Chansonok és balladák – a Nemzeti Énekkar hangversenye

CHANSONOK ÉS BALLADÁK
Pászti bérlet 2.

2020. február 26., szerda, 19:30 Olasz Kultúrintézet

Program:
Paul Hindemith Six Chansons
Solti Árpád La Loreley
Maurice Ravel Trois chansons
Hugo Wolf Der Feuerreiter
Tóth Péter Trois beaux oiseaux du Paradis
Ligeti György Pápainé


Vass Lajos Nocturne
Csíky Boldizsár Nagy hegyi tolvaj
Vajda János Deux Chansons
Pertis Jenő Két háromszéki ballada
Km.: Bizják Dóra zongora, Dunai Tamás színművész, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Somos Csaba és Kocsis-Holper Zoltán

Nemzeti Énekkar @ MNF Csibi Szilvia

Chansonok és Balladák címmel ad koncertet a Nemzeti Énekkar február 26-án az Olasz Kultúrintézetben. „A február 26-i koncertünk több kortárs darabjához, s azok keletkezéséhez is szorosan kötődöm.” – fogalmazza Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója, aki így ajánlja az est programját: „2014-ben fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy azzal a céllal szólítsak meg kiváló magyar komponistákat, hogy írjanak francia nyelvű (elsősorban szimbolista) versekre vegyeskari műveket. Óriási öröm volt, hogy öt zeneszerzőnk is új alkotással állt elő, akik közül ezúttal Vajda János, Tóth Péter és Solti Árpád darabja szólal meg újra. Érdekes választás Tóth Péter művének szövege.”

Ravel Trois chansons című ciklusa második tételének textusát zenésítette meg, így természetesen elénekeljük Ravel művét is!
Hangversenyünkön a lírai sanzonok ellentétpárjai a drámai erejű balladák lesznek. A klasszikusnak számító Ligeti-mű, a Pápainé és Hugo Wolf német nyelvű balladája mellett megszólal Pertis Jenő kompozíciója is. A Két háromszéki ballada a zeneszerző utolsó műve volt, 2004-ben magam dirigálhattam az ősbemutatóját. Úgy gondolom, hangversenyünk fekete-fehér kontrasztokban gazdag műsora ritkán hallható válogatás, melyre szeretettel várjuk közönségünket!”

Nemzeti Énekkar @ MNF Csibi Szilvia
Nemzeti Énekkar @ MNF Csibi Szilvia

A koncerten közreműködik Bizják Dóra zongoraművész, a Nemzeti Énekkar korrepetitora. A chansonok és balladák magyar szövegét és a verseket Dunai Tamás színművész előadásában hallhatjuk.
Az est karmesterei Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója és Kocsis-Holper Zoltán

Következő hangversenyünk:

2020. február 27., csütörtök, 19:30 – Zeneakadémia
A GYERMEKKOR ÁLMAI
Ferencsik bérlet 4.
Benjamin Britten Simple Symphony
Toru Takemitsu From me flows what you call Time


William Walton I. (b-moll) szimfónia
Km.: Joó Szabolcs ütőhangszerek, Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán ütőhangszerek, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Karen Kamensek

„Bemutatkozásom Budapest közönségének a koncerten elhangzó művek címeit olvasva talán kihívást jelenthet. A művek, melyeket a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral való debütálásom alkalmából tűzünk műsorra, talán kevéssé ismerősek a közönség számára, remélem azonban, hogy Önök esélyt adnak e három alkotásnak és szerzőiknek. Úgy hiszem, kellemes meglepetésben lesz részük! Érdekes lehet a tény, hogy mind a Britten-, mind a Walton-darab 1933–34 folyamán íródott, míg Toru Takemitsu 1930-ban született. Háborús idők és globális összefüggések. Remélem, a kompozíciók felkeltik érdeklődésüket a háborús Anglia és a háború utáni Japán gazdag zenekultúrája iránt. Mindhárom szerző komponált filmzenét is, ennek jeleit bizonyára felfedezik majd a mesterien színgazdag hangszerelésekben, a folytonosan változó hangulatokban, melyeknek palettája meggyőzően jeleníti meg a szerzők személyiségének eredetiségét és a kor hatását.” Karen Kamensek

Forrás: MNF