Inka 1946 … egyedül én halok meg

Filmvetítéssel emlékezik meg a budapesti Lengyel Intézet március 2-án 18:00 órakor a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapjáról székházában.

Az Inka 1946 … egyedül én halok meg című, Wojciech Tomczyk drámája nyomán  készült tévéfilm egy fiatal ápolónő, Danuta Siedzikówna „Inka” megrázó történetét mutatja be, akit 1946. aug. 28-án szörnyű kínzásokat követően gyilkolt meg a sztálinista terrorapparátus, még mielőtt 18. évét betölthette volna.

A program főhajtás a kommunizmus lengyel és magyar áldozatai előtt, a magyarországi Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja (február 25.) illetve a lengyelországi Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapja (március 1.) alkalmából.

Inka sorsa, alakja egy a többezer tragikus, mártírhalált halt ellenálló közül, akik szembeszálltak az új, elnyomó szovjet hatalommal, s kiknek célja Lengyelország újjászervezése volt, szabad és demokratikus választások Lengyelországban. A kiátkozott katonák nem csak a harcokban vesztették életüket. Az antikommunista ellenállókat gyötrelmes kínzásoknak vetették alá, hamis vádak alapján elítéltek, börtönbe zártak, meghurcolták. Bár a Lengyel Népköztársaság konzekvensen ki akarta törölni őket a kollektív emlékezetből, a lengyelek nem feledték hőseiket. Emlékük a 90-es években új életre kelt. Ekkor született meg a „Kiátkozott Katonák” fogalma, a történészek pedig komolyan belefoghattak a kutatásba. 2011-től annak a napnak évfordulóján, amelyen a mokotówi börtönben kivégezték a Szabadság és Függetlenség Egylet vezetőségének utolsó hét tagját, ünnepeljük a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapját. A Kiátkozottak története ma az önrendelkezésért folytatott harc története, a bátorság és a szabadságvágy szimbóluma.

Inka 1946 … egyedül én halok meg

Rendező: Natalia Koryncka-Gruz
Forgatókönyv: Wojciech Tomczyk
Zene: Paweł Szymański

Időpont: 2020. március 2., 18:00

Helyszín: Lengyel Intézet, 1065 Bp., Nagymező u. 15.

A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A férőhelyek száma korlátozott.

Forrás: Lengyel Intézet