A Magyar Művészeti Akadémia kulturális ajánlója a következő hetekre

A koronavírusjárvány miatt bezárták kapuikat a kiállítóhelyek, elmaradnak a koncertek, filmvetítések, könyvbemutatók. A Magyar Művészeti Akadémia elhalasztotta minden márciusi és áprilisi programját. Van viszont néhány lehetőség, hogy otthonról is kapcsolatban maradhassunk a művészetekkel. A köztelevízióban például a nézők naponta találkozhatnak az MMA megbízásból készült portréfilmekkel – hétköznaponként délelőtt rendszeresen a Duna World-ön, hétvégenként új portrékkal az M5 kulturális csatornán. Ugyanitt a Szerelmes földrajz sorozat akadémikusainkat bemutató epizódjai is adásban vannak. Videóoldalainkon is számos kisfilm kereshető, a Hallgatni Aranyt! portál pedig a digitális tananyagot egészítheti ki kiválóan. A Műcsarnok kiállításai virtuálisan látogathatók. Megpróbáltuk összegyűjteni, milyen digitális, online tartalmakkal tehetjük elviselhetőbbé ezt az „ínséges” időszakot. Az MMA-TV-n, a www.mma-tv.hu oldalon közel 1200 videó tekinthető meg (portréfilm-részletek, előadások, beszélgetések, kisfilmek, riportok és interjúk, versek, valamint teljes dokumentumfilmek, hangversenyek-koncertek, sőt még színházi előadás is). (A honlap az Akadémia mma.hu portáljáról is elérhető, filmjeink kategóriák és nevek szerint is kereshetők.) A tartalmak a honlap mellett a YouTube videómegosztó portálon a Magyar Művészeti Akadémia gyűjtőnév alatt is megtalálhatók. A honlapra fölkerült és a YouTube-on is elérhető MMA-videók látogatottsága már több milliós és folyamatosan növekszik.

A Magyar Művé­sze­ti Akadémia portrésorozata évek óta fut a köztelevízióban. A nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA egbízásából készülő 52 perces portréfilmek az M5, valamint a Duna World csatornákon láthatók hétről hétre és napról napra. Ezek közül sok, már bemutatott portréfilm vissza is nézhető a Médiaklikken: https://www.mediaklikk.hu/musor/a-magyar-muveszeti-akademia-portre-musora/

Szintén videós tartalmak láthatók a Kincskeresőben is. A Kincskereső a Magyar Művészeti Akadémia köztévén futó havi magazinműsora, amelyet a Kultúrpart szerkesztősége készít. A legutóbbi adások itt: https://www.mediaklikk.hu/musor/kincskereso/; a korábbi adások kisfilmjei pedig a műsor YouTube-csatornáján nézhetők vissza: https://www.youtube.com/channel/UCa49Gq437h-UObDRYvCp9EA A videók között színes riportok, akadémikusok miniportréi és MMA-ösztöndíjasokat bemutató kisfilmek is vannak.

Összesen 90 irodalmi adaptációt, történelmi filmet, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyen elérhetővé a Nemzeti Filmintézet. Az alkotások között irodalmi klasszikusok filmes feldolgozásait (pl. Édes Anna, A Pál utcai fiúk, Légy jó mindhalálig), történelmi játékfilmeket (pl. Feldobott kő, 80 huszár, Hideg napok, Húsz óra, Szamárköhögés, Szirmok, virágok, koszorúk) és dokumentumfilmeket is – köztük a Pócspetri, a Pergőtűz, A Dunánál és az Én is jártam Isonzónál – beválogattak. Több film digitális felújítását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Kiadványaink közül a konferenciafüzetek érhetők el és tölthetők le ingyenesen (https://www.mma.hu/konferenciafuzet), a Magyar Művészeti Akadémia évkönyveiből pedig a köztestület története, tevékenysége ismerhető meg (https://www.mma.hu/evkonyv).

