Világhíres művészekkel, esőben is siker a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon!

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad hétvégi nagy sikerű megnyitója, Köszönet gálája felemelő élményt adott közönségnek, művésznek, színházban dolgozónak egyaránt. A szemerkélő esőben is megjelent, és kitartó közönség bizonyítja: a valódi értékre megéri várni, hiszen jutalmul régóta áhított, páratlan élményben lehet részünk. Elsők között nyithatott meg Európában a margitszigeti nyári színház.

Bán Teodóra, nyitógála © Éder Vera

A megnyitón a Kossuth- és Liszt-díjas kiválószoprán, Rost Andrea, valamint korunk egyik legkeresettebb és legjelentősebb lírai tenorja és legizgalmasabb férfi énekese, Piotr Beczala nyűgözte le a közönséget Puccini, Verdi, Strauss, Lehár és Kálmán Imre leghíresebb és legszívhezszólóbb operaáriáival, duettjeivel és operett dalaival.  A Magyar Állami Operaház Zenekarát Halász Péter karmester irányította.

„Mindannyian fegyelmezetten viselkedtünk, betartottuk a rendelkezéseket a járványhelyzetben, aminek köszönhető, hogy most itt lehetünk,ismét élőben élvezhetjük a művészetet és újra dolgozhatunk ezért: a művészek és közönség mellett a színház teljes csapata is alig várta a lehetőséget erre” – fogalmazott köszöntőjében Bán Teodóra a színház igazgatója és művészeti vezetője, aki kiemelte és megköszönte továbbá az egészségügyben dolgozók, a döntéshozók nélkülözhetetlen és felelősségteljes munkáját.

Piotr Beczala, Rost Andrea, Halász Péter © Éder Vera

Ez annál is nagyobb érték jelenleg, mivel a művészetre éhes publikum sokáig online előadásokra, illetve televíziós, rádiós közvetítésekre hagyatkozhatott itthon és szerte a világon.  Ahogy legutóbb például Párizsban a legnagyobb nemzeti ünnepen, a francia forradalom kitörésének évfordulóján, július 14-én a tűzijátékot az Eiffel-toronynál, valamint a Radio France közrádió zenekarának koncertjét is közönség nélkül rendezték.

A kormány rendelkezéseinek betartása,a nézők fegyelmezettsége, az ültetett nézőtérlehetővé teszi, hogy a Margitszigeten korlátozás nélkül lehet előadást  tartani. Így az opera és zenerajongók végre szabadon vehetnek részt koncerteken, előadásokon, részesei lehetnek az általuk régóta várt ÉLŐ produkciónak.

Nyitógála © Éder Vera

A nagyérdemű mellett Rost Andrea is alig várta az újranyitást, a művésznő hosszú hónapok után először állt színpadra:

„A tegnapi este – egyszerűen felejthetetlen. A szabadtéri színpadon állni a Margitszigeten önmagában is nagyszerű, Piotr Beczalával pedig fantasztikus, fél év után találkozni a közönséggel egyszerűen megható. Ám azt látni, hogy azok, akik a járványveszély és a júliushoz méltatlan időjárás ellenére eljöttek, nem mozdultak még az időnként zuhogó esőben sem a helyükről, hogy milyen szeretettel fogadtak és ünnepeltek minket, könnyeket csalt a szemünkbe… Köszönjük a felemelő élményt mindenkinek!” – jegyezte Rost Andrea a Facebookon.

A bejegyzés itt található:  https://www.facebook.com/andrearostofficial/?epa=SEARCH_BOX

A Margitszigeti Szabadtéri Színház további világhíres, valamint elismert magyar művészek produkcióival várja a közönséget:Legközelebb, július 24-én Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra, és július 30-án Marchello Rota karmester vezényletével az Óbudai Danubia Zenekar Federico Fellini 100 címmel Nino Rota filmzenéiből összeállított koncerttel.

A pontos programról itt lehet tájékozódni: https://szabadter.hu/margitszigeti-szabadteri-szinpad

Nyitógála © Éder Vera

Új időpontban, augusztus 7-én és 9-én látható Rossini A sevillai borbély című vígoperája. Rosinát Annalisa Stroppa mezzoszoprán, Figarót Giorgio Caoduro bariton alakítja, a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs vezényli. Augusztus 19-én mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében Erkel Ferenc Bánk bán című operáját. A Cooperával közös bemutató szereposztásában Molnár Levente, Mester Viktória, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos és Boncsér Gergely lép színpadra. Az előadás a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, kórusa és balettkara közreműködésével látható, Kesselyák Gergely vezényletével.      

Az idei, rövidebbre tervezett szezonban is széles a műfaji választék, így opera, operett, musical, filmzenei és könnyűzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban. Látható lesz Lévay Szilveszter Elisabeth című nagyívű musicalje, de több könnyűzenei koncertet is kínálnak, többek között, Geszti Péter és a barátai, a Budapest Bár és Maszkabál címmel Fenyő Miklós koncertjét. Folytatódnak az irodalmi séták, az interaktív meseszínpad előadásai és a reneszánsz délelőttök is.     

A Margitszigeti színház vezetése és a Nemzeti Filharmonikusok újdonsággal is készülnek. A kolostor kertjében Koraesti térzene címmel délutánonként mini zenekarok adnak hat alkalommal ingyenes koncertet, kifejezetten ezen alkalmakra összeállított, a helyszínnek megfelelő klasszikus repertoárból válogatva.  

A Margitszigeti Szabadtéri Színház vezetése felkészült, és továbbra is fokozott figyelmet kíván fordítani a hatályos egészségügyi és biztonsági előírások betartására, vendégei biztonságérzetének erősítése és így felszabadult élményszerzése érdekében.