Gödöllő – Szubjektív

Gödöllőn már a rendszerváltás előtt is élénk volt a képzőművészeti élet. 1981 és 2001 között a művelődési házhoz számos „tűrt” kategóriába tartozó művész munkájából rendeztek kiállítást. 1998-ban alakult meg az aktív tevékenységet folytató Gödöllői Iparművészeti Műhely, tíz évvel később a Levendula Galéria, 1901-1921-ig működött a gödöllői művésztelep, melynek alapítói Körösfői-Kriesch Aladár és Nagy Sándor voltak. A magyar szecesszió központja, a művészettörténészek szerint a hazai művésztelepek közül az egyik legjelentősebb.

Az óbudai Artézi Galéria szerencsés döntése, hogy a vidéki képzőművészeti életet bemutató kiállítássorozathoz 2020. februárjában gödöllői művészekkel folytatta. A tárlat rendezőjének, Tamási Gábornak három éve volt bemutatója az Artézi Galériában, ahol 2015 óta Gödöllőn készült fotóit mutatta be.

A Galériában 1 képzőművész sokféle értelemben vegyes munkái láthatók. Tíz festő, öt szobrász, három textilesés egy iparművész különböző szemléletű alkotása reprezentálja a kortárs képzőművészetet. A figurális (Bányai Gizella, Mészáros János) és a nonfiguratív képek, plasztikák (Ladócsy László, Varga Zoltán Zsolt) jól illeszkednek egymáshoz. A műfaj és stílusbeli sokféleség mellett az alkotók tanulmányai (többen végeztek a Képzőművészeti Egyetemen, tanárképző főiskolán, néhányan autodidaktának tartják magukat) is változatosságot mutatnak, ahogy életkoruk is. Van, aki születése óta Gödöllőn él (Pirók Irén), és van, aki Kolozsváron élt és tanult (Mészáros János). A 19 képzőművészből 10 nő és 9 férfi. Rendszeresen szerepelnek országos bemutatókon és egyéni tárlatokon is.

Több ismert festő közül egyet emelünk ki: Bada Mártát, akinek február végétől tekinthető meg a kiállítása Gödöllőn. Az 1951-ben Erdőtarcsán öt gyermekes magyar cigány családban született képzőművész tájképei és figurális képei magukon hordozzák a cigány sors emberpróbáló kiszolgáltatottságát és egyfajta mitológiát, álomvilágot is. Öntörvényű alkotó, aki mégis illeszkedik a gödöllői művésztelep hagyományaihoz, szellemiségéhez.
A kiállítás március 12-ig látogatható.
Rajkó Andrea Fenya

A kiállítás honlapja:
http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala:
https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Forrás: Artézi Galéria