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete működteti azt a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalt, melyet a www.mmalexikon.hu címen lehet elérni. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és 2021-re már nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét. Az oldal idén már filmes anyaggal is bővült. A tervezett ötszáz szócikk a magyar film (beleértve az animációt is) történetét 1912-től napjainkig követi nyomon. Egyelőre száz filmes szócikk között lehet böngészni, az irodalmi és filmes vonatkozások (pl. irodalmi adaptációk esetén) összekapcsolásával. A honlap ingyenesen elérhető és folyamatosan frissül. A lexikon célja a kortárs magyar irodalom és a magyar filmművészet értékeinek tudatosítása és népszerűsítése; a középiskolai és egyetemi oktatásban is jól hasznosítható.

A http://mmakademia.hu/ oldalon mintegy 400 művész pályaképe böngészhető.

A Magyar Művészeti Akadémia Hallgatni Aranyt! projektjében – Arany János születésnek 200. évfordulójához kötödően – egy online hangoskönyv született a költőóriás legszebb verseinek és a korszak meghatározó személyiségeivel folytatott levelezéseinek válogatásából. A kialakított önálló honlapon hangzóanyag formájában,jeles színművészek tolmácsolásában bárki számára ingyenesen elérhetők a költő jelentős művei, továbbá a hetven közreműködő színművészről is találunk információkat, de további tartalmak is kiegészítik az oktatási segédanyagként is kiválóan használható hallgatniaranyt.hu oldalt. A honlapon közel 150 vers és 70 levél hallgatható meg hangzóanyag formában, emellett rövidfilmek, útifilm, riportok és egy rendkívül tartalmas, interaktív oktató térkép segítségével fedezhetjük fel Arany János életművét. Az Arany-túra a költő életének minden fontos állomására elviszi a látogatókat, az Arany-út Vecsei H. Miklóssal forgatott négyrészes roadmovie-ja, továbbá a Gondolta a fene! címú húsz epizódból álló kisfilmsorozat pedig tovább mélyíthetik a diákok kapcsolódását Aranyhoz. A honlapot az elmúlt két évben rendhagyó irodalomórák népszerűsítették hazai és határon túli középiskolákban, Náray Erika színművész vezetésével mintegy két és félezren élhették át ezeknek a tanóráknak a különleges élményét, hangulatát. Jól hasznosítható online oktatási segédanyag tehát, tanároknak, diákoknak és irodalomszeretőknek egyaránt, korosztálytól függetlenül!

Együttműködve az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel, valamint a Magyar Katolikus Rádió Zrt.-vel Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 címmel hangoskönyvet adott ki a Magyar Művészeti Akadémia, pontosabban Színházművészeti Tagozata, melyen XIX. századi színészek írásaiból az MMA akadémikusai olvasnak fel részleteket. Az albumot hallgatva megelevenedik a magyar színjátszás történetének hőskora, és megjelennek előttünk legendás hősei. Egyelőre a háromrészesre tervezett sorozat első része készült el, ez viszont az interneten is elérhető, meghallgatható: a Katolikus Rádió oldalán Színészlegendák címmel a Rádiós regénytárban (https://www.katolikusradio.hu/kereso).

Bár mind a Pesti Vigadó, mind a Műcsarnok bezárni kényszerült, kiállításokat virtuálisan is lehet látogatni. A Műcsarnok jelenlegi kiállításai – a Derkó 2020, a Major Kamill-kiállítás, Paolo Ventura fotókiállítása – bejárható otthonról virtuálisan, emellett az utóbbi évek számos tárlata, így a nemzeti szalonok is, bebarangolható. A virtuális sétákat itt lehet megtalálni: http://mucsarnok.hu/mucsarnok/virtualis_setak.php
(Hamarosan elkészülnek a Vigadó Galéria installált kiállításainak virtuális sétái is.)

Sok érdekesség böngészhető az MMA fenntartása alá tartozó Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ weboldalán is: https://memmdk.hu/, ahol Magyarország épített örökségének számos objektumáról olvashatunk, találunk dokumentációt – az oldal rengeteg gyönyörű fotóanyagot tartalmaz.