Fokhagymaillat az erdők mélyén

A gyenge télnek köszönhetően az erdő aljnövényzetéből a megszokottnál korábban előbukkantak a medvehagyma levelei, ami visszavonhatatlanul azt jelenti, hogy megérkezett hozzánk a tavasz. Ennek a fokhagymaillatú vitaminbombának a gyógyító hatása már régóta köztudott, leveleit nyersen, illetve ételek összetevőjeként is fogyasztják. Habár a dél-dunántúli régióban sűrűn megtalálható a növény, nem árt tudni néhány hasznos információt a gyűjtéséről.

© SEFAG Zrt.

A hazánkban őshonos évelő növénnyel leggyakrabban a Zselic, a Mecsek és a Bakony területén találkozhatunk. A medvehagyma főként a nyirkos és árnyas aljnövényzetben érzi jól magát, ezért főleg a bükkös, gyertyános és tölgyes erdőkben csaphatunk le rá. Nevét egy népmonda alapján kapta, ami szerint a téli álmukból felébredő medvék előszeretettel fogyasztják nagy mennyiségben, hogy erőre kapjanak az étlen töltött hónapok után.

A medvehagymának nem csak az illata hasonlít a fokhagymáéhoz, hanem a benne lévő fő hatóanyag is megegyezik, ami kedvező hatással van az immun- és keringési rendszerre, mindemellett kutatások igazolják, hogy az érelmeszesedés és a vércukorszint csökkentésében fontos szerepet játszik. A gasztronómiában páratlan sikernek örvendő növény levelét fűszerként, köretként, szószként vagy tisztítókúrák egyik kulcselemeként is felhasználhatjuk. Kevesen tudják, hogy a leveleket apróra vágva, száraz fehérborhoz hozzáadva, keringésjavító hatást is elérhető.

Fontos tudni, hogy a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág leveleivel. A somogyi állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. szakemberei azt tanácsolják, hogy szedés előtt vizsgáljuk meg a növény leveleit. A legfontosabb a dörzsöléskor jelentkező jellegzetes hagymaillat, de árulkodó jel még a medvehagyma ívesen visszahajló leveleinek szélessége is: nagyjából 3-4 centiméter, míg a gyöngyvirágé a duplája is lehet. A legkönnyebb dolgunk virágzáskor van, ugyanis a fent említett két mérgező növény virága kellemes, édes illatot áraszt magából, míg medvehagyma virága hagymaszagú és csillag alakú.

Természetesen csak a medvehagyma levele gyűjthető, a teljes tövek kiásása nem engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok a napi mennyiséget 2 kg/főben maximalizálták, de csak azokon a területeken, melyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt. A hagyma egyéni szükségletet meghaladó, vagy kereskedelmi céllal való gyűjtése kizárólag az adott területért felelős erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett. A szabályokat megszegőkre pénzbüntetés vár.

© SEFAG Zrt.

Somogy megyében a medvehagyma gyűjtésére a SEFAG Zrt. zselici, kaposvári és iharosi erdészete által kezelt, arra alkalmas területrészeken van lehetőség.

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Kardosfa Hotelt, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

© SEFAG Zrt.

Forrás: SEFAG Zrt.