Egyetemi Tavasz több száz programmal, egyetemi színházak találkozója, 25. Őszi Kulturális Fesztivál, 95 éves egyetemi énekkar

A Szegedi Tudományegyetem ismét felpörgeti a város tudománynépszerűsítő és kulturális életét. Egyetemi szlogen- és drámapályázat, Bartók- és Krúdy-napok, szerelmes tudósok, orgonistatalálkozó, Panda Nap – a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak 2020-ban is. Egy színes egyetem színes programsorozatát ismertetik a szervezők.

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága 2020. április 6-a és május 17-e között rendezi meg a 17. Egyetemi Tavaszt. Folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. Megjelent a tavaszi alkotói és művészeti pályázatok felhívása is (egyetemi fotópályázat, szlogenpályázat, versmondó verseny, vers- és drámapályázat), amelyekre várjuk tehetséges hallgatóinkat. És természetesen lesz Őszi Kulturális Fesztivál, a jubileumi 25. évének különleges programsorozatával.

Az Egyetemi Füvészkertben idén is lesznek Levendula Napok, Lótusz Napok, Rímbe szedett természet versmondóverseny és Tök Jó Nap.

A Bartók Béla Művészeti Kar olyan rangos nemzetközi zenei programokat kínál, mint a XXI. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, és hagyományteremtő céllal rendezi meg az I. Bartók Béla Művészeti Napokat.

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar ismét meghirdeti az AudMax Estéket, tavasszal a Bölcsészfesztivált, amelynek első napját Esterházy Péter emlékének ajánlja, valamint ősszel a Magyar Könyvkiadók Napját és a Krúdy-napokat.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár is várja az érdeklődőket, többek közt folytatódik A SCI-eszta polc bemutatja sorozat, a Betűevők olvasókör, az Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek sorozat, és újabb kiállítások is nyílnak, például Valentin-naphoz közeledve a Tudós szerelmek – szerelmes tudósok.

Az SZTE Konfuciusz Intézet invitál a Konfuciusz Teaházra, tanfolyamokat hirdet kalligráfiából és bazsarózsa festészetből, a Vadaspark látogatóit pedig Panda Nappal lepi meg.

Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a Szegedi Egyetemi Énekkar idén ünnepli fennállásának 95. évfordulóját, ősszel ezt különleges koncerttel koronázza meg.

Az Universitas Szimfonikus Zenekar folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. A kisebbek számára ismét ZenAgóra nyári tábort tartanak, tavasszal és ősszel saját hangversenyeiken lesznek hallhatóak.

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) tovább játssza eddigi előadásait, új bemutatójuk Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című darabja. A SZESZ és a Kulturális Iroda április 16-18. között rendezi meg az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót magyarországi és határon túli színházi társulatok részvételével.

Számos tudománynépszerűsítő rendezvényt is kínálnak az egyetem karai, többek között a Természettudományi és Informatikai Kar Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak című kétnapos eseménye laborlátogatásokra, bemutatókra és versenyekre hívja a jövő tudósait, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kultúra és Digitalizáció címmel rendezi meg hagyományos Közművelődési Konferenciáját.

Forrás: SZTE