Hartai Petra és Gémes Antos kettőse – egy tanár-diák viszony érzékenységéről

Új magyar drámát mutat be a Manna Produkció a Magvető Kávézóban Hartai Petra és Gémes Antos főszereplésével. A tanár-diák viszony határátlépéseiről szóló történet írója és rendezője a Staféta-nyertes Horváth János Antal, aki Lányi Zsófi dramaturggal egy olyan kétszereplős történet megalkotását tűzte ki célul, amiben egy ilyen kapcsolat minden aspektusát ábrázolják. Felelősség, tisztelet, visszaélés, előítélet, ártatlanság, áldozathibáztatás és bűnhődés.

© Kállai-Tóth Anett

Laura elveszett. Azt érzi ostoba, segítség kell neki. Markó tanár úr pedig figyel. Őszintén, igazából. Csak azért, mert felismeri magát. Meg csak azért, mert aztán valami mégis történik. Meg mondjuk, jó, hogy hatással van valakire. A figyelemben pedig szerelem születik. Aztán már alig látni honnan kezdődött és miért. Laura vádol, pedig nem akar, Bálint bűnhődik, pedig talán nem is érdemli meg. És már nem tudni, kinek a története ez.

„Ebben a történetben, ahogy a legtöbb ilyen viszonyban sincsenek eredendően rossz emberek, csak emberek, akik rossz döntéseket hoznak, vagy nem tudnak olyan döntést hozni, amitől ne romlanának meg; a folytonos határfeszegetésbe süllyednek bele a szereplőink, míg már nem tudni, hogy képesek-e elszámolni lelkiismeretükkel, döntéseik következményével, pedig látszólag tényleg nem akartak rosszat, csak aszerint cselekedtek, amiben hittek. Laura a darab egy pontján ennek a felelősségét élesen megfogalmazza: Az még rosszabb, ha nem direkt bántunk valakit, mert az csak azt jelenti, hogy annyira csak magunkra figyelünk, hogy észre se vesszük, hogy amit csinálunk, az másnak fáj.” – mondja az író-rendező Horváth János Antal.

© Kállai-Tóth Anett

Laurát Hartai Petra alakítja, aki 2016-ban a Vidéki Színházak Fesztiválján legígéretesebb pályakezdő díját vihette haza, 2017-ben ugyanezen a fesztiválon már a legjobb női alakításért díjazták, 2019-ben a Városmajori Színházi Szemlén legjobb női mellékszereplőként kapott elismerést; Bálint szerepében pedig Gémes Antost, a Pesti Magyar Színház Farkas-Ratkó-díjas színészét és a Harmadik Figyelmeztetés színészzenekar frontemberét láthatjuk. Az előadást a Magvető Cafe tűzi műsorára rendszeresen szeptembertől.

© Kállai-Tóth Anett

Horváth János Antal: KICSI

LAURA Hartai Petra
BÁLINT Gémes Antos

Dramaturg – Lányi Zsófi
Rendező munkatársa – Tóth Hajnalka
Produkciós vezető – Gáspár Anna

Rendező – Horváth János Antal

Helyszín: Magvető Café

Bemutató: 2020. augusztus 16. 19:30