Váci Dunakanyar Színház – A találkozási pont

A Váci Dunakanyar Színház új csapattal, szeptemberben kezdi színházi évadát. Az intézmény megbízott igazgatója dr. Varga Katalin, művészeti vezetője pedig Molnár Bence lett. 

Molnár Bence

A színház egyik legfőbb célja, a Vácon és a Dunakanyarban élő közönség a korábbi évek alatt felépített bizalmának és szeretetének megőrzése és tovább ápolása mellett a fővárosi, a vidéki, valamint a határon túli városok színházaival való szoros együttműködés felépítése.

A megújuló színházról, az évadkezdésről és a színház terveiről Molnár Bencét kérdeztük: 

„Számomra óriási öröm és megtiszteltetés ez a lehetőség, hiszen Váchoz több ponton is kötődöm: gyerekként a váci vízilabdás évek után itt ismerkedtem meg először testközelből a színházi alkotással a Fónay Márta – HUMÁNIA – Drámai Műhelynek köszönhetően.

Majd miután Kolozsváron végeztem színészként, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának tagja lettem, ahol öt évet töltöttem. Erdélyben mind emberileg, mind szakmailag számtalan tapasztalattal lettem gazdagabb, sok különleges színházi kultúrát ismertem meg. Sokfélék voltunk, sokfelől jöttünk, rengeteget tanultunk egymástól.

Ezekből a tapasztalatokból és a legmeghatározóbb élményekből szeretnék minél többet megosztani a Váci Dunakanyar Színház nézőivel. Sajnos sokszor beláthatatlan földrajzi távolságok választanak el bennünket egymástól, nagyon nehéz kapcsolatot tartanunk és nyomon követnünk egymást. Ezért is vált műsorunk összeállításánál meghatározó szemponttá az, hogy különböző régiók színházaiból érkezzenek hozzánk előadások. Így a jövő évadban, a számos budapesti produkció mellett, vendégül látunk izgalmas előadásokat vidékről – Győr, Kaposvár, Szeged, Szombathely, Debrecen – és a határon túlról – Temesvár, Szatmárnémeti, Szabadka, Sepsiszentgyörgy, Nagyvárad – egyaránt. A vágyunk nem más, mint hogy Vác egy kulturális találkozási ponttá váljon. Egy hely, ahová minden magyar területről érkeznek előadások.

Kiemelt hangsúlyt fektetünk majd a független társulatok, csapatok produkcióira. Mindezek mellett figyelünk arra, hogy nyitottan álljunk az útkereső, kísérletező kezdeményezések előtt.  Fontosnak tartjuk az új impulzusokat, a megújuló energiákat. Szeretnénk, ha minél többen értenénk a különböző színházi nyelveken, megismerkednénk a különböző színházi formákkal, látásmódokkal, és így, a fiatalabb generációkat is egyre inkább bevonva, kialakulhat egy közös, egyszerre nyitott és kritikus, egyetemes emberi értékeket követő gondolkodásmód, melynek segítségével, ha nem is az egész világ, de talán a közvetlen környezetünk szebbé, jobbá változtatható.

Igyekszünk minél szélesebb skáláról válogatni a meghívott előadásokat, különböző műfajú és stílusú, színvonalas produkciókkal szeretnénk felépíteni a programunkat. Helyet kapnak prózai, zenés, klasszikus, kortárs, magyar és világirodalmi művek is. Terveink között szerepel egy saját, 2021 tavaszára ütemezett előadás létrehozása is.

Nem tudjuk még persze, hogy ősszel a színházak milyen biztonsági előírások szerint játszhatnak, az aktuális járványügyi szabályozások függvényében építjük majd fel a műsorunkat, jelenleg egyeztetünk, évadunk összeállításán dolgozunk, és ha minden jól alakul, szeptemberben kezdünk, és bízunk benne, hogy a tervezett időben és műsorral tudjuk elkezdeni a következő színházi évadot.”

A Városháza és a Madách Imre Művelődési Központ szervezésében

Vác nyári kulturális programkínálata

Vácot érintően a világjárvány a Tavaszi Fesztivál és a már két évtizedes múltra visszatekintő Váci Világi Vigalom megrendezését is ellehetetlenítette. A veszélyhelyzet feloldását követően ugyanakkor Vác is – az egészségügyi óvintézkedések teljes körű betartása mellett – újra megnyitotta és élettel szeretné megtölteni kulturális tereit. A nagyobb nézőszámú fesztiválokat csak augusztus 15. után engedélyezett megtartani, addig viszont több kisebb léptékű, de a város értékeire alapozó és számos újdonságot felvonultató rendezvényekre várjuk a kultúrára és a karanténból kiszabadulni vágyókat.
A város a váci Madách Imre Művelődési Központ munkatársai szervezésében, Vác városa támogatása és védnöksége mellett a jelenlegi különleges körülmények között is egy sokszínű, a helyi művészeknek is teret adó,  nívós vendégprodukciókkal kiegészített kínálattal készül a nyárra.

2020. július 12-én a „Vác a Tied” programján vehetnek részt az érdeklődők a Városháza udvarán. A rendezvény célja, hogy a más településről Vácra költözők felé a nyíltszívű befogadás gesztusát nyújtsa, egyúttal lehetőséget teremtsen a barokk kisváros gazdag örökségének és az újonnan érkezők jobb megismeréséhez, számukra új kapcsolatok építéséhez.

2020. július 17-19. hétvégéjén a Váci Nyár rendezvénysorozata várja a kikapcsolódni vágyókat. Ennek helyszínei a Városháza udvara és szintén a főtéren található Pannónia Ház udvara.  A Városháza udvarán július 17-én a Varsói melódia című színművet mutatja be az Orlai Produkció, július 18-án délelőtt a Vác Civitas ad gyermekkoncertet, később pedig Fullajtár Andrea Marlene Dietrich estjét tekinthetik meg az érdeklődők, vasárnap délelőtt pedig Sárkányölő Sebestyén gyermekelőadására várják a kicsiket.

A Pannónia Ház udvara e három nap alatt a váci előadóművészek programjainak ad majd otthont. Július 17-én Jucimi Patrik Judit és Oláh Imre műsorát, a Face 2 Face és az Odeion zenekar koncertjét hallhatjuk és láthatjuk, másnap a Főtéren a Kóborzengő folklór együttes, majd a Pannónia Ház udvarán a Vox Humana Énekkar várja a kikapcsolódni vágyókat. A zárónapon a Pannónia Ház udvaránál a programot a Tini Dance Team, Csernik Szende, Acoustic Tours, a Silverstar Művészképző Iskola, az Ukrán melódiák, illetve Pálinkás Gergely és zenekarának műsora biztosítja.

Vác közösségi tereinek száma egy igazán egyedi és hangulatos helyszínnel gazdagodott. Szintén a főtéren lévő, többek által Kék-háznak – a régi váciak által elefántos háznak is hívott – megkapó belső udvarral rendelkező épülete, amely a tervek szerint a képzőművészet bemutatását szolgálná és egyúttal pihenő-tájékozódó látogatói központként is funkcionál majd. A fenti programok ideje alatt is várja már az érdeklődőket a Kék-ház, Adorján Attila festőművész Berlinből hazatérő kiállításával, amelyet Varga Tamás szobrászművész – Varga Imre Kossuth-díjas szobrász fia – alkotásai egészítenek ki.

A Vác városa által rendezett és a Madách Imre Művelődési Központ szervezésében megvalósuló programokon a részvétel – az 1.500.-Ft-os egységes jegyárú színházi előadások kivételével – díjmentes.

Forrás: Váci Dunakanyar Színház

,