Földvári András: Elmentem világgá! Nyolcvan sztorival a Föld körül

Földvári András 68 évesen fittebb, aktívabb és kíváncsibb a világra sok huszonévesnél, ugyanis szinte a földkerekség összes országában járt már. Van, aki könyveket gyűjt vagy cipőket, ő élményeket. Illetve országokat és reptereket. A törökországi Igdirben kereste fel „gyűjteménye” 500. repülőterét.

András elképesztő utazási mániája valahogy így hatalmasodott el rajta: egykori malévos kollégájától 1997-ben ajándékba kapott egy könyvet, mely a világ 100 építészeti csodáját mutatta be. Bár hősünk ekkorra már látott párat a látványosságok közül, elhatározta, hogy addig nem nyugszik, amíg az összeset végig nem látogatja. Az egykori hobbi eredménye mára: Földvári András 795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülte meg a Földet, és több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra.

Nem csoda hát, hogy utazásai során szinte már minden megtörtént vele: Vizet fakasztott egy mexikói dzsungelben, iskolát épített Kongóban. Páholyból nézte a wagah-i határzáró üvöltőversenyt, és strandolt Grönlandon. Belenézett az Ördög torkába Türkmenisztánban, őrizetesként megnevettette a dél-szudáni főrendőrt, nemkívánatos személy lett Vanuatun. Átszelte az Egyesült Államokat a 66-os úton, és a helyszínen élte át a 2004-es thaiföldi cunamit. Egy alkalommal tíz reptéren járt egyetlen nap alatt – és kétszer lépett át a 2020-as évbe.

Hogyan lehet repülőjeggyel megkérni egy lány kezét? Melyik országot hívják úgy, hogy „Ne járj arra!” és hol kell füttyszóval jelezni a pincéreknek?  Hogyan lehet habon landolni egy repülővel, és a katasztrófa előszelétől megérintve vajon tényleg sikítoznak az utasok a fedélzeten, vagy inkább néma csendben várják, mi lesz? Milyen érzés a Golden Gate híd alatt átsuhanni helikopterrel? Létezik-e olyan vicc, hogy két sumér beszélget a pesti körúton? Lehet vajon egy lávamező közepén idillikusan fürdőzni? A kötetből minden kiderül, az izgalmas történetek bemutatják világunk szórakoztató és rejtélyes titkait.

Földvári Andrást nemcsak utazóként, de légi közlekedési és turisztikai szakemberként is ismeri a szakma. Egy-egy új reptér felkeresésekor a kulisszák mögé lát, azonnal feltérképezi magában a folyamatokat, és elismeréssel mosolyog az egyedi megoldásokon, méltatja az újításokat. Jól ismeri a légitársaságok működését, kiszolgálási színvonalát, így bátran hagyatkozhatunk a véleményére abban, melyik járaton milyen gyümölcslevet vagy szendvicset érdemes rendelni. Bármikor megkérdezhetjük tőle akár ezt is:

– Mondd csak, a varsói Chopin repülőtérről hogyan lehet tömegközlekedéssel a leggyorsabban és legolcsóbban bejutni a belvárosba? Szerinted hogyan lehet a legkönnyebben eljutni Grönlandra?

A válasz azonnal érkezik, és ha Andrásnál érdeklődünk, a varsói Chopin repülőtér behelyettesíthető a világ hétszázötven másik repülőtere bármelyikével, ahogy Grönland a világ kétszáz másik országával is. Igen, ő így ismeri a világot. És a világ is így ismeri őt. Az általa eddig bejárt százkilencvenhat ország legalább háromnegyedében akad egy barátja, akinek elég egy üzenetet küldenie, és az vetett ággyal várja. Ő az a különleges ember, akit bárhová ledobhatnak a levegőből, tíz percen belül „gyerekkori” barátságot köt valakivel, és rögtön elbűvöli az illetőt a történeteivel, humorával. Utazási profizmusa abban is megmutatkozik, hogy tudja, mikét lehet elkerülni, hogy kifosszák az embert: egyszerű ruhában kel útra, kevés készpénzzel, telefonján és fényképezőgépén ragasztószalag éktelenkedik, hogy senkinek ne jusson eszébe ellopni. A szállására soha nem megy haza kétszer ugyanazon az úton, hogy ne figyelhessék ki.

Tapasztalt kanapészörföző is: a hazai couchsurfing mozgalom egyik nagykövete.

András 29 évet töltött el a Malév, 6 évet a Brussels Airlines, és 8 évet a Turkish Airlines kötelékében. Angolul, svédül, lengyelül felsőfokon beszél, németül, oroszul középfokon, franciául, hollandul pedig alapfokon. 560 látott régiójával a 77. legtöbbet utazott ember a világon. Az mtp.travel 890 régiót jelöl, Andrásnak eltökélt szándéka, hogy a maradék 330 helyet is bejárja.

Ki ne vágyakozott volna arra, hogy nekiindul és bejárja a világot? Hogy eljut mindenhova, minden egyes országba? Földvári András is erről álmodozott – de ő meg is csinálta. És ebben a könyvben megírta saját történetét. Van, akinek az utazás csak egy hobbi, van, akinek életforma, de Földvárinak létfeltétel. A legnehezebb helyzetekben, a világ legképtelenebb helyszínein is feltalálja magát, és ami még fontosabb: sosem hagyja el humorérzéke. Az Elmentem világgá! nyolcvan történetet mesél el, melyekben a szerző, akárcsak Verne Gyula hőse, a lehetetlent is megpróbálja, hogy teljesítse fogadását…

A török légitársaság kisfilmjeiben szerepet kapott már Messi, Kobe Bryant vagy éppen Tiger Woods, a legelső valódi világutazó főszerepében elsőként Földvári András láthatták a világon.

Idézetek a kötetből

„András az, akinek legkedvesebb vánkosa a repülőülés fejtámlája, és természetes élettere a repülőtér.”

Földvári András: Elmentem világgá!

„Az idegen nyelvekre való nyitottságom és az új iránti fogékonyságom adott jó alapot az utazás rögeszmés szeretetéhez. A repülés imádata ezt a rajongást csak tovább fokozta.”

Földvári András: Elmentem világgá!

„Főiskolás koromban jutottam hozzá egy kétkötetes, telefonkönyv méretű légi közlekedési világmenetrendhez. Esténként ezt bújtam testvérem és szüleim aggódó tekintetétől kísérve… Szegény gyerek, gondolták, valami baj van vele, felnőttmagazinok helyett a telefonkönyvet lapozgatja. Elkezdtem továbbá az akkoriban még utcai irodát működtető légitársasági képviseletek némelyikétől szezonális menetrendeket kunyerálni. Naprakészen akartam tartani ugyanis a fejemben összeálló ferihegyi menetrendet. Egy idő után olyan megbízható adattárrá képeztem magam, hogy a kollégák inkább engem kérdeztek, mint hogy kivárják, mire a ferihegyi információs szolgálat felveszi a telefont.”

Földvári András: Elmentem világgá!