A Nyugat császára – bemutató a Pesti Színházban

A Vígszínház John Millington Synge, az „ír reneszánsz” egyik legjelentősebb drámaírójának A Nyugat császára című klasszikus tragikomédiáját mutatja be február 28-án a Pesti Színházban.

Synge szatirikus komédiája több mint száz év távlatából is aktuális kérdéseket feszeget, az aljas bűn és a magasztos tett közötti határok elmosódásával jogosan teszi fel a kérdést: ki ma a hős?

A történet mindenki számára ismerős: egy távoli, eldugott kis falu, ahol a nincstelen lakók egy szebb és érdekesebb életre vágyakoznak. Miközben Pegeen, a helyi fogadós lánya izgalomról álmodozik, egy messziről jött idegen váratlan vallomással érkezik. A hirtelen jött beismerés pedig felkavarja az állóvizet a világvégi, útszéli fogadóban.

A darab többrétegűsége volt a legvonzóbb Rudolf Péter rendező számára: olyan kilátástalan nyomorúságba zárt emberekről szól a mű, akiknek nincs mit várni a holnaptól; maguknak építenek hőst, hogy aztán elpusztítsák. „Ugyanakkor egy csodás szerelmi történet is: shakespeare-i fűtöttségű szerelem egy ír falucskában. Főhősünk másfél nap alatt válik nyomorult senkiből sztárrá. Synge komédiája remekmű, Hamvai Kornél szövegével még inkább. Nagy kihívás ez a nyelvezet, de a darab groteszk humora, tragikuma e fordítással vált magától értetődővé.”

John Millington Synge, ezt az “elhagyott nyugaton” játszódó, fergeteges komédiát, nyelvi leleménnyel és páratlan emberi gazdagsággal eleveníti meg – vélekedik Hegedűs D. Géza, akit a darabban Michaelként láthat közönség. „Egyszerre szórakoztató és tanulságos, kívülről és belülről, fentről és lentről belelátni, egy világ peremén élő, kis emberi közösség életébe.”

A két fiatalt Waskovics Andrea és ifj. Vidnyánszky Attila játssza, partnereik lesznek többek között: Kőszegi Ákos, Hegedűs D. Géza, Majsai-Nyilas Tünde és Karácsonyi Zoltán. A díszletet Bagossy Levente, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte. Az előadás zenéjét Mester Dávid jegyzi.

Forrás: Pesti Színház