„I can see through you” – A TOBE Gallery DREAMERS című csoportos kiállítása

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Augusztus 1-ig látogatható a főváros kortárs fotográfiai és kollázsművészeti galériájának, a TOBE Gallerynek legújabb csoportos kiállítása, a DREAMERS.

Fotó: TOBE Gallery

Az „álmodozó”, nemzetközi hírű alkotók szinte üdítő jelleggel bíró tárlata arra hívja fel a figyelmet, ami egy realista világban kevésbé fontos, vagy a világot realizáló embernek nem tűnik fel: a könnyedség legmagasabb fokára. A biztonságból, kvázi jó közérzetből fakadó, abból építkező, felszabadultságot ragadja és idézi meg. Ez által olyan atmoszférát teremt az alkotás által, amely könnyedséget okoz.

Fotó: TOBE Gallery

A kiállítás 15, a világ számos pontján élő, kortárs vizuális művészének mind a 19 alkotása bír azzal a jellemzővel, hogy képes felidézni a megélt érzetből formálódott fizikai jellemzőkkel is rendelkező hangulatot, mert azt az alkotó formák és színek esztétikai hatásán túl megtapasztalta.

Fotó: TOBE Gallery

A TOBE Galleryhez tartozó kortárs fotográfusok, kollázs- és képzőművészek szinte kivétel nélkül olyan alkotók, akik alkotásaiban a tehetség, az igényesség és a minőség egyéni látásmóddal és életfelfogással párosul. Ebből adódik az is, hogy az itt – Magyarországon sok esetben egyedüliként – fellelhető művek magukon viselik azokat a jegyeket is, amelyek a művészek által alkalmazott sajátos kivitelezési módon túlmutatnak, nem az alkalmazott technikák miatt fontosak, hanem a megalkotó személyiségéből fakadó látás- és gondolkodásmódtól.

Fotó: TOBE Gallery

Az alkotó és az alkotásai szétválaszthatatlan egységként jelennek meg és a keletkeztetett műben – nem csupán művön – visszaköszön az, hogy azt, mintegy önnön magán is átitatta a megteremtője.

Fotó: TOBE Gallery

Ugyancsak ebből a jellemzőből fakad az is, hogy senki nem gondolhatja, hogy ezek az „álmodozók” minden kötöttség, felelősség nélküliek. Kizárólag annyira ragaszkodnak a térhez, amennyire az szükséges, a lényeg bennük és sokkal inkább az idő síkján zajlik. A könnyedségük jellegét nem a mindenek felettiség felelőtlensége, sokkal inkább a felelőssége és a mindenekben jártasság adja. Úgy tudnám ezt a különbséget szavakkal vizualizálni, ahogyan Astrid VAN DAM vízfesték alapú kollázsának címadása is értelmezhető. Az „I can see through you” jelentésének magyar értelmezése is, az „átlátok rajtad” tökéletesen lemodellezi ezt. A kérdés csupán az, hogy a – szerintem minimum három – különböző jelentési módból ki, milyen módon hallja ki a tartalmat. Ki az, aki a mindenképpen pozitív értelmezést, élményt az érzékszervein túl is képes felismerni.

Fotó: TOBE Gallery

A kiállítás augusztus 1-ig látogatható. Szerdától péntekig 14:00 – 18:00-ig, szombatonként 11.00 – 15:00-ig. Szerdánként 17 és 19 óra között tárlatvezetés keretében is. A védőmaszk viselése javasolt.

Fotó: TOBE Gallery

Kiállított művészek: Gustavo BLANCO-URIBE, Carolina CHOCRON, Cristina KAHLO, Dora KONTHA, Claudia KRAUS, Lili(ana), Jean-François LEPAGE, Ákos MAJOR, Rocío MONTOYA, Tomas OPITZ, Ricardo PARRA, Amalia PEREIRA, Carla TABORA, Dafna TALMOR, Astrid VAN DAM

,