Átadták az Artisjus-díjakat – Tátrai Tibor és a Fábián Juliról készült dokumentumfilm is a díjazottak között

Tátrai Tibor

Tátrai Tibort életműdíjjal, Oláh Kálmánt az év zeneszerzője címmel, Hujber Szabolcsot pedig az év szövegírója díjjal tüntették ki az Artisjus 2020-as díjainak átadóján, Budapesten.

Antares

A szerzői egyesület 20. alkalommal adta át az Artisjus-díjakat azzal a céllal, hogy a kiváló kortárs zeneszerzőket és szövegírókat állítsa reflektorfénybe és felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára. Az elismerés presztízse abban rejlik, hogy maguk a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. A szélesebb körtől begyűjtött javaslatok alapján az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről. A harminc év alatti könnyűzenei alkotók díjazását külön szakmai bizottság készítette elő.

Hegyi Dóra © Bands Through the Lens
Hujber Szabolcs

Tátrai Tibort életműdíjjal, Oláh Kálmánt az év zeneszerzője címmel, Hujber Szabolcsot pedig az év szövegírója díjjal tüntették ki. Az év produkciójának Lévai Balázs Like a Child című dokumentumfilmjét választották, az alkotás a fiatalon elhunyt Fábián Juli pályájának mérföldköveit mutatta be. Junior Artisjus-díjjal ismerték el Hegyi Dórát (OHNODY), Tálas Áront, valamint az Antares szerzői közösségét. Az év komolyzenei műve kategóriában idén két produkciót is díjaztak: Virágh András Gábor Gregorian Notes, valamint Sugár Miklós L. v. B. alio modo című művéért kapta az elismerést. A komolyzenei Junior Artisjus-díjat Kecskés D. Balázs kapta. Az év nótaszerzőjének Niczky Gézát választották. Március 2-án minden a dalszerzésről és a szerzők ünnepléséről szólt a Budapest Music Centerben: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón.

Kecskés D. Balázs
Lévai Balázs
Niczky Géza

Idén hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést.

Kategória Díjazott
Könnyűzenei alkotói életműdíj Tátrai Tibor
Az Év Könnyűzeneszerzője Oláh Kálmán
Az Év Könnyűzenei Szövegírója Hujber Szabolcs
Az Év Produkciója Lévai Balázs: Like a Child (dokumentumfilm)
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói Hegyi Dóra „Ohnody” Tálas Áron Antares (szerzői közösség)
Az Év Komolyzenei Művei Virágh András Gábor: Gregorian Notes (Gregorián jegyzetek) Sugár Miklós: L. v. B. alio modo
Az Év Junior Komolyzenei Alkotója Kecskés D. Balázs
Az Év Magyarnótaszerzője Niczky Géza
Oláh Kálmán
Sugár Miklós
Tálas Áron
Virágh András Gábor

Az Artisjus irodalmi díjak átvételére úgyszintén ezen az ünnepségen került sor. Az irodalmi nagydíjat Kovács András Ferenc kapta, a többi irodalmi díjazott: Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell. Az irodalmi díjasokról szóló írásunk itt található.

Forrás: Artisjus

,