Vasárnap is szorongunk! – Így győzd le a vasárnapi neurózist

Hiába lehetne pihenni, lustálkodni vasárnap, mégis sokan inkább kedvtelenséget, szorongást, rosszkedvűséget, fejfájást tapasztalnak. A vasárnapi szorongás gyakori, szinte mindenki számára ismerős kedélyállapot – most adunk pár tippet, mit tehetsz ellene!

The town of Wobik outside of Le Grand Inn. (National Geographic/Peter H. Stranks)

A vasárnapi neurózis jelenségét pszichológusok figyelték meg először, ugyanis számos embernél jelentkezik egy jelentősebb hangulatingadozás a hét utolsó napján. Fáradtság, szomorúság, negatív gondolatok és szorongás jellemzi ezt az állapotot. Nincs külön kutatás arról, hogy a vasárnapi neurózis pontosan mennyi embert érinthet, de Magyarországon gyaníthatóan több százezret. Ugyanis azt tudjuk, hogy Magyarországon a 15 évesnél idősebbek 6 százaléka volt már depressziós, és minden tízedik ember már átélt erős szorongást. (Ksh adatai alapján)

A legutóbbi felmérések alapján pedig az is tudható, hogy a szorongásos betegek aránya a leggyakoribb a Dél-Dunántúlon (24%), a Dél-Alföldön (23%), az Észak-Alföldön (22%) és Észak-Magyarországon (19%). A népesség legkevésbé Közép-Magyarországon (14%) számolt be szorongás tüneteiről. (Ksh területi statisztika)

Ez alapján gyanítható, hogy a vasárnapi neurózis sem kerül el bennünket. Arról, hogy mi állhat a vasárnapi szorongás hátterében, arról számos teória született. Lehet, hogy a pörgős munkanapok után nem tudunk kikapcsolni, vagy épp a hétfőtől rettegünk előre. Leginkább azt gyanítják, hogy nincs a vasárnapnak olyan jól felépített ritmusa, mint a hét többi napjának és sok a kínzó üresjárat, amikor egyszerűen nem tudunk magunkkal „mit kezdeni”. A boldog, felhőtlen, „semmittevéssel” töltött vasárnap sokak számára nem létezik. A realitás – a békés vasárnapi pihenéssel szemben– a családi veszekedés, lehangoltság, frusztráció. A legjobb megoldás, ha strukturáljuk a napot és nem engedjük, hogy a letargia eluralja a vasárnapot. Mutatunk pár tippet!

1. Meditáció – kezdjük a reggelt egy kis meditációval. Nem kell órákon keresztül mozdulatlanul ülni, bonyolult technikákat megtanulni. Bőven elég, ha öt percig csak a légzésre figyelünk. Válassz egy kényelmes fotelt, majd figyeld hogyan áramlik az orron keresztül ki és be a levegő!! Ez segíti a koncentrációt, a tudatosságot és befelé figyelést. Ajánljuk: egyszerű légzésfigyelés a hatha-jóga alapján.

2. Tápláló étkezés – egészséges élelmiszerekből készítsük el az ebédet, és szánjuk elég időt a főzésre. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen a főzés kapkodás, kényszerű feladat. Elég, ha egy főételt készítünk csupán! Ne együk „degeszre” magunkat, hiszen a telihas okozta fásultság elronthatja az egész délutánt! Ajánljuk: tepsis cukkini krumplival, tejszínnel; hozzá görögsaláta.

3. Mozgás! – mindenképpen mozogjunk egy órát, lehetőleg természetben. Sétáljunk a közeli erdőben, látogassunk el vízpartra. A mozgás segíti a stressz következtében kimerült szervezetet újból erőre kapni, a természet pedig feltölt pozitív energiákkal! Ajánljuk: kirándulás Dobogókőre, ahol különböző hosszúságú és nehézségű túraútvonalak közül lehet választani.

4. Játsszunk! – szánjunk időt arra, hogy kiéljük gyermeki énünket. Illetve a játék egy fontos tényező a tudás elsajátításában, a képességek fejlesztésében is. Hozzáfoghatunk bármihez, ami a héten foglalkoztatott bennünket. A lényeg, hogy a kíváncsiság és ne a teljesítménykényszer vezéreljen minket! Ajánljuk: makettezés, festés, keresztrejtvényfejtés vagy egy új számítógépes program elsajátítása.

5. Pihenés – este nézhetünk filmet, sorozatot, vagy olvashatunk is. Próbáljunk olyan alkotásokat választani, amelyek építőleg hatnak a személyiségünkre. Kerüljük a semmitmondó műveket.

Ajánljuk: Kérgesszívűek sorozat a National Geographicon vasárnap este.

Forrás: NatGeo

,