Már készül új évadára a Miskolci Nemzeti Színház!

A miskolci teátrum ezúttal is neves alkotók híres műveit hozza el a közönség számára a 2020-2021-es évadban. A színház művészeti vezetése különleges országos online sajtótájékoztatón ismertette a 197. évad bemutatóit.

Vígjáték, musical, operett, mese, táncjáték, tragikomédia, opera, színmű. A Miskolci Nemzeti Színház a megszokottnál ugyan kevesebb bemutatóval jelentkezik a 2020-2021-es évadban, a műfaji változatosság azonban ezúttal sem marad el. A kialakult helyzetre való tekintettel a következő szezonra kilenc bemutatóval készül a teátrum, de a 2019-2020-as évad három premierje is várat még magára, így semmiképp nem marad színházélmény nélkül a közönség.

A járványügyi helyzet miatt a hagyományos évadhirdető rendezvény helyett egy különleges, országos online sajtótájékoztatón jelentette be Béres Attila igazgató, Szabó Máté művészeti vezető és Rusznyák Gábor főrendező a 197. évad bemutatóit, ezen kívül összegezték az idei évad eredményeit.

Béres Attila a tájékoztatón elmondta, a következő évadra nem hirdet bérletet a színház. – Amikor a néző bérletet vásárol, bizalmában részesíti a színházat. Azért, hogy ez a bizalom a kiszámíthatatlan helyzet okán ne csorbuljon, úgy határoztunk, hogy csak erre az egy évadra, nem hirdetünk bérletet, jeggyel lesznek látogathatók előadásaink. Hűséges bérleteseinknek természetesen elsőbbséget biztosítsunk a jegyvásárlásnál – hangsúlyozta az igazgató.

© Éder Vera

 A következő évad műfaji eloszlása ugyanazt a következetességet mutatja, amihez a nézők hozzászokhattak az elmúlt öt évben. – A következő évad előadásainak témáit összeköti, hogy mindegyik humorral reagál nehéz élethelyzetekre. Mindent megteszünk azért, hogy ugyanazt a minőséget kapja a közönség, mint eddig – részletezte Rusznyák Gábor, aki a készülő Szerelmes Shakespeare zenéjéért is felelős. Szabó Máté elmondta, nagy öröm számára, hogy a művészeti tanács tagjai ilyen jól tudnak együttműködni. – Különös érzés maszkban és kesztyűben próbálni a Szerelmes Shakespeare-t, de így sokkal hatékonyabbak tudunk lenni, mint ha csupán online próbákat tartanánk – összegezte a művészeti vezető.

Öt nagyszínházi premierrel készül a teátrum. A Bál a Savoyban operettel indul az új évad, melyet Szőcs Artur rendezésében láthat a közönség. A Szentivánéji álom tavaly táncjáték formájában volt látható, a következő évadban pedig Rusznyák Gábor hozza el Shakespeare művét a Nagyszínház színpadára. Mel Brooks és Thomas Meehan alkotása, a Producerek című musical is látható lesz Béres Attila rendezésében. A kékszakállú herceg vára operát Szabó Máté rendezi a miskolci színpadra. Szomory Dezső Hermelin című színművét Mohácsi János rendezésében láthatja a közönség.

A Kamaraszínház négy bemutatónak ad otthont a 2020-2021-es évadban. A zenés mesejáték ezúttal a Hamupipőke lesz, melyet Markó Róbert állít színpadra. Magyarországon először a Miskolci Nemzeti Színházban látható a Pulitzer és Tony-díjas drámaíró, forgatókönyvíró, színész Tracy Letts műve, a Linda Vista című vígjáték Keszég László rendezésében, Lőrinczy Attila dramaturg fordításában. Harold Pinter Hazatérés című tragikomédiáját Ascher Tamás rendezésében láthatja majd a miskolci közönség a Kamaraszínházban. A Miskolci Balett pedig ezúttal is egy magyar klasszikust hoz el: Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, A helység kalapácsa elevenedik meg tánc formájában, Kozma Attila rendezésében, rengeteg humorral és játékossággal.

A 2019-2020-as évad számokban:

2020 március 11-ig:

Összes előadás: 368

Nézőszám: 99. 799 fő,(kb.10 ezerrel több, mint a tavalyi év azonos időszakában)

Eladott bérlet 2019-2020-ra: 12. 433

A járványügyi helyzet miatt 48 előadásunk maradt el márciusban, amelyre több mint ötezer néző váltott korábban jegyet. Több mint húszezer bérletes nézőnk számára is pótolnunk kell az elmaradt előadásokat.

Évad végéig a korábban ismert tervezett előadások alapján kb. 49 500 fő kiesést becsültünk március 11-től július végéig. Ezek alapján hozzávetőleg 149. 299 nézőnk lett volna a 2019-2020-as évadban.

A 2019-2020-as évad díjai:

Cyrano – Legjobb előadás díja a Vidéki Színházak Fesztiválján

Görög László – Színikritikusok Díja, Legjobb férfi főszereplő (A velencei kalmár)

Czakó Julianna – Domján Edit-díj 2019

Szakmai elismertségünket jelzi, hogy év végén a különböző orgánumok által összeállított toplistákról nem hiányoztak színházunk előadásai.

Az Art7 Top10+1-ben A velencei kalmár, a Pótszékfoglaló 19 legjobb előadása között az Ünnep, A velencei kalmár és a Nem félünk a farkastól, Török Ákos „szigorúan szubjektív” 9 legfontosabb előadás között a Hegedűs a háztetőn szerepel.

Bolla Dániel – Az évad legjobb férfi táncművésze – Magyar Táncművészeti Szövetség díja

Görög László – Gábor Miklós díj (Shylock megformálásáért A velencei kalmár előadásban)

Nádasy Erika – Déryné díj

VENDÉGJÁTÉKOK 2019/2020

2019.

Augusztus

29.       JÁTÉK A KASTÉLYBAN – Városmajori Szabadtéri Színpad

Szeptember

5.         CYRANO Thália Színházban, a Vidéki Színházak Fesztivál

28.       NEGYED Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál

November

4.         JÁNOS VITÉZ Thália Színház, Budapest

5.         JÁNOS VITÉZ Thália Színház, Budapest (két előadás ezen a napon)

19.       NEGYED Bethlen Téri Színház, SŐT7 Fesztivál, Budapest

Tervezett fesztiválmeghívások:

A LEGKISEBB BOSZORKÁNY – X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, Kaposvár – Új időpont: 2020. szeptember 30. (A biennálét szept. 28-okt. 4. közé tervezik)

FEKETESZÁRÚ CSERESZNYE – XXIX. Festum Varadinum, Nagyvárad (a nagyváradi magyarság hagyományos és legnagyobb kulturális fesztiválja) – Új időpont: a tervek szerint 2020. kora ősz

A VADKACSA, FEKETESZÁRÚ CSERESZNYE – 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) átszervezés alatt, még nincs új időpont

A VELENCEI KALMÁR – Városmajori Színházi Szemle – Új időpont: augusztus 26.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház