Családi fesztivállal rajtol a Kolibri Színház új évada

Ősszel megtartja elmaradt bemutatóit és új előadásokkal is készül a Kolibri Színház, amely a szeptember 5-i Kolibri Fesztivállal nyitja meg 2020-2021-es évadát.

Évadnyitó társulati ülés

Az augusztus 24-én megtartott évadnyitó társulati ülésen Novák János igazgató elsősorban örömét fejezte ki, hogy a kényszerűen félbeszakadt tavalyi évad után ismét együtt üdvözölheti a társulatot. Mint elmondta, bár a koronavírus-járvány alakulása többféle, előre nem látható módon befolyásolhatja a színházak életét, a Kolibri társulata új lendülettel és bizakodóan kezdi el a közös munkát. Az évadnyitót követően már elindultak a Dániel András nagysikerű kufli-meséiből készülő Egy kupac kufli című előadás próbái Andrusko Marcella rendező vezetésével, a tavasszal elmaradt ősbemutatót október 10-én tartják a Kolibri Fészekben. Az elhalasztott márciusi premier helyett szeptember 11-től láthatja a közönség a Tipli című ifjúsági előadást, amelyet Krausz Attila kortárs regényéből Tasnádi István alkalmazott színpadra és Vidovszky György rendezett a Kolibri Pincében. Gimesi Dóra Emma csöndje című, tavalyi évadra tervezett színdarabját novemberben mutatják be Kuthy Ágnes rendezésében, az idény első nagyszínpadi produkciójaként. Maria Wojtyszko Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabját Gyevi-Bíró Eszter állítja színpadra a Kolibri Pincében 2021 tavaszán. Szintén az évad második felében tűznek műsorra két, a PlayOn! európai uniós együttműködés keretében készülő előadást: februári bemutatóként Madách Imre Az ember tragédiája című művének színpadi adaptációját Novák János rendezésében, valamint a Watergate című interaktív ifjúsági játékot, amelyet Vidovszky György rendez a Kolibri Pincében 2021 májusában. Előkészületben van továbbá Keresztesi József Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című kétszereplős darabja, amelyet Székely Andrea visz színre a Kolibri Fészekben.

Novák János

Novák János hangsúlyozta, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel a Kolibri Színház kiemelt feladatának tartja a tudatos és felelősségteljes felkészülést az új évadra: a színház vezetősége javaslatot tesz a színházon belüli távolságtartás, kézfertőtlenítés, maszkviselés és nézőszám szabályozására, annak érdekében, hogy a közönség és a munkatársak is teljes biztonságban érezhessék magukat az előadásokon. A részletes egészségügyi intézkedési tervet az EMMI által kiadott köznevelési protokollal összhangban dolgozzák ki és hamarosan közzéteszik a színház honlapján.

Idén is lesz Kolibri Fesztivál! – ahogy a társulati ülésen elhangzott, immár 29. alkalommal rendezik meg szeptember első szombatján a színház hagyományos évadnyitó fesztiválját, amelyet ezúttal kizárólag szabadtéren, a hatályos járványügyi szabályok betartása mellett tartanak meg. A kitűzött tavaszi időpont helyett 2020. szeptember 28 – október 4. között kerül megrendezésre az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös szervezésében a jubileumi X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálé, amelyen a Kolibri A császárfiú álma és A méhek istene című előadásokkal szerepel.

A társulat egyperces néma csenddel emlékezett meg az augusztus 21-én, hosszú betegség után elhunyt Meixler Ildikó bábművészről, színésznőről, aki a Kolibri Színház 1992-es alapítása óta volt a társulat tagja.

Évadnyitó beszéde végén Novák János örömmel jelentette be, hogy a színház közönségforgalmi tereinek felújítása hamarosan befejeződik, így szeptembertől megújult előcsarnokkal, ruhatárral és szervezéssel várják a nézőket.

Forrás: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

,