ZENÉVEL EMLÉKEZTEK FRIDA KAHLO SZÜLETÉSÉNEK 113. ÉVFORDULÓJÁRA

  • Frida Kahlo születésének 113. évfordulóján az életet ünnepelte David Nájera nagykövet és a Mexikói Nagykövetség
  • A “Viva la vida” című koncerten megközelítőleg nyolcvan fő vett részt
Fotó forrása: Mexikói Nagykövetség

A Mexikói Nagykövetség örömmel tudatja, hogy július 6-án, 18:00 órakor a Követség udvarán megrendezésre került a “Viva la Vida” című koncert Frida Kahlo születésének 113. évfordulója alkalmából. A “Volver la vida” együttes koncertjén megközelítőleg nyolcvan fő vett részt.

Fotó forrása: Mexikói Nagykövetség

Az együttes tagjai Bojta Zsuzsanna magyar mezzoszoprán, a mexikói bariton, Manuel Betancourt, valamint a kettőjüket kísérő Narihito Mukeda japán zongoraművész. A mexikói dalokból álló programban szerepelt többek között a Historia de un amor (Carlos Elena Almarán), a Perfidia (Alberto Domínguez Borras), a Paloma negra (Tomás Méndez), a Júrame (María Grever), a Bésame mucho (Consuelo Velázquez) és természetesen a La Llorona (Andrés Henestrosa).

Fotó forrása: Mexikói Nagykövetség
Fotó forrása: Mexikói Nagykövetség

David Nájera mexikói nagykövet beszédében megemlítette, hogy a koncert célja, többek között, az élet, valamint a pandémiát követő újratalálkozás ünneplése volt.  Az eseményen jelen voltak parlamenti képviselők, a magyar kormány képviselői, a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület tagjai, a budapesti kulturális, művészeti és társadalmi élet személyiségei és a Magyarországon élő mexikói közösség tagjai.

Fotó forrása: Mexikói Nagykövetség

Volver la vida

Zenei együttes Magyarországi székhellyel, melyet olyan énekesek és zenészek alkotnak, akik a latin zenétől inspirálva adnak elő feldolgozásokat és klasszikus darabokat. Az együttes művészei korábban Magyarország ismert koncerttermeiben és színpadjain léptek fel.

Bojta Zsuzsanna. Karrierjét nagyon fiatalon kezdte, első stúdiófelvételét nyolcéves korában készítette. 2008-ban debütált Marcellina szerepében a Figaro házasságában (Mozart), s innentől kezdve számos operaelőadás és produkció részese volt. 2019-ben előadóművészként elnyerte a Bach in the Subways díjat.

Manuel Betancourt. Tanulmányait a mexikói Morelia városban, a Conservatorio de las Rosas-ban kezdte meg, majd később Mexikóvárosban a Conservatorio Nacional de Música-ban folytatta. Három egymást követő évben nyerte el a Plácido Domingo ösztöndíjat, amelyet maga a művész és a Mexikói Művészi Értékek Társasága adományozott. 2011-ben a Nei Stëmen-díjat a Luxemburgi Nagyhercegség Kulturális Minisztériuma ítélte oda. Később Belcore szerepével debütált a Szerelmi bájital operában (Gaetano Donizetti) a Morelia Nemzetközi Zenei Fesztiválon. Azóta számos produkciókban vett részt fontos európai színpadokon.

Narihito Mukeda. Japán zongorista, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Különböző díjakat kapott Olaszországban és Japánban. Tagja a Failoni Állami Zenekarnak, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak. Magyarországi székhellyel számos koncertet adott fontos budapesti zenei helyszíneken.

Frida Kahlo (1907. július 6. – 1954. július 13.)

Frida Kahlo mexikói művész, korának forradalmi alakja, aki olyan kortárs társadalmi törekvésekkel azonosult, mint a nemek közötti egyenlőség és a véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem. Frida Kahlo életéhez és munkásságához hozzátartozik, hogy több mint száz évvel ezelőtt Mexikó társadalmi forradalmat indított, amelynek eredményeként Mexikó egy olyan liberális országgá vált, amely vonzotta a művészeket, írókat, fotósokat és filmkészítőket a világ minden tájáról. A korszakot a mexikói kulturális élet reneszánszaként tartják számon.

Forrás: Mexikói Nagykövetség

,