Keitgh Dannemiller: Utcagráfia

Mexikóvárosi kultúrát ábrázoló fényképeket állítanak ki a Budapesti Fotó Fesztiválon.

  • A Mexikóban élő amerikai művész, Keith Dannemiller fényképeinek kiállítását április 3-án nyitotta meg David Nájera nagykövet úr és Tim Nugent-Head igazgató úr a The Red Door Budapest galériában.
  • Az Utcagráfia II fényképészeti kiállítást a Budapest Photo Festival Festival (BDP) keretében nyitották meg.
  • A galéria négy felvételből álló sorozatot készített, amelyen keresztül megtekinthető virtuálisan a kiállítás, meghallgathatják a fényképész gondolatit, valamint Nájera nagykövet úr és Tim Nugent-Head beszélgetését.

A Mexikói Nagykövetség örömmel számol be, hogy David Nájera nagykövet úr és Tim Nugent-Head  igazgató úr megnyitotta a Mexikóban élő amerikai művész, Keith Dannemiller fényképeinek kiállítását április 3-án, a The Red Door Budapest galériában.

Az Utcagráfia – a Keith Dannemiller maga által kidolgozott fényképészeti koncepció – olyan embereket, karaktereket és pillanatokat örökít meg, amelyek  mindennapi történeteket tükröznek Mexikóváros utcáinak színpadán. A kiállítás a művész, Dannemiller, Nugent-Head, igazgató úr és a mexikói nagykövetség csapata kurátori munkája eredménye.

A világjárvány visszaszorítására vonatkozó hivatalos rendelkezések következtében Keith Dannemiller nem lehetett jelen a zártajtós megnyitón; a Red Door Gallery azonban négy felvételből álló sorozatot készített, amelyen keresztül megtekinthető virtuálisan a kiállítás, meghallgathatják a fényképész gondolatit, valamint Nájera nagykövet és Tim Nugent-Head beszélgetését.

A videók elérhetők a galéria YouTube-csatornáján: https://www.youtube.com/channel/UCPzl-bigAd8-i-00VkIHLLw.

Dannemiller fényképeit a magyar közönség már ismerheti a 2018-as Utcagráfia kiállításból,  amely az „Élő ősz” kulturális fesztivál keretében került megrendezésre. Később a fotókiállítást a halottak napi kulturális eseménysorozat keretében, Budapesten és a kecskeméti Katona József Könyvtár kiállítási teremében mutatták be.

Az Utcagráfia fényképészeti kiállítást ez alkalommal a Budapesti Fotó Fesztivál részként rendezik meg. Áprilisban a budapesti Olasz Kulturális Intézetben megnyitották a Tina Modotti: Szellem, forradalom és kamera virtuális retrospektív kiállítását is. Mexikó a második, egymást követő évben van jelen a Budapesti Fotó Fesztiválon, amely a közép-európai régió egyik legfontosabb fényképészeti fesztiválján. 2020-ban a fesztivál keretében több mint 50 kiállítást rendeznek, különféle szervezetek, galériák, múzeumok, kulturális intézetek és oktatási intézmények részvételével.

Keith Dannemillerről

Keith Dannemiller (Akron, Ohio, Egyesült Államok) fotós, újságíró, aki több mint 30 éve él Mexikóban. A Vanderbilt Egyetem kémia és matematika szak elvégzése után úgy döntött, hogy fényképezést tanul  a San Francisco-i Kaliforniai Állami Egyetemen. 1973 óta újságíróként dolgozik az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában. Együttműködik olyan kiadványok nyomtatott és digitális változataiban, mint például a Time, a National Geographic, a New York Times, a Forbes, az Al Jazeera America, a Fusion, a The Intercept, a The Guardian, a Macleans, a Politiken és a Le Monde.

További információ: www.keithdannemiller.com. (angol nyelven)

A The Red Door Budapest galériáról

A The Red Door Budapest galéria küldetése, hogy a művészi kifejezés minden formáját befogadja, és a művészethez kötődő közösségérzetet erősítse. Legfontosabb feladata, hogy térként szolgáljon a művészet és az emberi kapcsolat élvezetéhez, a kulturális kifejezésekre épülő beszélgetés és tapasztalatcsere révén.

További információ: https://ttherdoor.hu (angol nyelven)

A Budapesti Fotófesztiválról (BDP)

A Budapesti Fotó Fesztivál Mucsy Szilvia művészeti irányítása alatt kerül megrendezésre, Somosi Rita és Szarka Klára kurátor támogatásával, kiemelkedő magyar kulturális promóciókkal. Létrehozása óta a BDP válogatott kiállításokat gyűjtött össze a klasszikusoktól kezdve a kortárs műfajokig, bevonva művészeket, galériatulajdonosokat, helyi és külföldi fotósokat, valamint a művészeti és a formatervezési oktatási intézményeket.

További információ a www.budapestphotofestival.hu oldalon (angol nyelven).

Forrás: Mexikói Nagykövetség

,