ZENÉVEL EMLÉKEZNEK FRIDA KAHLO SZÜLETÉSÉNEK 113. ÉVFORDULÓJÁRA

  • A “Volver la vida” együttes Frida Kahlo születésének 113. évfordulójára emlékezik. Az eseményen a mexikói születésű művészt, valamint a Nagykövetség kulturális programjainak újraindulását ünneplik.
  • A koncert a Mexikói Nagykövetség udvarán kerül megrendezésre, Bojta Zsuzsanna, Manuel B. Camino és Narihito Mukeda művészek közreműködésével, akik a híres festőnő által inspirált mexikói dalokat fognak előadni.

A Mexikói Nagykövetség örömmel tudatja, hogy július 6-án 18:00 órakor a Követség udvarán megrendezésre kerül a “Viva la Vida” című koncert, Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón tiszteletére. A koncert a világ többi részén Frida Kahloként ismert híres mexikói művészt, valamint a Nagykövetség a kulturális tevékenységeinek újraindulását ünnepli meg.

A koncert a Mexikói Nagykövetség udvarán kerül megrendezésre (Rómer Flóris utca 57, Budapest, 1024), a” Volver la Vida” zenei együttes közreműködésével. Az együttes tagjai Bojta Zsuzsanna magyar mezzoszoprán, a mexikói bariton, Manuel Betancourt, valamint a kettőjüket kísérő Narihito Mukeda japán zongoraművész. A mexikói dalokból álló programban szerepel többek között a Historia de un amor (Carlos Elena Almarán), a Perfidia (Alberto Domínguez Borras), a Paloma negra (Tomás Méndez), a Júrame (María Grever), a Bésame mucho (Consuelo Velázquez) és természetesen a La Llorona (Andrés Henestrosa). Az énekesek felolvasnak a mexikói művésznő leveleiből és írásaiból, melyek képet adnak személyiségéről és művészetéről.

A kulturális esemény, melyet a Mexikói Nagykövetség és a “Volver la Vida” együttes közösen szervez, a helyi hatóságok egészségügyi szabályzatának és ajánlásainak betartásával és figyelembevételével kerül megrendezésre. Elsődleges célja a Frida Kahlo életéről és munkásságáról való megemlékezés, aki optimista és állhatatos attitűddel nézett szembe a nehézségekkel. A koncert célja másodsorban a magyar, mexikói és japán művészek tehetségének bemutatása a mexikói és latin-amerikai műveken keresztül, valamint a mexikói kultúra és művészet népszerűsítése Budapesten. A “Volver la Vida” együttes számára ez a koncert képviseli a visszatérést a közönség jelenlétében megrendezett kulturális eseményekhez a világjárványt követően. Emellett, a Nagykövetségen a július 6-án megrendezésre kerülő koncert az első alkalom az együttes induló koncertsorozatában, mely hivatalosan július 8-án debütál a Premier Kultcaféban (Üllői út 2-4., bejárat a Baross utca 1. szám felől is).

Volver la vida

Zenei együttes Magyarországi székhellyel, melyet olyan énekesek és zenészek alkotnak, akik a latin zenétől inspirálva adnak elő feldolgozásokat és klasszikus darabokat. Az együttes művészei korábban Magyarország ismert koncerttermeiben és színpadjain léptek fel.

Bojta Zsuzsanna. Karrierjét nagyon fiatalon kezdte, első stúdiófelvételét nyolcéves korában készítette. 2008-ban debütált Marcellina szerepében a Figaro házasságában (Mozart), s innentől kezdve számos operaelőadás és produkció részese volt. 2019-ben előadóművészként elnyerte a Bach in the Subways díjat.

Manuel Betancourt. Tanulmányait a mexikói Morelia városban, a Conservatorio de las Rosas-ban kezdte meg, majd később Mexikóvárosban a Conservatorio Nacional de Música-ban folytatta. Három egymást követő évben nyerte el a Plácido Domingo ösztöndíjat, amelyet maga a művész és a Mexikói Művészi Értékek Társasága adományozott. 2011-ben a Nei Stëmen-díjat a Luxemburgi Nagyhercegség Kulturális Minisztériuma ítélte oda. Később Belcore szerepével debütált a Szerelmi bájital operában (Gaetano Donizetti) a Morelia Nemzetközi Zenei Fesztiválon. Azóta számos produkciókban vett részt fontos európai színpadokon.

Narihito Mukeda. Japán zongorista, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Különböző díjakat kapott Olaszországban és Japánban. Tagja a Failoni Állami Zenekarnak, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak. Magyarországi székhellyel számos koncertet adott fontos budapesti zenei helyszíneken.

Frida Kahlo (1907. július 6. – 1954. július 13.)

Frida Kahlo mexikói művész, korának forradalmi alakja, aki olyan kortárs társadalmi törekvésekkel azonosult, mint a nemek közötti egyenlőség és a véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem. Frida Kahlo életéhez és munkásságához hozzátartozik, hogy több mint száz évvel ezelőtt Mexikó társadalmi forradalmat indított, amelynek eredményeként Mexikó egy olyan liberális országgá vált, amely vonzotta a művészeket, írókat, fotósokat és filmkészítőket a világ minden tájáról. A korszakot a mexikói kulturális élet reneszánszaként tartják számon.

Forrás: Mexikói Magyar Nagykövetség

,