ÚJRA LÁTHATÓ/Mit tennél ha ma meghalnék?

A Nézőművészeti Kft, a Manna Produkció és a Másik Oldal közös bemutatója a Mit tennél ha ma meghalnék? Gergye Krisztián rendezésében augusztus 19-én újra látható a THEALTER Fesztiválon. A Gyulay Eszter átirata alapján készülő előadás egy örökifjú anyuka és ADHD-s kisfia életének és környezetük nehézségeit mutatja be.

© Kállai-Tóth Anett

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Horváth Lili, Varga Ádám Simkó Katalin és Katona László szereplésével készülő drámának Történetük nem egyéb, mint három szeretetéhes ember kétségbeesett próbálkozása a ’normális’ életre. Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat. A rendező így gondolkodik az előadásról: “Az egymás elvesztésének elkerülhetetlensége az, ami rávilágít a boldogság pillanatiságára, amit valami jobb reményében soha nem merünk megélni teljes mélységében. Szereplőink folyton erre a pillanatiságra emlékeztetik egymást, kizökkentik a pillanatnyi harmóniát, akarva, akaratlanul egymásért tesznek kárt egymásban. Mindez mégis egy közös küzdelem a túlélésért, ami néha még életnek is nevezhető. Az emberi lét mélységeibe zuhanva az értelmetlenségben ismerhetik fel a sorsszerűt, vajon meg tudják-e oldani, vagy fel tudják-e vállalni saját maguk, vagy a másik tragédiáját.”

© Kállai-Tóth Anett

Lehetséges-e jól szeretni? Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni? Hol kezdődik a szeretet és van-e határa az elfogadásnak? Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét? Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért? Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel? Ezekkel a sokunkat foglalkoztató kérdésekkel foglalkozik az előadás.

© Kállai-Tóth Anett

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) az egyik leggyakoribb neuropszichiátriai tünetegyüttes, amely gyermekkortól végigkíséri az érintettek életét. Egy „sokarcú” állapotról van szó, amely 3 fő tünetet foglal magába: figyelemzavart, impulzivitást valamint hiperaktivitást. A fenti tünetek megismerése után egyértelmű, hogy egy figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdő gyerek – ahogyan Eric is – sok konfliktust él meg közvetlen környezetében. Egy ilyen, komoly dühkitöréssel járó eset során véletlenül ismerkedik meg Eric a szomszédban lakó tanárnővel, akik lassan a bizalmasává válik, tanítani kezdi és még az anyjával is barátságot köt. Az eleinte kezelhetetlen viszonyok e hármas együtthatására kezdenek el normalizálódni. Egy ideig minden jónak tűnik, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat.

Az előadás ADHD-val foglalkozó filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, valamint szakértők segítségével készült.