Az emlékteremtés művészete

Szerző, fotók: Marity Mira

Olyan világban élünk most, amelyben még inkább szükségesek lennének a szép és jó emlékek. Mi jut majd eszünkbe pár év vagy évtized múlva 2020-ról? Fullasztó maszkok és összegyűrt gumikesztyűk, idősávos vásárlás és másfél méter távolság kötelező megtartása az üzletekben. Rettegés a halálozási statisztikáktól, zsigeri aggódás a szeretteinkért. Milyen egy vérzivataros időszak ez… Hogyan lehetne megoldani, hogy – akárcsak az örökzöld slágerben – csak a szépre emlékezzünk majd?

Útmutató a boldog pillanatok megőrzéséhez

Meik Wiking, a Hygge és a Lykke világhírű szerzője csodálatos könyvet írt, amelynek aktualitását nem lehet megkérdőjelezni. Az emlékteremtés művészete a Kossuth Kiadónál jelent meg, és mankóként szolgál azok számára, akik nem elsősorban veszteségként, gyászként vagy szomorúságként próbálják megélni a tragikus járványidőszakot. A drámai eseményeket természetesen nem lehet letagadni vagy figyelmen kívül hagyni, de saját magunk és szeretteink mentális és lelki „well beeing”-je, vagyis szellemi és érzelmi jól-léte múlik azon, ha megpróbáljuk kicsit pozitívabban, más aspektusból figyelni ezt a sarkaiból kifordult világot önmagunk körül. Az író célja ezzel a különleges kiadvánnyal mindössze annyi, hogy mindenki felismerje a lehetőségeit ahhoz, hogy miként lehet belecsempészni az egyforma szürke mindennapokba is az örömöt és a nevetést hozó történéseket. Meik Wiking – aki hivatásos boldogságkutató – szeretné elérni azt, hogy az emberek jó élményei ne csak hamar a homályba tűnő örömteli események legyenek, hanem pozitív és életre szóló emlékekké avanzsálódjanak.

Harmónia kívül és belül

Kezdjük azzal, hogy én imádom a szerző minden egyes kiadványát kézbe venni. A könyvei díszként sorakoznak a polcomon, szeretem elővenni őket újra és újra, belelapozni, erőt meríteni a következő naphoz, tanácsra lelni a vészterhes időszakokhoz, tudatosítani a szinte általánosítássá csépelt, mégis létfontosságú pozitív életszemléletet. Mert erre valók az ő könyvei, enélkül sajnos nincs túlélés a gondokkal terhelt időszakokban. Ebben a könyvben is minden gyönyörű, a fizikai külsőtől kezdve a belső tartalomig. Legyen szó egy illusztrált grafika egyszerű részletéről vagy egy lenyűgöző képről, a könyvben mindent átgondoltak és szándékosan szerkesztettek. Az elrendezés, a tartalom és a forma esszenciális kiadvánnyá kombinálódik, amely megfelel az általa tolmácsolt üzenetnek: magának a könyvnek az olvasása is kellemes és pozitív emléket hoz létre az olvasóban. Tele van nosztalgiával, de nem üres szólamként ható szentimentalizmussal. Sok benne a privát visszaemlékezés, de még véletlenül sem csúszik át személyeskedésbe. Minden Meik Wiking könyv tömve van vigasztalással, olyan, mint egy hatalmas könyv formájú ölelés.

Szelíden tanító gondolatok

Az emlékteremtés művészete intelligens bepillantást nyújt magába az észlelés és emlékezet tudományába, de abszolút érthető módon és a mindennapok szintjén alkalmazható módszerekkel. Például szó esik benne arról, hogy létezik egy úgynevezett „emlékkiáltvány”, amely a boldog emlékek 8 hozzávalóját tartalmazza. Ezek között van az, hogy miként koncentráljunk minden érzékszervünkkel a pozitív pillanatokra, hogy milyen módon alkalmazzuk az „érzelmi szövegkiemelőnket”, vagy hogy miként örökítsük meg tartósan és közvetítsük tovább a felejthetetlennek szánt élményeinket.

