Fókuszban a képzőművészet – az 5. Budapest Art Week az idén is kivételesen gazdag programmal várja az érdeklődőket

Szerző, fotók: Varga Bótos Anna

Még jószerivel el sem kezdődött a „hivatalos” tavasz, de a kikelet hava nemcsak a természet első színes virágait csalogatja elő, de a korán ránk köszöntött tavaszi zsongás a kulturális életet is  felpezsdíti, és mint a virágkelyhek, szélesre tárják kapuikat a galériák, színházak, kiállító- és hangversenytermek, és tárt karokkal várják a különleges élményekre éhes látogatókat. Az idén a Budapest FotóFesztivállal nyitott február 28-án a tavaszi fesztiváli szezon, majd április 3-án a jubileumi, 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál következik a maga változatos összművészeti programjaival, főként a zenére, táncra, színházra, cirkuszművészetre összpontosítva, a rendelkezésre álló ismert és elismert helyszínek tucatjait bevonva a műsorfolyamba, kimeríthetetlen ötletgazdagsággal elkápráztatva a nagyérdeműt, és akkor még hátra van a képzőművészet, amely kapcsolódva az előzőekhez, az április 14-én kezdődő Budapest Art Week idején fog tündökölni teljes pompájában.

2020 tavaszán immár 5. alkalommal kerül megrendezésre a kifejezetten a képzőművészetekre fókuszáló Budapest Art Week (BAW) rendezvénysorozat, ezúttal is a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül, a vizuális művészetekkel kiegészítve és színesítve a már önmagában is rendkívül igényes és változatos fesztiváli programkínálatot. 

Öt év nem kevés a BAW történetében, amelynek során próbálunk állandóan fejleszteni. A BAW az ország egyetlen olyan nagyszabású képzőművészeti eseménysorozata, mely nemzetközileg is elismert klasszikus, illetve újgenerációs galériákat, vezető múzeumokat és kiállítótereket fog össze. Hat napon át az idén immár 75 helyszínen, 104 kiállítás és 108 különböző program színesíti majd a kínálati palettát, amelyek reggel 10 órától este 8-ig várják a kíváncsi látogatókat.  – hangsúlyozta Bérczi Linda, kulturális programszervező, a Budapest Art Week eseménysorozat vezetője a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában március 11-én tartott sajtótájékoztatón.

A rendkívül szerteágazó, a társművészeteket is felölelő programválasztékból az igazgató asszony néhányat mindjárt ki is emelt, felhívva a figyelmet egy-egy érdekes tárgykörben vagy helyszínen megrendezendő eseményre.  

Jól hangzik! – ez a címe a BAW központi kiállításának, amelynek a témája a zene.  A kortárs képzőművészet előszeretettel nyúl a műfajok közötti határok feszegetéséhez, a közöttük való átjárhatóság próbálgatásával, a zene, a különböző hangok, zajok, zörejek, fényhatások és képi eszközök összekapcsolásával pedig új minőségek létrehozása, más dimenziók, távlatok felé kíván kitekinteni. A festő, fotós, designer, médiaművész, zeneszerző közös munkái révén összetett hangi és képi effektusok születésének és érdekes átfedések létrejöttének lehetünk a részesei. A kiállító művészek: Ádám Zsófia, Konok Tamás, Martinkó Márk, Mátrai Erik, Ravasz András, Szigetvári Andrea, Szirmay Zsanett és Szűcs Attila. A tárlatnak az Ybl Budai Kreatív Ház ad reprezentatív keretet.

Az  A.P.A. Galéria, azaz az Ateliers pro Arts Art Center az egyik helyszíne A szépség skálája: zombiktól a zenig című galériasétának, amely a szépség fogalmát próbálja meg körüljárni. Négy helyszínen és négy művész megközelítésében tárul a nézők elé a szépség esztétikumának a tartalmi sokrétűsége: a különböző szövegekből létrehozott falírások Csiszér Zsuzsi „tollából” Állandó változó címmel az A.P.A. Galériában kaptak helyet; Jean-François Lepage Zombi sorozatának képei, amelyek a teremtésről, az élőhalottak evolúciójáról, a manipulációról, az erőszakról, a pusztításról és az újjászületésről szólnak a TOBE Galery-ben láthatók; a távol-keleti kultúra vallási és természeti kapcsolódását mutatják be Őry Annamária olaj-, tus- vagy akvarellképei az Ari Kupsus Galériájában; Asztalos Zsolt My art című sorozata pedig eddigi munkásságát tárja a nagyközönség elé a Molnár Ani Galériában. Őt a műtárgy szellemi erején kívül fizikai jellege is foglalkoztatja. Műtárgyakból épít installációkat, melyeket fotókon dokumentál. Maguk a műtárgyak ezáltal eszközökké válnak egy újabb mű létrejöttében.

Két köztéri galériatúrára is sor kerül, amelyeken egyebek között a 3-as metró érdekességeivel találkozhatnak a résztevők.

Önálló kiállításon mutatkozik be Barabás Zsófi a Deák Erika Galériában, ahol a művész legújabb munkáit tárja a nyilvánosság elé.

A Coco Chanel – A mítosz és elegancia/Egy este Marilyn Monroe-val címmel a Mai Manó Házban Douglas Kirkland (1934) ismert film- és sztárfotósnak a két világhírű asszonyról készített, legendás sorozata látható. A tárlaton két divattervező is tart majd tárlatvezetést.

