A civil szféra áll a ZUG új évadának középpontjában

A szegedi ZUG színház és művészeti tetthely útnak indítja 2020/21-es évadát, melynek szlogenje: Csak bátran.

A ZUG, az évad jelszava által megihletve programsorozat indít, ahol civil szférában is tevékenykedő szakemberek mesélnek, beszélgetnek szakmájukról, társadalmi kérdésekről. Elsőként szeptember 24-én 17:30-tól L. Ritók Nóra mesterpedagógus, szociális szakember, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója tart előadást a civilek és az állami szféra kapcsolatáról, az együttműködés eredményeiről, nehézségeiről.

Októberben Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója és Jászay Tamás, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének adjunktusa beszélget a színház és a közélet viszonyáról.

Novemberben Beck Zoltán, a 30Y frontembere és a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa beszélget a kortárs irodalom kapcsán a romák helyzetének ábrázolásáról Kelemen Zoltánnal, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének vezetőjével.

Decemberben, az ünnepek jegyében a társadalmi szolidaritás és a vallás kérdéseiről fog beszélgetni Dr. Iványi Gábor lelkész és Dr. Liszkai Tamás plébános, a Grotovszki módszer magyarországi trénere, képzője.

A színházi programokat sem kell nélkülözniük a látogatóknak. A Köszönjük, Magyarország! pályázat keretében több előadás is megvalósul a ZUG-ban.

Szeptember 8-án 19:00-tól a Verslábak neccharisnyában, az E-Mancik Színházi Manufaktúra Kaleidoszkóp díjas előadása kerül bemutatásra, ami egyúttal a tavasszal elmaradt előadás pótlása is. Szeptember 23-án 19:00-tól az Ágens Társulat korábban nagy sikert aratott Anyalét című előadását tekinthetik meg a nézők.

A fentieken túl workshopokkal is várják az érdeklődőket továbbra a ZUG-ba, hétről hétre.

Szeptember 14-én 19:00-tól egy rendhagyó Szövegdiszkót tartanak a szervezők. A 2019. őszén indult szépírás kurzus oktatója, Szilasi László, József Attila- és Mészöly Miklós-díjas író és korábbi tanítványai várnak mindenkit. Az eseményen megmutatják, hogyan elevenednek meg a megelőző workshopokon született szövegek egy színházi térben. Látvány, hang, írás, szerző, együtt, egyidőben.

Október 14-én pedig útnak indul a szépírás kurzus III. szemesztere, ahol a résztvevők saját szövegeken keresztül találhatják meg irodalmi hangjukat.

Szeptember 21-én veszi kezdetét A képregénykészítés alapjai, ahol a szegedi Pilcz Roland, Kalyber Joe és YKX megalkotójának vezetésével feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a résztvevők a témával, saját munkáikon keresztül szerezhetnek tapasztalatot.

Szeptember 22-én indul A sikeres nyilvános beszéd kulisszatitkai elnevezésű workshop. A BeszélőKém csoport tagjai, Csák Luca, Laczi István és Tasnádi Dávid maguk is régóta tartanak előadásokat, workshopokat a témában, magabiztosan vezetik végig a résztvevőket a mondanivaló megfogalmazásától annak hatásos átadásáig.

A civil közösségekhez kapcsolódva október 1-jén a Társaság a Szabadságjogokért tart online előadást a ZUG szervezésében, mely ahhoz fog segítséget nyújtanak, hogyan lehetnek a résztvevők aktív tagjai a helyi közösségeknek, hogyan képviselhetik érdekeiket a helyi közügyekben.

2020. novemberében pedig slam workshoppal várják a középiskolásokat, egyetemistákat.

A ZUG-ról és a programokról a honlapon olvashatnak többet.

Forrás: ZUG