Badacsony borai felidézik a legszebb nyarakat

Szerző, fotók: Marity Mira

Kint süvöltő szél és ónszínű égbolt. A horizonton szürke esőfelhők vágtatnak, a késő téli rideg nyúlósság utolsó erejével bekúszik a kabátunk alá. Nyoma sincs még a lassacskán közelgő tavasznak, mi mégis megkóstoltuk az igazi nyarat a New York Palotában. Badacsony legjobb boraiba kortyoltunk bele a hétvégén.

Jubilál a rendezvény

Tizedik alkalommal rendezték meg a Badacsony New Yorkban rangos borkóstolót, amely az éves boresemények sorát nyitja meg. A rendezvényen minden eddiginél több látogató fordult meg, ami igazolja a régió töretlen népszerűségét. Ha a nyárra gondolunk, felsejlenek bennünk a langyos nyáresti bortúrák, a badacsonyi szőlő isteni aromája, és az abból készült bor remek zamata. Forró alkonyatok és hűvös pincék, finom rétesek és langallók, gyöngyöző bodza vagy levendulaszörp, rubinvörös és opálsárga nedűk, isteni borkorcsolyák és végtelenül kedves vendéglátók. Mindez jellemző a Badacsony és a Balatonfelvidék tájegységének lakóira, és mindezt töményen megtapasztalhatták azok, akik szökőnapon a New York Palotába látogattak.

Jó bornak nem kell cégér

Ezt tartja a mondás, de ettől függetlenül egyre nagyobb kereslet van az ilyen jellegű nívós gasztroeseményekre. Nem csak a legnépszerűbb pincék, borműhelyek és szőlőbirtokok jelentek meg (Szeremley, Laposa, Varga, Nyári, Sipos, Istvándy), hanem a jelentősebb éttermek és szállásadók is standot kaptak a bemutatkozásra (Halászkert Étterem, Szépkilátó Borozó, Villa Pátzay Borhotel). Az egyéb programokat ajánló kedvenc kiállítóink a szokásos színvonalat és kedvességet hozták el, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Lábdi Piac, az Ökoturisztikai Látógatóközpont és a Szigligeti Vár kiállítótere mindig tele volt érdeklődőkkel. A visszatérő vendégek már tudják, hogy ezúttal is részt lehetett venni mesterkurzusokon, amelyet neves borszakértők és szakújságírók tartottak. A fő topik idén a „vakkóstoló” volt, amin keresztül bemutatkoztak az elmúlt évtized nagy évjáratai.

Nehéz a választás

Igazi bor-gourmandok bizonyára könnyebben kiválasztották a különféle szakmai kritériumoknak megfelelő kedvenc borukat, ám a hozzánk hasonló laikus látogatók számára a bőség zavarát jelentette a számtalan finomabbnál finomabb bor kóstolása és megmérettetése. A 40 pincészet több, mint 140 válogatott bort hozott az eseményre, amelyekre aztán szavazólapokon lehetett voksolni. Minket elbűvölt a Varga Pincészet édes töppedt Szürkebarátja, amely selymes likőrborok állagát idézte fel. A Villa Pátzay Borbirtok által prezentált isteni Pinot Noir Rosé nem csak a legjobb rozébor, hanem a legmutatósabb üveg díját is megkapta tőlünk. A Horváth Pince a Szent György-hegy legmarkánsabb kövesborát mutatta be kiemelkedő minőségű rizlingjeivel. A Málik Pincénél igazi kuriózumot kóstolhattunk, a ritka fajtából készült Bakatort. Végül pedig e sorok íróját lenyűgözte az Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft. Badacsonyi Zeusza, amely vakkóstolás során kiemelkedő minőségűnek találtatott a nagyközönség által is. Nevéhez méltóan ez a fajta bor valóban olyan volt, mint amilyennek a görög istenek ambróziáját leírják az ókori költők.

Badacsony tárt karokkal vár

Idén is érdemes ellátogatni a Badacsonyhoz, és nem csak nyáron. Rengeteg kiemelt program várja az utazókat, turistákat és kirándulókat, amelyek a család minden tagjának felejthetetlen élményt nyújtanak. A március és az április a Borbarangolás Borvacsoráké, május 1-2-án viszont már a Várkapunyitogató komplex program várja a kicsiket és nagyokat is. A hónap közepén Bortriatlon I. és Szürkebarát Hétvége lesz, a hónap végén a Pünkösdi Eljegyzés. A Szigligeti Várban nyáron változatos koncerteken lehet részt venni, augusztusban az Badacsonyi Szürkebarát és Szürkemarha Ünnep ígér különleges szórakozást. Ezen kívül fényvarázs és tűzijáték, hagyományőrző napok és murcifesztivál, szüreti mulatság és Márton-napi vigalom várja azokat, akik a szívük csücskének tekintik a Balaton-felvidéket és a Badacsonyt. Bővebb információkért érdemes felkeresni a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület honlapját.