March of March – sérült színházak V4-es workshopja a Baltazár Színházban

Keretezd át!

Tudtad, hogy a WHO egyik kutatásából az derül ki, hogy a világon minden negyedik ember küzd mentális zavarokkal? Ha van három olyan barátod, aki nem, akkor még az is elképzelhető, hogy épp te vagy a negyedik. Ez a kutatási eredmény erősen megkérdőjelezi a sérült/ép tengelyen való gondolkodásunkat, ezeknek a fogalmaknak a hermetikus elkülönítését. Hogy mi következik ebből? Semmi rossz. Csak annyi, hogy a világ sokkal színesebb és bonyolultabb, mint ahogy általában gondolkodunk róla. És mi az az eszköz, amin keresztül ezt a diverzitást a leghitelesebben lehet megmutatni? Természetesen a művészet.

A Baltazár Színház által kezdeményezett V4-es workshop fókuszában a sérültekkel kapcsolatos társadalmi beidegződések átkeretezése áll. Hiszen a stigmatizálás, a diszkrimináció és a mellőzöttség gyakran akadályozza meg a sérült embereket abban, hogy célt találjanak életükben, és emiatt élethosszig függnek a szociális ellátórendszertől, a társadalom jóindulatától. A projektben résztvevő színházak, a szlovák Mestské Divadlo z Pasáže (Banská Bystrica), a lengyel Fundacja Teatroterapia Lubelska (Lublin) valamint a budapesti Baltazár Színház megalakulásuk óta már rengeteget tettek külön-külön is, hogy ezeket az előítéleteket lebontsák a többségi társadalomban. A közös márciusi workshop alatt pedig azt szeretnék megmutatni, milyen sok erő van az összefogásban, az egymás iránti nyitottságban. Céljuk, hogy közösen láthatóvá tegyék azt a tehetséget, amellyel a sérült emberek rendelkeznek: az érzelmi intelligenciát, amely alapja minden művészeti tevékenységnek. A négynapos közös munka egy nyilvános projektbemutatóval és egy utcai flashmobbal zárul majd, ahová szeretettel várják az érdeklődőket és a sajtó képviselőit is.

Kultúrák között, azonos nyelven

A Baltazár Színház számára mindig kiemelten fontos volt a nemzetközi jelenlét. A sérült emberekről való gondolkodás ugyanis átível az országhatárokon, ahogy jó esetben megtörténik ez a művészeti produktumokkal is. Elek Dórát, a társulat vezetőjét huszonkét évvel ezelőtt például egy belga sérült színészekből álló társulat egyik előadása ihlette a Baltazár Színház megalapítására. Azóta a társulatnak rengeteg európai országban volt már vendégszereplése, sőt, sokszor járt a csapat Indiában is – útjukról pedig egy dokumentumfilmet forgatott Elek Dóra. A Világlátó Baltazár című film számos rangos nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, legjobb dokumentumfilm díjat is nyert Indiában.

A lengyel, a szlovák és a magyar társulat munkamódszerében vannak közös pontok és eltérések is, amit viszont mindegyik csapat szem előtt tart, az a professzionális színházi hozzáállás, és a művészi szempontból kifogástalan előadások létrehozása. Mindez lehetőséget teremt a társulatoknak arra, hogy a közös munka során sokat tanuljanak egymástól és egymásról. Egyként fontos a három társulat számára az is, hogy rendkívül tehetséges színészeik egyéniségét hangsúlyozzák a produkcióikban, ezzel is cáfolva a többségi társadalomnak azt a rutinját, amely a sérült embereket egyéniség nélküli, homogén csoportként hajlamos kezelni.

A workshopon természetesen részt vesz egy szlovák és egy lengyel tolmács, ám a közös munkában fontos szerepet játszik majd a közös nyelv megtalálása, amely közös nyelv a színházi kifejezésmód alapja: a nonverbális kommunikáció és az érzelmek nyelve. Így az információ- és a tudáscserén kívül a workshop pozitív hozadéka lesz az is, ami a V4-es országok közös filozófiája: a kultúrák közötti valós kapcsolat létrehozása.

March of March projektbemutató: 2020. március 27. 15:00 Baltazár Ház (1031 Budapest, Zsófia utca 7.)

March of March utcai flashmob: 2020. március 28. 11:00 Hősök tere

A projekt támogatója a Visegrad Fund.

Forrás: Baltazár Színház