#Múzeum otthonról

A lassú élet nem irreális koncepció, a végtelenségig gyorsulás viszont az.
iamyank

A Ludwig Múzeum egyelőre bizonytalan időre bezárt, és a jelenlegi helyzet új feladatok elé állít mindannyiunkat. A háromdimenziós tárgyi világ, a fizikai anyagi kapcsolat helyett egy új típusú képi távkapcsolatba kerülünk egymással, így a művészettel is.

Fabényi Julia üzenete a látogatóknak

Szokatlan ez a helyzet, de valamennyien azon vagyunk, hogy úrrá legyünk rajta. Nekünk továbbra is az a dolgunk, hogy elérjük Önöket. Most a művészet megy az otthonokba, ezáltal is hasznos időtöltést és tartalmas, informatív kikapcsolódást biztosítunk minden lehetséges kommunikációs csatornánkon.

A teljes szöveg ide kattintva olvasható

Lassú élet. Radikális hétköznapok

A nemzetközi csoportos kiállítást közel két éve szervezi a Ludwig Múzeum kurátori csapata. „A lassú-szemléletmód a társadalom, a gazdaság és a mindennapi élet területén egyaránt a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újraszervezését jelenti. Lényege a tudatosságban és a kritikai hozzáállásban ragadható meg leginkább, az etikus fogyasztástól, az önkéntes egyszerűségen át a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig.” A „fogyasztás karanténja”, a Maradj Otthon Mozgalom, a ritkuló repülőjáratok, a lassuló gazdaság csak néhány a vírus váratlan következményei közül, melyek kíméletlenül rámutatnak a lassúbb élet pozitív hatásaira, ugyanakkor óriási gazdasági és társadalmi kihívások elé állítják az emberiséget.

A kiállítás olyan témákat feszeget, amelyek a koronavírus okozta globális Covid-19-járvány következtében fenyegetően közelivé és égetően aktuálissá válnak. A „lassú-élet” egyik percről a másikra mindennapi valósággá, a globalizált világ kényszerű működésmódjává változott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A kiállítás ötletgazdájával és egyik kurátorával, Popovics Viktóriával készült interjú már olvasható a Ludwig Múzeum blogon.

>>> ELOLVASOM

SLOW ART DAY PROGRAMOK

A Ludwig Múzeumban áprilisban nyílt volna a Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás, amely a járványügyi helyzet miatt csak később valósul meg. A járvány miatt az április 4-re meghirdetett nemzetközi Slow Art Day is elmarad, a múzeum azonban két online programot is kínál, ami a lassú élethez és a kiállításhoz kapcsolódik. 

Könyves Magazin x Ludwig Lounge online különkiadás

Beszélgetőpartnerek: Orvos Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és Valuska László

Orvos-Tóth Noémi visszatérő vendége a múzeumnak, tárlatvezetései a legnépszerűbbek közé tartoznak a látogatók körében. A múzeum zárva tartásával a tárlatvezetés ugyan elmarad, a múzeum azonban egy podcast formájában megtartja a beszélgetést.

A témák között szerepel a lassúság, mint a kritikus gondolkodás egy fajtája, szóba kerül, hogy hogyan lassult le hirtelen az életünk, mit tanulhatunk ebből hosszútávon, hogyan reflektál a művészet a gyors, globális, fogyasztásközpontú életünkben egy ilyen kényszerlassulásra.

IDŐPONT: 2020. április 4., szombat, 17.00

A beszélgetés a Ludwig Múzeum Facebook oldalán élőben nézhető.

Ludwig Live | Vendég: iamyank

Zenei inspirációk a Lassú élet. Radikális hétköznapok c. kiállításra
iamyank félórás Slow Live electro-akusztikus szobakoncertje Facebook live adásban!

„A jelenlegi érzékelésünkhöz képest lassúnak vélt életet valójában nem is nevezném lassúnak, sokkal inkább a dolgok megélésének azok természetes ritmusában. A fogyasztói rendszer kényelmet és elégedettséget ígér. De vajon hányan tudnánk őszintén kimondani: valóban kényelmesen és elégedettnek érzem magam?”
A zenei előadás a természetes és mesterséges hangok eredeti és lassított verziónak összefűzésére épül, a megszokott időérzékelés támaszául szolgáló ritmikus funkciók nélkül, azzal a céllal, hogy a hallgatóban az idő egy alternatív érzetét ültesse el.

iamyank (Herold János) hazánk egyik legsokoldalúbb elektronikus zenei producere és előadója. Zenéjében szabadon kezeli a műfaji határokat, azokat folyamatosan tágítva, átlépve alakította ki sajátos hangzásvilágát, amellyel azóta is állandó kísérletezésben van. Jelenleg második nagylemezén dolgozik, amin az elektronikus gondolkodásmód és az élő hangszeres játék közös pontjait keresi.

IDŐPONT: 2020. április 4., szombat, 20.00

Részletek a Facebook eseményben: LINK

Virtuális túra | Waliczky Tamás képzelt kamerái

A 2019. évi Velencei Képzőművészeti Biennále anyagát, Waliczky Tamás Képzelt kamerák című nagysikerű kiállítását februárban a Ludwig Múzeumban is bemutattuk. Sajnos a kiállítást a vírusfertőzés miatt idő előtt be kellett zárni, de egy virtuális túra keretében – szöveges tartalmakkal dúsítva – most újra bejárható.

>>> INDULJON A TÚRA

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum