Szombati tárlatvezetések a Rendkívüli művek, rendkívüli időkben című kiállításon

Kedves Művészetbarátok!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a Rendkívüli művek, rendkívüli időkben című kiállításunkon két tárlatvezetést is tartunk az elkövetkezendő hétvégéken. 2020. július 11-én (szombat), valamint a tárlat zárónapján, július 25-én (szombat) délután 16 órától várjuk Önöket a vezetéseken, amit Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője tart.

A programokon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, egy-egy vezetésen maximum 20 főt tudunk fogadni.

Regisztrálni a választott időpont megadásával
(július 11-e vagy július 25-e) a galeria@varfok-galeria.hu címen vagy a +36301617454 telefonszámon lehetséges.

Látogatóinknak a védőmaszk viselését javasoljuk.

REGISZTRÁLOK

A Várfok Galéria a koronavírus miatt kéthónapos teljes bezárásra kényszerült, ezen idő alatt indította el a Papageno online magazinnal közös sorozatát, a Rendkívüli művek, rendkívüli időkbent, azzal a céllal, hogy bekapcsolja a kortárs művészetet a klasszikus művészet folyamába, visszhangozza a Várfok Galéria „Egykor az antik is kortárs volt” jelmondatát és szabad asszociációkra, gondolatokra ébressze az olvasókat.

A cikkek rendszerint a Várfok Galéria kollekciójában található egy-egy műből indultak ki és azokat tágabb összefüggések menték mutatták be. Így került összehasonlításra Korniss Péter Asszonyok kosarakkal c. emblematikus fotográfiája az itáliai sacra conversazionékkal, Szotyory László oroszlánja középkori bestiáriumok és dicsőséges barokk képek ábrázolásaival, Orr Máté riadt tehene a francia romantika vezéregyénisége, Eugène Delacroix A villámlástól megriadt ló című alkotásával.

A kiállításon a fenti példákon túl olyan kiemelkedő művek kerülnek bemutatásra, mint Françoise Gilot önarcképe, Rozsda Endre kaleidoszkópos korszakának gyöngyszeme, a Pénelopé, Mulasics László sugárzó Árapály-tényezői és egyik legutolsó alkotása, az Interferenciák III.

A tárlat különlegessége, hogy nemcsak a Várfok Galéria művészkörének kortárs alkotásai lesznek láthatók, hanem olyan klasszikus remekművek, mint a magyar tájképfestészet egyik megteremtője, id. Markó Károlynak Inó és Melikertész a tengerbe zuhan (1830 körül) című romantikus hévvel fűtött, páratlan alkotása vagy Ferenczy Noémi (1890–1957), a huszadik századi kárpitművészetet megújító sokoldalú alkotó megindítóan szép és intim Anya gyermekével című festménye. A magyar alkotókon kívül a világhírű Marie Laurencin Lány legyezővel című képét is megcsodálhatja a közönség, aki a francia avantgárd egyik fontos és nőként is elismert művésze volt, Apollinaire múzsája, akit Rousseau is megörökített A múzsa ihleti költőjét című legendás művén.

A Rendkívüli művek, rendkívüli időkben című kiállítás a művészet folytonosságát, fontosságát hangsúlyozza, és szabad szárnyalásra, egy korszakokon és stílusokon átívelő utazásra invitálja a látogatókat.

A Rendkívüli művek, rendkívüli időkben cikksorozatot az alábbi linken találja:

ELOLVASOM

Forrás: Várfok Galéria