Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

A meteorológiai nyár az idén is szépen búcsúzik: utolsó hetében a zenéé lesz a főszerep Pakson és környékén. Augusztus 24-30 között újra itt rendezik meg a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivált. A koncertek mellett néprajzi előadások, mesterkurzusok, kiállítások, népdaltanulási lehetőségek, hangszerbemutatók is várják az érdeklődőket.

Csernov Miklós

A magyar fúvósok széleskörű elismerést élveznek itthon és a nemzetközi zenei életben egyaránt. Nagynevű szólistáink, kamaraegyütteseink hazai koncertjeik mellett rendszeresen lépnek fel külföldön is. Az pedig nemzetközi szinten is kiemelkedő, hogy hazánkban nem kevesebb, mint tizenhárom főállású zenészekből álló fúvószenekar működik.

Geiger György

A jövő is magas szinten biztosított. A megfelelő fúvós utánpótlásért már alapszinttől kezdve kiváló oktatók dolgoznak a fiatal muzsikus palántákkal. A növendékek közül sokan örömmel kamarazenélnek, nagyobb településeken zenekarokat is alkotva muzsikálnak együtt. Hozzájárul a fúvószene hazai népszerűségéhez, hogy a klasszikus zene művelői mellett hazánkban a népzenészek és a jazz muzsikusok között is számos nagyszerű fúvós öregbíti a magyar zenészek hírnevét.

Ana Granik, Kovács Zalán

Pakson 2016 óta minden nyáron rendeznek fúvós koncerteket kiemelkedő jelentőségű hazai és nemzetközi művészek, együttesek, zenekarok meghívásával. 2018-ban fesztivállá nőtte ki magát a program, amelynek során a koncertek mellett ismeretterjesztő előadások, kiállítások is várják a látogatókat. Idén augusztus 24-30. között, immáron több településen rendezik meg a fesztivált hazai és külföldi fellépőkkel.

Ring István

A Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál a rendkívül sokszínű és változatos hazai fúvós életet kívánja bemutatni, a meghívott külföldi zenészek országainak kultúrájából is  ízelítőt hozva hazánkba. A színes program olyan különleges előadásokat is tartalmaz, mint például a Készenléti Rendőrség Zenekara a Kossuth díjas Medveczky Ádám vezényletével, a Szolnoki Légierőzenekar és a Liszt Ferenc díjas Pitti Katalin közös koncertje. Ugyancsak zenei csemege Mészáros János Elek Csillag Születik-győztes énekes és a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes előadása, és különlegesség a Brass in the Five jelmezes gyerekkoncertje.

A Nemzetközi Fúvós Napok külföldi résztvevői az idén a hosszabb időre hazánkban tartózkodó művészek közül kerülnek ki, és egyébként is valamennyi eseményre a koronavírus helyzet szabályait messzemenően szem előtt tartva kerül sor. Ehhez a fesztivál a megfelelő körülményeket a rendezvénysorozatot sajátjuknak tekintő, a települések lakóinak érdekét ebben  is szolgáló önkormányzatok jóvoltából tudja nyújtani.

Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál
(augusztus 24-30. – Dunaszentgyörgy, Gerjen, Kalocsa, Madocsa, Paks, Tolna)