Forog Császi Ádám új mozifilmje

Augusztus 10-én kezdődött a HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB című film forgatása, a főszereplők között van Farkas Franciska, Pápai Rómeó és Wieland Speck német színész, filmrendező is.

Császi Ádám © Sivák Zsófia

A HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB címmel készülő film történetében egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. Mikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával. A film a társulat szürreális utazását meséli el, melyben lassan elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között.

Császi Ádám első mozifilmje, a Viharsarok világpremierje a berlini nemzetközi filmfesztiválon volt 2014-ben. A rendező új alkotása bátran feszegeti a kérdést, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni. Vajon szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete?

„A HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB olyan fiatal romák sorsát mutatja be, akiknek az élete szabadesés volt, védőháló és választási lehetőség nélkül. Kíméletlenül arra kényszeríti a nézőt, gondolja újra saját beidegződéseit a témával kapcsolatban. Én hiszek abban, hogy aki elveszett, azt meg lehet találni. Csak keresni kell. És ha senki nem keres, akkor önmagadat kell megtalálnod.” – vallja Császi Ádám. A forgatókönyvírásban Lengyel Balázs (Kojot, Lajkó – Cigány az űrben) volt a rendező társa.

Pászik Cristopher, Varga Norbert, Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Oláh Edmond © Sivák Zsófia

A főszerepeket Farkas Franciska az Örök tél, a Brazilok, az Aranyélet népszerű színésznője, Pápai Rómeó, a Drága örökösök tévésorozat egyik kedvelt szereplője, Gerner Csaba, aki a Nyitva és az Argo 2 című filmekből is ismert, valamint Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck német színész, rendező játsszák.

A Bodzsár István producer vezetésével készülő mozifilm operatőre Balázs István Balázs (Casting, Pesti balhé). A zeneszerző Az állampolgár és a Tiszta szívvel zenéjét is jegyző Kalotás Csaba. Koreográfusként közreműködik a Nemzeti Színháznak, az Átriumnak és a Trafónak is dolgozó Gergye Krisztián. A látványvilágért az Operaház, a Budapesti Operettszínház és a Pesti Színház munkatársaként, valamint a Kojot látványtervezőjeként ismert Cseh Renátó felel.

A HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. 40 napig forog különleges budapesti helyszíneken köztük a Boscolo Hotel New York Palotában, az Operettszínházban, a BME-n, a csepeli sportpályán a Flórián téri aluljáróban, a Semmelweis Egyetemen és az ózdi Hétes-telepen.

Császi Ádám új filmjét a tervek szerint jövő tavasszal láthatja a közönség a Mozgó Mozi forgalmazásában.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar mozgóképszakma irányításáért felelős szervezetként elkötelezett, hogy sikeres, minőségi alkotások készüljenek, amelyek a nézők számára a mozikban és a képernyőkön egyaránt különleges élményt nyújtanak, szórakoztatnak és kulturális értéket teremtenek.

Az intézmény feladata, hogy a hazai mozgókép ágazat alkotásainak fejlesztését, támogatását, marketingjét, értékesítését és forgalmazását egységes rendszerben működtesse. Az NFI pályázati rendszerén keresztül mozis, televíziós és online forgalmazásra szánt filmalkotások elkészítéséhez biztosít fejlesztési, gyártás-előkészítési, gyártási és forgalmazási támogatást. Az anyagi támogatást kiegészítve az NFI a nyertes projektek alkotóinak kreatív közreműködést, továbbá a hazai és nemzetközi megjelenéshez szakértelmet, kapcsolatrendszert biztosít.

Az NFI szervezetén belül működik többek között a Filmlabor, a Filmarchívum és a Mafilm.

További információ a www.facebook.com/HaromezerSzamozottDarab oldalon található.