Az Ideák és valóság – Tárlatvezetés a Vágyott szépség című kiállításon keretében a Magyar Nemzeti Galéria csaknem 90 művet bemutató időszaki kiállítását, a brit festészet ünnepelt korszakát, a preraffaelita csoport történetét és működését lehet megtekinteni. A csoport munkáinak ilyen átfogó gyűjteménye hazánkban első ízben lesz látható a londoni Tate Britainnel közös rendezésben. A preraffaeliták a szabadelvű ipari társadalom ellenében a kézművesség és a szociális érzékenység szószólói voltak, a szecesszió előfutáraiként a középkori szellemi és tárgyi kultúra felélesztésére, egyfajta misztikusan szimbolizáló, erősen stilizáló művészet kialakítására törekedek. A tárlaton olyan fő művek is szerepelnek majd, mint Dante Gabriel Rossetti Angyali üdvözlete és Álmodozása, John Everett Millais Szabadon bocsátó parancsa vagy John William Waterhouse Shalott asszonya.

Különleges művészettörténeti érdekesség a Bölcs Vár, amelyet 2019 legjobb műemléképületeként tartanak számon, és amelyben Időutazás a Bölcs Várban címmel épületbejárást szerveznek. (A csaknem 800 éves múltra visszatekintő régi budai városháza a Várnegyed szívében, a Szentháromság tér tőszomszédságában 160 éven át működött városházaként, 70 éven át pedig az első kerületi elöljáróság székhelye volt. A 2014-ben megkezdett régészeti és műemléki kutatások révén számos érdekes részlet került itt napvilágra, többek között a török kor óta elzárt, most megnyitott pince, az egykori börtöncellák, több középkori épületmaradvány, illetve a mai épületen keresztül húzódó középkori sikátor nyomvonala).

Empátia. Szilágyi Lenke művei az Arcana gyűjteményből címmel nyílik fotókiállítás a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában. Nem szokványos, hogy kiemelt szereppel, újszerű kiállítással kapcsolódhatunk az eseményhez – mutatott rá Fazekas Ildikó, a Magyar Építőművészek Szövetségének titkára.  Ezenkívül galériatúra egyik állomása is lesz az intézmény.

A fiataloknak szól a Közelítő című múzeumpedagógiai program, amelyet immár második éve szervez meg a BAW. Elsősorban a középiskolásokat célozza meg és kívánja bevezetni a művészetek birodalmába. Évente mintegy 300-350 diákot érint. A szervezők rendkívül fontosnak tartják, hogy családok és fiatal felnőttek is aktív részesei legyenek az eseményeknek, sőt ezen belül a kisgyermekes szülőkre is gondoltak testre szabott, érdekes foglalkozásokkal.   

Art Week Cinema címmel az Art+ Cinema moziban a BAW idején naponta egy képzőművészeti tárgyú filmet is vetítenek majd, és április 18-án a vetítés után kerekasztal-beszélgetésen cserélhetnek véleményt a részvevők. Szintén társművészeti esemény a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködése, amely a BAW teljes időtartama alatt kiemelt helyszíneken minikoncertek formájában ad klasszikus zenei koncerteket.   

Külön csemegének ígérkezik a már hagyományossá vált Nyitott Műtermek délutánja, amikor is megnyílnak a különben zárt tereknek tekintett műtermek, akár a kollektív (Budapest Art Factory, Kollektív Műterem, DIÓ), akár az egyéni alkotók műhelyei (Benyovszky-Szűcs Domonkos, Horváth Lóczi Judit, Szabó Kristóf, Teplán Nóra). A műteremlátogatások bepillantást engednek az alkotás születésének kulisszatitkaiba, és a művészekkel való közvetlen beszélgetésekre is lehetőség nyílik.

Ezeken kívül még számos egyéb tárlatvezetés, workshop, alkotókkal való közvetlen találkozók, beszélgetések is gazdagítják a programot és teszik az eseménysorozat aktív részeseivé a látogatókat. Több mint húsz galériatúrán vagy vezetett sétán ismerkedhetnek meg az érdeklődök például az acb Galériával, a Szépművészeti Múzeummal, az Óbudai Múzeummal, a Négyszoba Múzeummal. A BAW idejére időzített kiállításmegnyitók is jól jelzik az esemény súlyát és jelentőségét, s teszik még érdekesebbé és izgalmasabbá.

Az idei fesztiváli, kulturális tavaszi zsongásban szerveződő színpompás programcsokrokban mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Remélhetőleg a bőség zavarában senki sem téveszti majd szem elől, ami számára igazán fontos. A BAW programsorozatra napi jegy és bérlet is váltható, amely feljogosít a rendezvénysorozatban szereplő összes kiállítás megtekintésére és a programokon (vezetett sétákon, tárlatvezetéseken, múzeumpedagógiai foglalkozásokon, beszélgetéseken, műteremlátogatásokon) való részvételre. Az online vásárolt jegyek karszalagra válthatóak a BAW ideje alatt a résztvevő intézményekben.

A Budapest Art Week programjairól, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programja is egyben, és a jegyvásárlás részleteiről bővebb információ a https://www.bpartweek.hu/hu/ internetes oldalon található.

,