Kelet és Nyugat találkozása a Suzuki támogatásával – Újabb kiállítás tiszteleg a 150 éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatok előtt

Kultúrák izgalmas és termékeny találkozását tematizálja a több múzeum gyűjteményének közreműködésével létrejövő A kelet vonzásában című kiállítás, melynek a Szépművészeti Múzeum ad otthont. A február elején nyíló, mintegy 70 műtárgyat felvonultató tárlat elsősorban Japánnak az Osztrák–Magyar Monarchia művészeire gyakorolt hatását állítja a középpontba, mely hatás a 19. század közepétől megnyíló kereskedelmi összeköttetéseknek volt köszönhető. A 150 éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatok apropóján született kamarakiállítás a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával jött létre.

Emil Orlik: Kocsihúzok

Japonizmus a Monarchiában

Japán és Európa között a 19. század közepén megélénkülő kereskedelmi tevékenység során Nyugatra kerülő japán műtárgyak jelentős hatást gyakoroltak a kontinens művészeire. Az európai szem számára merőben új és inspiráló látásmód nyomán született meg a japonizmus, amely a képzőművészet mellett számos más művészeti ágban is éreztette hatását. A Szépművészeti Múzeumban május közepéig elérhető tárlaton az európai művészeket inspiráló 18–19. századi japán fametszetek és francia, angol, illetve monarchiabeli művészek japonizáló művei láthatók. A japán mesterek művei mellett többek között Lucien Pissarro, William Nicholson, Carl Theodor Thiemann, a magyarok közül pedig Olgyai Viktor, Tichy Gyula és Kozma Lajos színes metszeteivel találkozhatnak a látogatók.

Emil Orlik Szélvihar

Kereskedelem és kultúra – Kéz a kézben

A kelet vonzásában című kiállítás a japán és az európai kultúra egymásra gyakorolt hatását térképezi fel, így állítva emléket a 150 éve folyamatosan fejlődő, sokoldalú japán-magyar kapcsolatoknak, és egyúttal megemlékezik a hosszan tartó, termékeny diplomáciai összeköttetésekről. „A Magyar Suzuki Zrt. elkötelezett a japán-magyar kapcsolatok ápolása mellett, fontos számunkra a kulturális sokszínűség bemutatása és egymás kultúrájának mélyebb megismerése. Ezt példázza a most nyíló értékes tárlat is” – nyilatkozta a kiállítás kapcsán Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese. „Magyarország és Japán régóta tartó, kiváló együttműködést folytat a kereskedelem, a beruházások, illetve a gazdaság egésze és ezen belül a gépgyártás terén. Őszintén hiszem, hogy a kulturális közeledés, az egymás felé való nyitás mindebben kiemelkedő szerepet játszik. Boldogan támogatunk ezért minden olyan kezdeményezést, ami ezt a tartós és eredményes együttműködést, barátságot tovább mélyítheti” – fejezte be gondolatát a kiállítás főtámogatója, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Katsushika Taito: II Juharág és verebek

A tárlat február 5. és május 17. között tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

Max Kurzweil: Párna

Céginformáció

A Magyar Suzuki Zrt.-t 1991-ben alapították, és azóta is a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóegysége. A társaság közvetlenül 3.200 főt foglalkoztat, illetve partnereinek, beszállítóinak, valamint a 78 tagú országos márkakereskedői hálózatának köszönhetően hozzávetőlegesen 10.000 munkavállaló megélhetéséhez járul hozzá.

Az esztergomi gyár 1992 októberében kezdte meg a termelést, és jelenleg itt készülnek a Vitara és az SX4 S-CROSS autómodellek, amelyeknek köszönhetően a Magyar Suzuki több mint három éve vezeti a hazai újautó-eladási statisztikákat. A vállalat olyan távoli országokba is szállít, mint Mexikó, Új-Zéland vagy Japán. A hazai és nemzetközi piacra készülő gépjárművek gyártásán kívül a társaság importált Suzuki gépkocsik, motorkerékpárok és hajómotorok értékesítésével is foglalkozik.

A Magyar Suzuki 2018-ban 171.885 járművet értékesített 123 országban, amelyek 95 százaléka Esztergomban készült. A vállalat a 2018-as adatok alapján az ország 9. legnagyobb árbevételű cége, exportárbevételét tekintve pedig a 8. helyen áll.

Forrás: Magyar Suzuki Zrt.