Gallery Weekend Budapest – Várfok Galéria

A hatodik alkalommal megrendezett progresszív kortárs magángalériák fesztiválja 13+1 helyszínen várja a visszatérő kiállításlátogatókat és azokat, akik eddig csak kacérkodtak az izgalmas kortárs képzőművészeti galériák felfedezésével.

A Várfok Galéria szombaton (március 7.) 11:00 és 18:00 óra között, vasárnap (március 8.) 12:00 – 18:00 óra között várja az érdeklődőket. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik. 

A Várfok Galériából mindkét nap 12.00, 14.00 és 16.00 órakor indulnak tárlatvezetéssel összekötött túrák Szirtes János Tündérország 1970-2020 kiállításán, melyek a Project Roomban folytatódnak Bilak Krystyna, Lázár Dóri és Schuller Judit Flóra Mentés című tárlatán, ahol az alkotók mellett a kiállítás kurátora, Maj Ajna is becsatlakozik egyes vezetésekhez. 

A teljes útvonal itt tekinthető meg: Galéria körtúrák

Minden program ingyenesen látogatható!

További információt a GWB weboldalán találhatnak: www.galleryweekendbudapest.com

SZIRTES János – „Tündérország” 1970-2020

Szirtes János (1954, Budapest) a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakja, festő, grafikus performer, videó- és médiaművész; nagyhatású reformer pedagógus, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design Tanszékének a vezetője.

A Várfok Galériában 2020. február 27-én megnyílt kiállítás egyik része a 80-as évek festészeti és grafikai munkásságából mutat be egy válogatást, számos alkotás most kerül először kiállításra. A tárlat másik felében Szirtes legújabb installációja lesz látható, a kabinetben performansz videók kerülnek vetítésre.

A 80-as évek alkotásai a késői modern és posztmodern közötti átmenetben születtek. Az expresszív színekkel, dinamikus formákkal, archaikus elemekkel és különböző kultúrákból kölcsönzött motívumokkal operáló képei közös térbe hozzák a hivatalos (kanonizált) és az alternatív (szub)kultúrát. A festés, a képalkotó folyamat mint akció, egyben performansznak vagy rítusnak is tekinthető. Ennek végeredményeként a kép ezeknek a gesztusoknak és mozgásformáknak, vagyis az alkotói tevékenységnek a lenyomatait őrzi meg.

***

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója által harmadik alkalommal Átlátás címmel megrendezett kiállítássorozat keretében a Várfok Project Roomban három fiatal kiállító és egy kurátor kapott bemutatkozási lehetőséget.

A kiállítás tételmondata egy Milan Kundera idézet, amiben a felejtést bizonyos mértékig a halállal azonosítja. „A legfélelmetesebb a halálban nem a jövő elveszítése, hanem a múlté. A felejtés valójában a halál egy formája, amely állandóan jelen van az életben.”

A fotó mint az emberi emlékezet primer hordozója az utóbbi évtizedekben nemcsak technológiai, hanem egy erőteljes társadalmi-evolúciós változáson is keresztülment. A virtuális jelenlétünk koncentráltságának fokozódásával, mikor is minden történést, személyt vagy emléket egy gombnyomással, „érintéssel” rögzíthetünk, megoszthatunk, fel – vagy letölthetünk, alapjaiban változott meg a múlt-jelen-jövő hármasához való viszonyunk. Míg korábban a fotográfia legelemibb funkciója a megőrzés, és a látvány „valóságos” leképzése volt, mára ez a képi manipulációt könnyen és egyszerűen lehetővé tevő applikációk elterjedésével, a különböző szűrők és effektek térnyerésével mindinkább másodlagossá vált. Az „örökkévalóság” képzetét felváltotta a néhány másodpercnyi „instant” hírnév ellenállhatatlan csábítása.

A kiállításon szereplő munkák a digitalizáció kihívásaként a megváltozott, felgyorsult képérzékelés és képértelmezés lehetőségeire kérdeznek rá olyan fogalmak mentén szerveződve mint a fikció, a manipuláció és az emlékek.

A kiállítás a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Átlátás #3 kiállítássorozatának és a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának a része.

,