Roma Hősök – retrospektív sorozat – Európai roma drámák online

A Független Színház Magyarország 2020. június 11-én induló online színházi sorozata keretében minden héten egy európai roma színházi előadást mutat be. A társulat évek óta megrendezi a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját. A jelenlegi helyzethez igazodva egyedülálló módon a bemutatott előadások felvételeit elérhetővé teszi saját videómegosztó portálján. A sorozat első része, Richard O’Neill – A legnehezebb szó című drámája 2020.június 11-én 21:00 órától érhető el.

A Független Színház Magyarország célja, hogy megmutassa a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Ezért az elkövetkező három hónapban bemutatja az elmúlt évek kiemelkedő előadásainak felvételeit. A sorozat részeként 12 előadást tesz elérhetővé, amelyek minden héten csütörtök este 21:00 órától érhetőek el a színház hivatalos YouTube csatornáján. Az előadásokat egy hétig lehet megtekinteni.

Bár roma színházak, több mint 100 éve működnek Európában és jelenleg is számos országban működnek izgalmas társulatok, máshol, mint a Roma Hősök Fesztiválokon, illetve a jelenlegi retrospektív sorozat keretein belül, aligha akad alkalom a megismerésükre. A sorozat a brit travellerek világától a spanyol polgárháború roma hősnőin, és a jelenkori olasz táborok lakóin keresztül a nem mindennapi kihívásokkal szembenéző romániai fiatalokig a földrész számos, alig ismert arcát és sorsát mutatja be számunkra.

„A történeteken keresztül számos ismeretet nyerhetünk Európa eltérő társadalmainak múltjára és jelenére vonatkozóan. Ha megtaláljuk a másikban és saját magunkban is a hőst, végre megérthetjük egymást és képesnek érezhetjük magunkat arra, hogy alakítsuk a világunkat. A roma színház a kulturális örökség részeként fontos szereppel bír.” – nyilatkozta Balogh Rodrigó a színház művészeti vezetője. A színház idén októberben ismét megrendezi a IV. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az évek során összegyűjtött színdarabokból és felvételekből pedig jövőre digitális archívumot is létrehoznak, hogy a jövő generációja számára is elérhetőek legyenek a roma színház értékei.

Az előadások mellett, az alkotókkal és színészekkel készített interjúkat is megosztunk a nagyközönséggel.

Az előadások eredeti nyelven, magyar, illetve angol nyelven lesznek elérhetőek.

Az első produkció bemutatásának időpontja: 2020. június 11., 21:00 óra

Helyszín: a Független Színház Magyarország YouTube csatornája

Roma Hősök projekt

A Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. Ezzel felhívjuk a figyelmet a roma színház értékeire, roma közösségeink helyzetére, értékvezérelt emberek és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. Az előadásokat képzett kortárs trénerek, és fiatalok workshop formában terjesztik, ami már egyetemi kurzusok részét is képezi. A bemutatott alkotásokból megjelentettük a világ első roma drámakötetét, valamint az alkotók portréiból roma színházi tárlat készült. Bővebb információk: independenttheater.hu

Előadások sorrendje:

Richard O’Neill – A legnehezebb szó: magyar nyelven, angol felirattal; 2020.június 11., 21:00 óra

A színdarab a travellereket ért jogtalanságokért bocsánatkérést követelő skót traveller írónő, Jess Smith kampányát mutatja be, amelyben a miniszterelnökkel szemben lép fel.

Mihaela Drăgan – (A n)ő beszél: román nyelvű, magyar és angol felirattal; 2020. június 18., 21:00 óra

(A n)ő beszél című darabja a korai házasság témáját dolgozza fel érintett romániai roma nők történetein keresztül.

Zdrava Kamenova, Kalin Angelov – Cigánykerekek: bolgár nyelvű, magyar és angol felirattal, 2020. június 25., 21:00 óra

Az előadás egy bulgáriai gettóból kikerült fiatal roma nő vívódásait mutatja be, aki önmagunk elfogadása és az identitás kérdéseit járja körbe a humor eszközét segítségül hívva.

Jaime E. Vicent Bohórquez, Sonia Carmona Tapia – Határtalan méltósággal: spanyol nyelven, magyar és angol felirattal, 2020. július 2., 21:00 óra

Az előadás Emilia Fernández Rodrígueznek (az első, 2017-ben boldoggá avatott cigány nő) és Gabriela Ortega Gómeznek (az első akadémiai végzettséget szerzett cigány előadóművész) állít emléket.

Alex Fifea, David Schwartz – Nem láttál semmit!: román nyelven, magyar és angol felirattal, 2020. július 9., 21:00 óra

A színdarab egy roma fiú meggyilkolásának hátterében meghúzódó társadalmi folyamatokat és az igazságszolgáltatást mutatja be.

Michael Collins – Kulturális kérdés vagy sem?: angol nyelven, magyar felirattal, 2020. július 16., 21:00 óra

A darab a traveller, vándor cigány közösségek múltját mutatja be Írország területén.

Sebastiano Spinella – A szél gyermekei: angol nyelven, magyar felirattal, 2020. július 23., 21:00 óra

Történet azokról az olaszországi gettókban élő roma fiatalokról, akikről már mindenki lemondott, kivéve Sebastianot.

Illés Márton – Kaméleonlány: magyar nyelven, angol felirattal, 2020. július 30., 21:00 óra

Az előadás egy fiatal lány életét mutatja be, akinek élete egyik legnehezebb döntését kell meghoznia és ezért vállalnia is kell a felelősséget.

Giuvlipen Társulat- Ki ölte meg Szomna Grancsát?: román nyelven, magyar és angol felirattal, 2020.augusztus 6. 21:00 óra

A történetben egy igazán bátor lány életébe nyerhetünk bepillantást, aki falujából elsőként megy középiskolába, és a végsőkig elmegy azért, amiben hisz.

Balogh Rodrigó – Selejtesek: magyar nyelven, angol felirattal, 2020.augusztus 13. 21:00 óra

Az előadásában fiatalok állnak színpadra, hogy az egészségügyben tapasztalható tébolyt, valamint saját traumáinkat és előítéleteinket megmutatva felvessék a kérdést, hogy mi magunk mit tehetünk a helyzet javítása érdekében.

Ara Art – ’…és megint pindral aludtunk”: cseh nyelven, magyar és angol felirattal, 2020.augusztus 20. 21:00 óra

Idős roma asszony meséje a cigányok sorsáról a teremtéstől egészen napjainkig

František Balog – Paplan Roma, szlovák nyelven, magyar és angol felirattal, 2020.augusztus 27. 21:00 óra

A komédia középpontjában egy roma fiú áll, aki gyermek-, tinédzser- és felnőttkorában történt vicces epizódok elmesélésével mutatja be élettörténetét, és azt, hogyan válik a többségi társadalom részévé.