A szerző egyik legjobb módszere az, hogy hónapokra lebontva ad tanácsot az aktuális témában. Ha fellapozom a júliust, egy úgynevezett „Apolló-pikniket” javasol. Mi, magyarok, amúgy is kerti sütögetős nemzet vagyunk, de miért ne lehetne az egyik ilyen megszokott hétvégi grillezést feldobni, és kiemelni a több tucat egyformából? Az Apolló-piknik éppen július 20-ra esne, és célja az 1969-es holdra szállásról való megemlékezés. Természetesen más esemény köré is lehet tematizálni a családi összejövetelt. Ha például takarékos dekorációval feldíszítjük a teraszt, dunsztosüvegbe rakott mécsesekkel és gyertyákkal rakjuk körbe az asztalt, lampionokat vagy saját készítésű nyári girlandokat függesztünk fel a bokrokra és fákra, máris összehasonlíthatatlanul hangulatosabb lesz az este a megszokott kommersz eseménynél. Elővehetünk régi slágereket, örökzöldeket és retro dalokat, amelyek a család minden tagjának ismerősek. Lehet „batyus bál” az a piknik, és minden családtag hozhat valami szokatlan finomságot, hogy ne mindig csak csirke és grillkolbász legyen a tányérokon. Ha egy ilyen bulit sikerül összehozni, mindenki örömmel gondol rá vissza, akár évek múlva is.

Több szempontból megközelített élményvadászat

Ha létezik könyv, ami nem letehető, az emlékteremtés művészete biztosan ilyen. Olvastatja magát, miközben a fejezetek elmúltával növekszik bennünk a sajnálat, hogy mindjárt a végéhez érünk. Rengeteg jó és hasznos tanácsot kapunk a pozitív emlékek elraktározásához, amelyet pszichológiai tanulmányok és személyes anekdoták támasztanak alá. Sok benne a gyakorlati önsegítő mentorálás és az emlékpszichológiai momentum. Az egyik fejezet rávilágít arra, hogy az emlékeknek túraútvonaluk van, és érdemes olyan helyekre újra ellátogatni, amelyek eszünkbe juttatják a régi szép időket. Vicces és tanulságos kipróbálni a „memokekszet”, ami betűszavakkal segít abban, hogy egy számunkra kedves élményt részletesen felidézzünk, és ezáltal újra átéljünk. Szórakoztató, hatékony és élvezetes játék előcsalogatni és megerősíteni az pozitív emlékeket a legerősebb triggerekkel, az illatokkal, ízekkel és dallamokkal. Gyűjtsük össze azokat a kellemes szagokat, amelyek valami nagyon szép eseményt hoznak elő a múltból. Ha jól érezzük magunkat, rögzítsük a hangokat magunk körül -legyen az a tenger hullámának csapkodása a sziklákon, az erdő susogása a hegytetőn, a szél fújása egy hajóúton vagy az emberek tompa zsivaja egy kávéház teraszán.

Ez bizony a hygge része

Meik Wikingre érdemes odafigyelni, mert rengeteg erőfeszítést tesz és maradandót alkot az emberek életminőségének javításáért. Ő az, aki elindította a hygge mozgalmat, a harmonikus és hangulatos dán életmód koncepciót. Ennek a könyvnek is az a motivációja, hogy felsorakoztassa a mindennapi rituálék tudatos élvezetének a lehetőségeit a családdal és a barátokkal. Univerzális igazságokat fogalmaz meg arról, hogy az életet ne csak éljük, hanem ÁT- és MEGéljük, és legfőképpen értékeljük annak minden pillanatát. Még ha nem is olyan országban, környezetben élünk, amely maradéktalanul jó feltételeket teremt az emberek boldogságához, a saját magunk jó közérzetéért és életminőségéért, pozitív élményeiért és boldog emlékeiért nagyon sokat tehetünk. Ehhez a tudatos munkához vitathatatlan segítséget nyújt Az emlékteremtés művészete című könyv, amelyet minden boldogságra és harmóniára törekvő embernek szívből ajánlok.

https://www.kossuth.hu/konyv/5082/az-emlekteremtes-muveszete