Kiállítás nyílik a 27. Pozsonyi Illusztrációs Biennálé magyar munkáiból a Pesti Vigadóban

A nagy hagyományú és nemzetközileg is a leggazdagabb, legrangosabbnak számító Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (Biennal of Illustrators Bratislava, BIB) legutóbbi, 2019-ben 27. alkalommal megrendezett kiállítására Magyarországról tizenhárom illusztrátor kereken húsz könyv illusztrációjával nevezett.

A kiállítás, amely tavaly ősszel volt megtekinthető a pozsonyi vár épületében, valamennyi kontinens szinte valamennyi országának legfrissebb, legkiválóbb gyermekkönyv-illusztrációit mutatja be. Összesen 3056 illusztrációt, 539 könyvből, 47 ország 416 alkotójától. A tízfős nemzetközi szakmai zsűri négy BIB Tiszteletdíjat (BIB Honorary Mention), öt BIB Plakettet (BIB Plaque), öt Aranyalmát (Golden Apple) és természetesen a Nagydíjat (Grand Prix) ítélte oda. A gyerekzsűri is osztott ki díjat, valamint, negyedik alkalommal Pozsony város polgármestere is, a Post Bank pedig egy kiemelkedő szlovák illusztrátort életművéért díjazott.

Magyarországról a Magyar Gyermekirodalmi Intézet évente megrendezett könyvszemléinek szakmai zsűrije segítségével kért fel tizenhárom alkotót a részvételre, akik az előző két évben megjelent munkáikból, legfeljebb két könyvük illusztrációiból állíthatták össze pályaműveiket. A pozsonyi biennálén nemcsak az illusztrációk voltak megtekinthetőek, hanem a könyvek is, amelyekben a munkáik szerepeltek.

  • Baranyai (b) András a 2017-es, Szabó Borbála és Varró Dániel által írt, és a Pagonynál napvilágot látott Líra és Epika illusztrációival nevezett.
  • Békés Rozi Andersen: A vadhattyúk című meséjéhez készült munkáját küldte be, amely 2017-ben a Scolarnál jelent meg.
  • Bölecz Lilla 2018-ban készítette el Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondáihoz készült illusztrációit a Naphegy Kiadónál.
  • Bodonyi Panni ezúttal a Bíbor Kiadó kötetéhez, Csorba Piroska: Mesélj rólam! című verseskötetéhez készült illusztrációival nevezett.
  • Dániel András két könyvvel is pályázott: A nyúl formájú kutya és a Most elmondom, hogyan lifteztem a Pagonynál jelentek meg, és mind a két könyv szövegét is ő jegyzi.
  • Grela Alexandra a Csimotánál megjelent Barna Hajnal kamishibai-illusztrációival, és Pinczési Judit: Kóc Gerzson című meséjéhez készült illusztrációival pályázott, amely a debreceni Déri Múzeum gondozásában jelent meg.
  • Herbszt László két illusztrációs munkáját nevezte: a 2017-es Éjféli harangszó című Fekete István-könyv illusztrációit (Móra Könyvkiadó), és a 2018-as Népmesekincstár sorozat A rabbi és az oroszlán című, zsidó meséket, történeteket, legendákat egybegyűjtő könyv rajzait küldte (Kolibri, 2018).
  • Kárpáti Tibor a Tilos az Á Könyveknél megjelent Budapest Off-antológia különleges Budapest-rajzaival, és a Két Egér Könyvek Kihalni esélyes! kötetének, Várszegi Adél dinókat bemutató verseinek illusztrációit nevezte.
  • Keresztes Dóra a 2018-as Mamó kertecskéje anyagát küldte be, amely Kiss Ferenc CD-kötetéhez készült, és az Etnofon gondozásában látott napvilágot.
  • Maros Krisztina a Milyen színű a boldogság? illusztrációit (Pagony, 2017), és a Jelenkornál megjelent, Varró Dániel által írt verses mese, A szomjas troll illusztrációit küldte.
  • Nagy Diána egy kamishibai-kiadást (Visszajött a répa, Csimota, 2018.) és egy lapozót – Előtte, mögötte – hol? , Csimota, 2018 – juttatott el a biennáléra.
  • Rofusz Kinga a tavaly megjelent, Otthon című, Vivandránál megjelent könyvével nevezett idén.
  • Takács Mari Lanczkor Gábor Gúfó-történeteihez készült illusztrációit: a Gúfó a boszorkányszombaton és a Gúfó a csillagok között című mesék illusztrációit nevezte (Csimota, 2017, 2018).

A 2020. augusztus 17-én a Pesti Vigadóban nyíló kiállítás bemutatja a 2019-es biennálé nemzetközi díjazottait és a magyar résztvevők munkáit. A kiállítás augusztus 17-én, 18.00 órakor nyílik a Vigadó 5. emeleti kiállítóterében.

A kiállítást Révész Emese művészettörténész, a magyar nevezéseket összeállító szakmai zsűri tagja nyitja meg. A megnyitón közreműködik Hajduk Károly színművész.

A kiállítás megtekinthető a Vigadó nyitvatartási idejében, az egész épületben érvényes 500 Ft-os látogatói jeggyel szeptember 6-ig.

A szervezők szombatonként délután 4 órától tárlatvezetést, workshopot is hirdetnek erre az időszakra a Magyar Gyermekirodalmi Intézet Facebook-oldalán.

A kiállítás támogatói a budapesti Szlovák Intézet, a Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (BIB) titkársága és a Magyar Művészeti Akadémia.

https://www.mma.hu/rendezvenyek/-/content/10180/1/2020-augusztus-17-%E2%80%93-szeptember-6-%E2%80%93-13-magyar-illusztrator-a-27-pozsonyi-illusztracios-biennalerol

Forrás: MMA