TALÁLKOZÁSOK az Artézi Galériában

Az óbudai Artézi Galériában látható évadnyitó kiállítás címe: Találkozások. A katalógus előszavában is hangsúlyosan fogalmazódik meg a különféle találkozások során létrejövő élmények, gondolatok, a kommunikáció lehetősége. A művészeti alkotások érzelmi és intellektuális kölcsönhatást teremthetnek a művek és nézők között. Adott esetben jelentős lehet az együtt kiállító művészek közötti szellemi egymásra hatás.

A kiállításról

Laukó Pál festőművész nem először rendezett és vett részt az Artézi Galériában. Számára jelentős tevékenység a műalkotások létrehozásán kívül azoknak az alkalmaknak, helyszíneknek, közösségeknek a létrehozása, ahol az egymástól eltérő szemléletű, más-más technikát használó képzőművészek kicserélhetik egymás között vizuális tapasztalataikat. Ezért rendszeres résztvevője alkotótáboroknak, alapító tagja művésztelepeknek és kiállításszervezője kortárs festőcsoportoknak.

A Bak Péter
Galambos Attila
Héder Mária Gabriella és Szőnyi Krisztina

A jelenlegi kiállításon nyolc festőművész különféle technikával (akril, pasztell, vegyes technika, szitanyomat, fotó) készült dinamikus, expresszív, lényegében nonfiguratív alkotása szerepel. Leginkább a XX. század eleji korai izmusok és a II. világháború utáni absztraktok hatottak a kiállításon szereplőkre (A Bak Péter, Galambos Attila, Ghyczy György, Héder Mária Gabriella, Kőrösi Papp Kálmán, Laukó Pál, Szőnyi Krisztina, Zsila Sándor).

Laukó Pál
Zsila Sándor

A 2020. február 13-ig látható kiállítás sokszínű kiállítás fő címe: Találkozások, mely alatt szokatlan alcím szerepel: Újpesti és kőbányai művészek kiállítása. Rendhagyó nálunk ez a fajta lokalitás (pontosabban: a lokalitás, mint érték) annak ellenére, hogy Budapesten belül is számos helyi, kerületi művészcsoport működik igen intenzíven. Laukó Pál tagja és rendszeres kiállítója az Újpesti Festők Társaságának és az 1998-tól működő Kőbányai Képző –és Iparművészek Egyesületének. Az előbbiek az Újpesti Galériában, az utóbbiak a Kőrösi Galériában mutatják be rendszeresen műveiket. Laukó Pál közülük választotta ki azt a nyolc képzőművészt, akik most az óbudai Artézi Galéria közösségének mutatkoznak be. Rajkó Andrea Fenya

A kiállítás honlapja: http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala: https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Forrás: Artézi Galéria