Hemingway, a vasember

Híres mondata szerint Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni.” Őt nemcsak legyőzni nem lehetett, elpusztítani sem hagyta magát, csak saját döntéséből távozhatott az életből. Egy ember, aki makacs példája a helytállásnak, akárcsak híres főhőse, Santiago. Az emblematikus író lenyűgöző életműve előtt tiszteleg a 21. Század Kiadó a Hemingway-életműsorozat új kiadásával: gyönyörű köntösben, olyan kiválóságaink tolmácsolásában, mint Ottlik Géza, aki Az öreg halász és a tenger, vagy Örkény István, aki a Búcsú a fegyverektől című kötetet fordította.  

Legenda leszel, katona, állatot terelő vadász  

A popkulturális mítoszon, tudatos legendaépítésen, és az írói pályára való készülésen túl, melyet 15 éves kora óta tervezett, nagyon izgalmas, ahogyan Hemingway-t elsodorták a történelem viharai, pontosabban, ahogy odament, és beleállt a viharok kellős közepébe. Harcolt mindkét világháborúban önként jelentkezve, kémkedett, akár úgy is, hogy Pilar nevű horgászhajóján látszólag marlinra vadászott, közben német tengeralattjárókat lesett. Egész életében vadászott amúgy: ha nem halra, oroszlánra, katonai sikerre, akkor nőkre, szerelemre és elismerésre, de leginkább talán lelki békére, amit apja öngyilkosságakor veszített el.

Az elpusztíthatatlan ember  

Alig akad talán ember, aki annyi balesetet, tűzvészt, ágyútámadást, betegséget átvészelt volna (túlélte a lépfenét, vérhast, tüdőgyulladást, égési sérüléseket, két repülő- és három autóbalesetet, többször betört a koponyája stb). Vasból lehetett a szervezete, mondhatnánk, és a sors igazi iróniája, hogy ez a „vasember” idősebb korában pont abban a betegségben szenvedett, mint apja, a hemokromatózisban, melynek hatására a szervezet nem tudja lebontani a vasat.

A Hemingway-életműsorozat első két kötete

A 21. Század Kiadó Hemingway-pályázata

Kiadónk nemcsak a csodaszép, új köntösben megjelentett életműsorozat újrakiadásával tiszteleg Hemingway alkotói pályája előtt, hanem egy izgalmas játékkal is. Olvasóinkat arra kérjük, meséljék el 6 szóban Hemingway egyik regényét, küldjék el nekünk, és megnyerhetik 5 kötetes, különleges kiadói könyvcsomagunkat! A két legtöbb lájkot elért mű, vagyis a közönség által két legjobbnak ítélt pályázat alkotói kapnak ajándékcsomagot. A játék során egyszerre lehet majd azon gondolkozni, vajon melyik Hemingway-regényt rejti az adott hat szó, és kitalálni, melyik pályázat a legsikerültebb. Játékra fel!
 
Egy alkalommal állítólag Hemingway fogadást kötött, hogy ha kell, akár 6 szóban is elmesél egy történetet. Tudjuk, hogy az író milyen mértékben volt az egyszerűsítés híve, de az eredmény mégis meglepő teljesítménynek tűnt. Zseniális hatszavas novellája ez lett végül: „Kisbaba cipő eladó. Soha nem hordták.” Ugye, micsoda dráma és fantasztikus történettömörítés jelenik meg e hat szóban?
 
Mit kell tenni azoknak, akik játszani szeretnének?
 
Küldjék el Hemingway egyik regényének 6 szavas, frappáns összefoglalóját! Ez lehet akár egy mondat, két mondat, lényeg, hogy nem lehet több 6 szónál.
 
Hova kell küldeni a pályamunkákat?
 
A jatek@21.szazadkiado.hu címre várjuk e-mailben, a tárgy ez legyen:
„6 szóval 1 regényről”!
 
Meddig tart a pályázat?
 
A pályaműveket július 17. éjfélig várjuk, és egy előszűrés után, melyet kiadónk munkatársai végeznek, kerülnek ki oldalunkra július 21-én, Hemingway születésnapján. Addig is majd megismerhetitek a kiadó pár népszerű szerzőjének megoldását is erre a feladatra.
 
Eredményhirdetés:
 
Július 28-án.
 
Meghívott szerzők:
 
A pályázathoz csatlakozik a kiadó néhány népszerű írója felkérés alapján. Sőt, 3 mondatban azt is elmesélik, mit jelent nekik Hemingway. Kiadóvezetőnk is részt vesz a születésnapi játékban!

https://21.szazadkiado.hu/

https://www.facebook.com/21szazadkiado/