A siker is történet – A magyar közönség ismét igent mondott a fesztiváldíjas dokumentumfilmekre, az igaz történetekre és a meztelen valóságra

Még több teltház, még nagyobb érdeklődés övezte a 6. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, mint az eddigi években! Rengetegen voltak kíváncsiak a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeire.

2020. január 27. és február 2. között 6. alkalommal rendezték meg a BIDF-et, Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Cinema City Aréna moziban.

Magyarország egyik legnagyobb, legrangosabb filmes eseményének, fesztiváljának díjnyertes filmjei lenyűgözték a nézőket és a zsűrit is.

A filmes világ, a művészeti élet, a sajtó elismert szereplőiből álló rangos magyar és nemzetközi zsűri, valamint diák- és nyugdíjas zsűri hat kategóriában szavazott a legjobb filmekre és döntött a díjakról.

A kategóriák fődíjas filmjei.

Harc a szabadságodért: Waad al-Kateab, Edward Watts: For Sama-Kislányomnak, Samának. Harc az identitásodért: Janus Metz, Sine Palmbech, Heartbound-Szív a szívvel. Harc a gyermekedért: Ellen Fiske, Ellinor Hallin, Scheme Birds – Elveszett csókák. Harc az álmaidért: Alessandro Cassigoli, Casey Kauffman Pillangó – Butterfly. Fiatal filmesek rövidfilm versenye: Emilia Sniegoska,19.91.Magyar verseny: Kis Anna, Csak családról ne.

Különdíjak. Harc a szabadságodért: Hassan Fazili: Éjszakai vándorok-Midnight Traveler. Harc az identitásodért: Beryl Magoko Újra nő-In Search. Harc a gyermekedért: Luke Lorentzen, Család azéjszakában- Midnight Family. Harc az álmaidért: Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen, Belépés csak férfiaknak – The Men’s Room. Magyar verseny: Ugron Réka, Fiam, Julian.

Közönségdíj: Alex Holmes, Maiden –Szűzkéz.

A nemzetközi diákzsűri díját Ellen Fiske, Ellinor Hallin, Scheme Birds- Elveszett csókák című filmje kapta.

A nyugdíjas zsűri Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen, Belépés csak férfiaknak – The Men’s Room című filmjét díjazta.

Az életműdíjat Szalai Györgyi és Dárday István filmrendezők kapták.

Az idei BIDF rendkívüli sikeréhez ismét hozzájárultak a fesztivál civil nagykövetei is, akik különböző korosztályokból és szakmákból önkéntesen vállalták, hogy hírét viszik a filmeknek és az eseménynek.

A vetített filmekről:

A kreatív dokumentumfilmek rólunk szólnak és közel vannak hozzánk, a meztelen valóságot mesélik el. Szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. A 2020 – as BIDF versenyfilmjei ismét egyediek, átütőek voltak, művészi megfogalmazásban tabukat döntögettek.

Az évről évre jelentősen növekvő nézőszám jól tükrözi, az emberek egyre jobban kíváncsiak arra, mi történik ma a nagyvilágban.

,