Szerelem a korona idején – Szerelmes Shakespeare bemutató Miskolcon

Augusztus 14-én új bemutatóval jelentkezik a Miskolci Nemzeti Színház. A járványhelyzet miatt márciusban elmaradt romantikus vígjáték, a Szerelmes Shakespeare premierjére várják a közönséget a Nagyszínházba. Az előadás mesterien ötvözi a tényeket és a fikciót, a tiszta költészetet és a művész romantikus mítoszát kikezdő iróniát. Az Oscar-díjas film alapján készült színpadi változat szórakoztató, szellemes és tiszteletlen tisztelgés Shakespeare zsenije előtt.

© Éder Vera

Will Shakespeare, a tehetséges ifjú író anyagi gondokkal küzd. Új színdarabot kell írnia, hogy hitelezőit kifizethesse. Az ihlet azonban nem jön, pedig nagyon gyorsan szükség lenne egy borzongató, vicces, romantikus, véres, fordulatos, kardozós darabra, amiben lehetőleg kutyák is szerepelnek, hogy a pénztár biztosan megteljen. A véletlen folytán Will találkozik a gazdag és előkelő Viola de Lesseps-szel, akibe első pillantásra beleszeret, és máris írni kezdi az új komédiát. De ahogyan kettejük románca egyre sötétebb színekbe fordul, úgy változik át a kardos-kutyás darab a világirodalom legszebb szerelmi tragédiájává, a Rómeó és Júliává.

© Éder Vera

Szabó Máté szerint a színházi létről, a kulisszák mögötti világról is sokat mesél ez a történet. Például, hogy az alkotói válságból is képes kiemelni az embert a szerelem. – Rendezőként én is megélem, hogy ha folyamatos színházi aktivitásban van az ember, akkor kikerül az emberi tapasztalások területéről. Sok szerencse kell ahhoz, hogy az élet olyan élményeket hozzon, amelyekből aztán épülhet egy próbafolyamat, előadás. Shakespeare számára a szerelem lesz a megoldás a válságra. A férfiszerepet játszó Violát ezzel a művel akarja ráébreszteni szerelemére – mondja a rendező.

© Éder Vera

A mostani járványhelyzet olyan gondolati párhuzamokat, tapasztalatokat hozott, amelyektől más olvasatot kaphat a darab. – Ez az előadás nagyon régóta ki akar bújni a palackból. Maga a darab egy pestisjárvány idején játszódik, a színházért, az előadásért való küzdelem erősen megjelenik benne – meséli Szabó Máté.  – Mi ugyanezt a küzdelmet éltük meg azért, hogy most bemutathassuk az előadást. Mint ahogyan a történetben Viola szembesül a saját életével Júlia megformálása közben, úgy számunkra is egyre személyesebbé vált ez a mondanivaló. Rá kellett ébrednünk az elmúlt időszakban, hogy nem örökké tartó állapot, amiben vagyunk, éppen ezért nagyon nagyra értékeljük, hogy játszhatunk. Ugyanúgy, ahogy a darab szereplői is. Ez pedig néző nélkül nem működik. Most különös jelentősége van a kapcsolódásnak néző és előadás között, amit a színházban átélhetünk – hangsúlyozza Szabó Máté.

© Éder Vera

A valóság és a színház összefonódik ebben a történetben, hiszen a világirodalom legszebb szerelmi tragédiáját, a Rómeó és Júliát Shakespeare és Viola reménytelen szerelme ihleti. A Shakespeare-t alakító Rózsa Krisztián elmondta, az író vívódása nem áll messze tőle sem. – Színészként nekem sokáig nehéz volt a civil életet és a színház világát különválasztani. Sokszor éreztem úgy, hogy a valóságot kevésbé tudom megélni, mint a színpadi pillanatokat, és ez rengeteg kérdést vetett fel bennem arról, hogy ki is vagyok én. Sokat tanultam magamról, amíg készült az előadás, megtanultam ezeket elfogadni és elengedni. Azt hiszem, a nézők is sok ismerős helyzetet találnak majd a történetben, hiszen mindenki volt már szerelmes, és lehet is még, és tapasztalták már azt is, hogy a ki nem mondott dolgok milyen konfliktusokat okozhatnak. Merjünk őszinték lenni, és merjünk élni, mert az élet minden napját úgysem lehet előre eltervezni – állítja a színművész.

© Éder Vera

Viola De Lesseps és Thomas Kent szerepében Mészöly Annát láthatja a közönség. – Számomra irigylésre méltó nő Viola: igazi úttörő a maga korában, aki a szabadságvágyával új utakat képes megnyitni – meséli a szerepről a színművésznő. – Nekem talán jót is tett ez a hosszú próbafolyamat, mert a karantén és a nyári szünet alatt is ott volt a fejemben ez a karakter, tudott ülepedni, érni. Számomra nagy kihívás volt Viola megformálása. Eddig általában az „áldozat” szerepek találtak meg, és most egy harsány, vehemens nőt játszom, aki nem hagyja legyőzni magát. Sok személyes kapcsolódási pontot is találtam, és úgy érzem, sok mindent el tudok mesélni magamról ebben a történetben – mondja Mészöly Anna, akivel hónapok óta nem találkozhatott a színpadon a miskolci közönség. – Hihetetlenül várom a bemutatót, hiszen közel fél éve nem játszottam nézők előtt. Nagyon izgatott vagyok, hogy milyen lesz az előadás fogadtatása. Will és Viola találkozásában hatalmas szenvedélyt élhetnek meg a nézők, és kívánom, hogy a saját életükben is legyen részük ilyen találkozásban – teszi hozzá a színművésznő.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház