Ne maradjunk tánc nélkül karantén idején sem A TRIP és a Tánckedd társulatainak közös felhívása a Tánc Világnapja alkalmából

Április 29. a Tánc Világnapja, a táncművészet legnagyobb ünnepe, amikor a hagyomány szerint előadásokat, gálaesteket és díjátadókat szerveznek országszerte. 2020 éve azonban más, a karanténhelyzet nem engedi, hogy a szokásos módon rendezzék meg a világnapot. Ezen változtat a TRIP Hajó csapata, akik szeretnék idén is méltó módon megünnepelni a táncművészetet és a táncosokat, ezért a Tánckedd programsorozatukban résztvevő társulatokkal közösen felhívással fordulnak a magyar táncművészek felé.

Bakonyi Fruzsina © Szabó Lajos

Annak érdekében, hogy idén is gyönyörködhessünk a legizgalmasabb előadásokban, és láthassuk kortárs táncosainkat, arra kérik a művészeket, küldjenek ízelítőt valamelyik produkciójukból egy rövid videó formájában. Mivel a TRIP csapata elkötelezett amellett, hogy idén is megünnepelje a Tánc Világnapját, ezért arra kéri a táncosokat, mutassák meg magukat, és küldjék el a TRIP Hajó Facebook-oldalának, műfajtól független 30 másodperces – 1 perces videójukat április 25-ig. A beküldött anyag lehet akár egy korábbi fellépés rögzített anyaga, de szívesen látnak most készült kisfilmet, otthoni felvételt is.  A beérkezett videókat a TRIP stábja vágja össze, és április 29-én a TRIP Hajó Facebook-oldalán mutatja be a nagyközönségnek.

A Tánc Világnapja az a nap, amikor a világ táncművészetét, a tánc változatos műfajait és előadóit ünnepeljük. A világnap célja a kezdetekben az volt, hogy ösztönözzék a kulturális vezetőket, szenteljenek nagyobb teret az oktatási rendszerben a táncnak, az alapfokútól kezdve egészen a felsőfokú oktatásig. A tánc mindig is a kultúránk része volt, hivatalos jelenléte ehhez mérten mégis alacsony. Az anyagi források továbbra is szűkösek, a táncművészetnek nyújtott támogatás mértéke kisebb, mint amit a műfaj valójában megérdemelne.

Hucker Kata © Szabó Lajos

A TRIP Hajó évek óta ad otthont a táncművészeknek, Tánckedd nevű programsorozatának keretein belül hetente láthat a nagyérdemű kortárs táncelőadásokat, színpadán az ország kiemelkedő társulatai lépnek fel rendszeresen. Olyan előadók, mint a Willany Leó Improvizációs Táncszínház, a Góbi Rita Társulat, a PR-Evolution Dance Company, a Gangaray Artistic Program/ G.A.P., a Duda Éva Társulat, a Pataky Klári Társulat, Fehér Ferenc, Gergye Krisztián Társulata, a Batarita Társulat és a TranzDanz Társulat.

Az Első Magyar Karantén-Színház soron következő felolvasószínházi előadása április 15-én lesz látható a Trip Facebook-oldalán. A Koronavírus című karantén-drámát szerzője, Dr. Mangó Gabriella orvos a TRIP Hajó és a Litera által közösen meghirdetett karanténdráma-versenyére írta, és az előadásban olyan színészek lépnek fel, mint Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Kovács Panka és Kiss Anna Gizella. Az előadás rendezője Szabó K. István.

Tóth Rebeka, Kőnig István © Szabó Lajos

Első Magyar Karantén-Színház

A 2020 márciusában megalapított Első Magyar Karantén-színházban színészek, zenészek, előadóművészek dolgozhatnak egymással, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozhassanak létre közösen. Mivel nézők nélkül nincs színház, ezért a TRIP Hajó csapata minden előadást rögzít, és lehetőséget biztosít arra, hogy a nézők otthonukban, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül lehessenek részesei ennek az egyedülálló kulturális programsorozatnak. A virtuális társulat tagjai Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Kamondy Ági, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Divinyi Réka és Magács László. A fellépő művészek mindannyian ingyen vállalták a fellépéseket, azonban ez a működési modell hosszútávon nem fenntartható, a TRIP Hajót működtető alapítvány a TRIP weboldalán közzétesz egy számlaszámot, ahová szeretettel várják a felajánlásokat.