Újranyit az Olasz Kulturális Intézet Tina Modotti kiállítása

Augusztus 11-től válik újra megtekinthetővé a bemutató és 2020 szeptember 18-ig nyitva tart.

A kiállítás egy modern fényképész nőre tekint vissza, aki kulcsfontosságú szerepet töltött be a 20-as évek vizuális sajtófotózás világában.

A Mexikói Nagykövetség örömmel jelenti be a Tina Modotti visszaemlékező fotókiállítás augusztus 11-i újranyitását, mely 12:00-tól 16:00-ig várja látogatóit. Tina Modotti: Lélek, forradalom és kamera címmel válik megtekinthetővé a gyűjtemény az Olasz Kulturális Intézet (Budapest, 1088, Bródy Sándor u. 8.) jóvoltából.

Eredetileg a kiállítás a VI. Nemzetközi Fotókiállítás (Budapest Photo Festival) részét képezte, mely 2020 március és május között lett volna látogatható. A pandémiára való tekintettel végül előreláthatólag zárva tartott. Most, a kulturális eseményekre vonatozó enyhítéseknek köszönhetően az Olasz Kulturális Intézet a fentebb említett nyitvatartási időkben tudja fogadni látogatóit, azzal a kiegészítéssel, hogy egyszerre 15 fő tartózkodhat a kiállítás helyiségében, éppen ezért kötelező a védőmaszkok viselése.

A Tina Modotti visszaemlékező fotókiállítás, melynek címe “Lélek, forradalom és kamera” az Olasz Kulturális Intézet jóvoltából kerül megrendezésre és a Nemak támogatását élvezi az Alfa Group leányvállalataként. A bemutatott képek a legérdekesebb korszakot mutatják be, melybe Modotti munkássága részét képezi. Edward Weston, első mentora, és Manuel Álvarez Bravo fényképész hatását is megfigyelhetjük a képeken, melyek Mexikóban is sikeressé tették. Modetti munkássága egybeesik a mexikói forradalmat megelőző élénk művészi élet  időszakával. Ebben az időben ő volt az egyik főszereplője a művészéletnek, melyet a legfőbb értelmiségekről és alkotókról készített fényképsorozata is igazol.

A Tina Modotti  visszaemlékező fotókiállításról, melynek címe “Lélek, forradalom és kamera”

A kiállítás 26 példányát is bemutatja Tina Modotti utolsó alkotói korszakának. Ezek a képek Mexikó déli tájain tett utazása idején készültek, olyan pillanatokat örökítenek meg, mint például Károlyi Mihály és más közismert személyek látogatása a Szabad Mezőgazdasági Iskolába, mely Texcoco-ban található. Ezek a képek, melyek 20-as évek végén készültek és a Mexikói Fényképtár részét képezik, másolatok. A gyűjtemény másik része az Istmo de Tehuantepec-i mindennapi falusi életet örökíti meg, melyeken a Modottit kísérő személyek portréja látható, például az amerikai fényképész, Edward Weston portréja, vagy a kubai Julio Antonio Mella és Vittorio Vidaliról készült képek.

A bemutató 12:00-tól 16:00-ig várja látogatóit.

Egyszerre 15 fő tartózkodhat a kiállítás helyiségében, éppen ezért kötelező a védőmaszkok viselése.

Tina Modotti (1896-1942)

Assunta Adelaida Luigia Modotti (Udine, Olaszország, 1896. augusztus 16. – Mexikóváros, 1942. január 5.) Sokoldalú művész volt, akinek karrierjét a forradalmi szellemiség kísérte végig. 1923-ban, Mexikóba érve gyümölcsöző munka és inspirációval teli évek várták. Ekkor Mexikóban még tapasztalni lehetett a forradalom gazdasági, kulturális és társadalmi hatásait.

Ezen a kiállításon a falusi mexikói életet örökíti meg, fényképbe zárva modelljei személyiségét, a társadalmi kritika és a forradalmi szellemiség jegyében. 

Forrás: Mexikói Nagykövetség

,