AZ AKIK MARADTAK KAPTA A LEGJOBB FILMNEK JÁRÓ MAGYAR FILMDÍJAT – A tévéfilmes kategóriákban tarolt Deák Kristóf alkotása, a Foglyok

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Filmakadémia csütörtöki gáláján a fővárosi Vígszínházban. A film alkotói további három díjat vehettek át, összesen 29 kategóriában osztottak ki elismeréseket. A tévéfilmes kategóriákban tarolt Deák Kristóf alkotása, a Foglyok.

Akik maradtak

“Igazi családi ünnep ez. Idén január 1-jén megalakítottuk a Nemzeti Filmintézetet, hogy ez a család egyben maradjon és minél jobb, érdekesebb, szórakoztatóbb mozgófilmet készítsen, és ezek minél több emberhez jussanak el” – mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a díjátadón. Káel Csaba üdvözölte, hogy a játék- és a tévéfilmes alkotókat ismét egy közös gála keretében díjazták. A kormánybiztos köszönetet mondott a tavaly elhunyt Andy Vajnának, “aki megteremtette a lehetőséget arra, hogy a nagy család együtt ünnepeljen és a Magyar Filmakadémia Egyesület megalakulhasson.

A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjainak titkos szavazatai alapján a játékfilmek között az Akik maradtakot jegyző Tóth Barnabás lett a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró (Muhi Klárával közösen), Hajduk Károly pedig a legjobb férfi főszereplő. Az 1948 Budapestjén egy magányos férfi és egy árván maradt kamaszlány sorsszerű találkozásáról szóló filmet az Amerikai Filmakadémia tagjai beválasztották a legjobb tíz nemzetközi film közé az idei Oscar-versenyben. A mozi producere Mécs Mónika és Mesterházy Ernő volt.

Szintén négy díjat kapott a Drakulics elvtárs, Bodzsár Márk mozija, amelyet Walters Lili (legjobb női főszereplő), Ágh Márton (legjobb díszlet), Tőzsér Attila (legjobb hang) és Füzes Eszter (legjobb jelmez) munkájáért is elismertek.

A játékfilmek sorában Az Apró mesék, Szász Attila rendezése két kategóriában nyert (legjobb zene: Pacsay Attila és Parádi Gergely; legjobb maszk: Hortobágyi Ernella és Hufnágel Mariann), egy-egy díjat kapott a FOMO – Megosztod és uralkodsz (Duszka Péter Gábor a legjobb vágás) és a Valan – Az angyalok völgye (Garas Dániel a legjobb fényképezés).

A tévéfilmek között Deák Kristóf alkotása, a Foglyok tarolt: tíz kategória, köztük a legjobb tévéfilm, a legjobb férfi főszereplő (Fekete Ernő), a legjobb női főszereplő (Sodró Eliza), a legjobb fényképezés (Gózon Francisco) és a legjobb rendezés díját is megkapta.

A tévéfilmek között két díjat kapott Tasnádi István Egy másik életben című filmje. A legjobb animációs film Az utolsó vacsora, Rofusz Ferenc rendezése lett, a legjobb dokumentumfilm A létezés eufóriája Szabó Réka rendezésében. A legjobb kisjátékfilm elismerését Csoma Sándor vehette át Casting című művéért, a legjobb ismeretterjesztő film a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában lett (rendező: Mosonyi Szabolcs), a legjobb televíziós sorozat Ujj Mészáros Károly Alvilág című szériájának első évadából az első epizód.

A gálán fellépett a Lóci Játszik, valamint a HolyChicks zenekar; egy összeállítással megemlékeztek a tavaly és idén elhunyt filmesekről.

Akik maradtak

MAGYAR FILMDÍJ – 2020 – NYERTESEK
JÁTÉKFILM

Legjobb játékfilm
Akik maradtak, rendező: Tóth Barnabás, producerek: Mécs Mónika, Mesterházy Ernő
Legjobb rendező
Tóth Barnabás – Akik maradtak
Legjobb forgatókönyv
Muhi Klára, Tóth Barnabás – Akik maradtak
Legjobb férfi főszereplő
Hajduk Károly – Akik maradtak
Legjobb női főszereplő
Walters Lili – Drakulics elvtárs
Legjobb fényképezés
Garas Dániel – Valan – Az angyalok völgye
Legjobb díszlet
Ágh Márton – Drakulics elvtárs
Legjobb zene
Pacsay Attila, Parádi Gergely – Apró mesék
Legjobb vágás
Duszka Péter Gábor – FOMO – Megosztod és uralkodsz
Legjobb hang
Tőzsér Attila – Drakulics elvtárs
Legjobb maszk
Hortobágyi Ernella, Hufnágel Mariann (fodrász) – Apró mesék
Legjobb jelmez
Füzes Eszter – Drakulics elvtárs

TÉVÉFILM
Legjobb tévéfilm

Foglyok, rendező: Deák Kristóf, producerek: Dreissiger László, Osváth Gábor
Legjobb rendező
Deák Kristóf – Foglyok
Legjobb forgatókönyv
Tasnádi István, Veres Attila – Egy másik életben
Legjobb női főszereplő
Sodró Eliza – Foglyok
Legjobb férfi főszereplő
Fekete Ernő – Foglyok
Legjobb fényképezés
Gózon Francisco – Foglyok
Legjobb díszlet
Valcz Gábor – Foglyok
Legjobb zene
Balázs Ádám – Foglyok
Legjobb vágás
Mezei Áron – Egy másik életben
Legjobb hang
Péterffy Máté – Foglyok
Legjobb maszk
Kriskó Ancsa, Vincze Gabriella, Bankó Andrea – Foglyok
Legjobb jelmez
Sinkovics Judit – Foglyok

Legjobb animációs film
Az utolsó vacsora – Rendező: Rofusz Ferenc, Producerek: Rofusz Ferenc, Hajdú Zsófia
Legjobb dokumentumfilm
A létezés eufóriája – Rendező: Szabó Réka, Producerek: László Sára, Gerő Marcell, Szabó Réka
Legjobb kisjátékfilm
Casting – Rendező: Csoma Sándor, Producerek: Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra,

Legjobb ismeretterjesztő film
Vad erdők, vad bércek – Rendező: Mosonyi Szabolcs, Producer: Bagladi Erika

Legjobb televíziós sorozat
Alvilág (1. évad 1. epizód) – Rendező: Ujj Mészáros Károly, Producerek: Herman Péter, Bodzsár István

Forrás: Nemzeti Filmintézet