ÜLJ MELLÉM! – interjú a mai adáspreimerhez Finta Gáborral

Az Ülj mellém! beszélgetéssorozatban a sport és a kultúra kiemelkedő tehetségei találkoznak egy csésze kávé mellett hétről hétre. A sorozatot Fodor Annamária és Molnár Andrea ötlötte ki, hogy egy olyan értékteremtő kezdeményezést erősítsenek, mely már két éve támogatja a két terület alkotóit. A péntek esti premierben Schell Judit színművészt, Finta Gábor táncművészt és Oláh Andrea rádiós műsorvezetőt látták vendégül, akik színházról, könyvekről és a megküzdés művészetéről is beszélgettek.

Schell Judit, Oláh Andrea

A szereplők közül Finta Gábor táncos-koregráfust kérdeztük az élményeiről és mindennapjairól.

Az Ülj mellém! sorozat a művészeteket és sportot kapcsolja össze. A Te életedben hogyan fonódik össze ez a két terület? Mit szeretsz sportolni és hogyan illeszted be a művészeti feladataid közé?

Finta Gábor

Folyamatosan jelen van a sport és az aktív pihenés az életemben. Számos különböző sportágat kipróbáltam, először Tae-Kwon-Do-val próbálkoztam amit pár győzelem után abbahagytam, nem igazán tudtam elmélyülni benne. A versenyszerű atlétikában otthonosabban éreztem magam. Ott nem tudtak letaszítani a dobogóról. Ezt felváltotta fel a tánc. Ezután már kevés időm jutott a versenyszerű sportolásra. A tánc rengeteg időt és energiát emészt fel, feszült koncentrációval ötvözve. Próbák után már jobban esett a pihenés mintsem egy versenyre való felkészülés. A sport és a tánc közti párhuzamot abban látom,  hogy a kitartás és a tökéletességre való törekvés mind a kettőben ugyan olyan szinten jelen van. Sport terén annyival egyszerűbb, hogy ott az idő, a másodpercek döntik el ki a legjobb, míg a művészetben szubjektív az alkotás eredménye. Mostanában a táncon kívül az utazás, a tenisz és a wakeboard, amire időt szoktam fordítani. 

Schell Judit

Mikor ezt az adást rögzítettétek Schell Judittal közös színpadi előadásotok még látható volt a Thália Színházban. Mi volt számodra a legemlékezetesebb ebben a produkcióban?

Gellérthegyi álmokra mindig jó visszagondolnom. Ritka az olyan alkotói folyamat, ami az elejétől a végéig jó hangulatban történik. És ez az érzés az előadásokat is felejthetetlenné tette. Szerencsére felvételről bármikor lehet látni a darabot, ajánlom most az otthon ragadt kíváncsi nézőknek.

Az Ülj mellém! másik vendége Oláh Andrea volt, aki könyvekkel kapcsolatos rádióműsora kapcsán napi több kötetet is kiolvas. Van kedvenc szerződ, akinek a könyveit szívesen forgatod?

Régebben Wass Albertet olvastam majd következett Jorge Bucay. Huzamosabb ideje szakmai könyveket, cikkeket olvasok olyan koreográfusokról akiket példaképeimnek tartok. Minden alkotási folyamatot hosszú előkészület előz meg kutatás olvasás az aktuális témában. Legutóbbi könyv, ami a kezemben megfordult kikapcsolódás céljából Trevor Noah Born A Crime volt. Noah véleményem szerint rendkívül intelligens és a humora közel áll hozzám.  A bezártság óta azért a sorozatok is előtérbe kerülnek. 

Molnár Andrea, Fodor Annamária

Hogyan éled meg most a mindennapokat? Lelassított ez a hirtelen, kényszerű szünet, vagy inkább még több feladatot ad ez az időszak?

Jelenleg a megszokott életem szinte teljesen megváltozott. Szerencsére a színházi élet megállása előtt sikerült bemutatni a saját táncszínházi produkcióm “HEPA” címmel, ami az Imre Zoltán Program keretei között valósult meg. Kiváló alkotói gárdával és táncművészekkel. A napjaim a karantén idején online óraadással zajlanak a Budapest Musical Iskola részére. Ezen kívül az elmúlt három hetes teljes elvonulásban kertészkedéssel és az új bemutatók előkészületeivel foglalkoztam. Várom hogy vége legyen ennek a bezártságnak és végre kezdetét vegye az új darabunk utaztatása Hollandiába.

Rövid ízelítő: