Repertoár – KATTI ZOÓB 25 retrospektív kiállítás – Az ellentétek időtálló harmóniája

2019-ben 25 éves jubileumát ünnepelte a KATTI ZOÓB divatmárka, ennek okán értékösszegző fordulóponthoz ért a tervező személyes pályája is. Zoób Kati, a márka évfordulójából és munkatársai inspiráló támogatásából bátorságot merítve szervezte meg a 25 éves KATTI ZOÓB Divatház gyűjteményes kiállítását. A Vigadó patinás épületében bemutatott, káprázatos öltözéksor és az időtlenség meghökkentő, magával ragadó atmoszférája nem csak egy rendkívül személyes, közel három évtizedet felölelő alkotói történetet mesél – általános érvényű összefoglalót is ad a divat kulturális és értékteremtő erejéről, a divatművészet és a mesterségek harmonikus egységéről.

© Bézsenyi Zsolt

A gyűjtemény 125 öltözéken, közel 300 ruhadarabon keresztül kelti új életre a KATTI ZOÓB márka értelmezésében a divattörténelem meghatározó irányzatait és elemeit.

A kiállítás egyik termében, ahol a divatház által használt technikákról kapunk összefoglalót,  25 fehér ruhás leány-alak jelképezi a ház fennállásának éveit. A légies szépségű alakok 25 féle fűzőt, illetve fűzős ruhát viselnek, amelyek különféle megmunkálással születtek, az haute couture és a kézművesség találkozásából. A csipkétől a tafton át, a bőrig, a szalaghímzéstől a gyöngyön és flitteren át, az egyedülállóan finomművű bőrhímzésig, bőrintarziáig, a márka ikonikus rózsa-logómintájától a míves akantuszlevél motívumig – számtalan apró divatvarázslat kel életre a beszédes ökltözéksor részleteiben.

A különböző évjáratú fűzők, akárcsak a kiállítás másik felét képező öltözékek, Kiss Szilárd, a kiállítás kurátorának elgondolása nyomán, rafinált, nem kronológikus elrendezést kaptak, mely rámutat arra, az egyes darabok közti harmóniára, amely szembemegy akár évtizedes különbségekkel és a sokarcú ruhakollekciót egységessé és időtállóvá teszi.

© Bézsenyi Zsolt

Ugyanitt, a rendhagyó installáció részeként egy impozáns ledfalon 25 év bemutatói elevenednek meg film formájában, emellett a falra felkasírozva a divatház által használt valódi szabásminták láthatóak. Ezek szintén az állandóság és a változás együttes létéről és az egységükből születő alkotóerőről beszélnek.

A kiállítás nagytermében egy másik ezerarcú, évtizedeken átívelő, de leginkább azok között izgalmasan és váratlanul kalandozó, pazar ruhakollekció foglal össze egy 25 éves személyes, mégis univerzális divattörténeti korszakot.

Az egymás mellé helyezett, más-más időszakban keletkezett ruhák ezúttal is mágikus kölcsönhatásba kerülnek, mintha csak egyetlen jelenidejű, egységes és izgalmas kortárs kollekciót látnánk. Ugyanakkor a különleges koncepció nyomán is időtlen klasszikussá emelkednek a kiállított darabok. Minden egyes darabban, összeállításban megfogalmazódik Zoób Kati haute couture értelmezése, ez az ő esetében a hagyományokra épülő, kortárs önkifejezés, amely mindig aktuálisan ígér és teljesít – így válnak örökérvényűvé az egyes kollekciók darabjai.

© Bézsenyi Zsolt

A ruhák inspirációját – többek között – az Art Deco stílusjegyei, népművészeti motívumok, a 18. századi bútorintarzia, a reneszánsz kárpitok, a magyar koronázási palást pompája, illetve Lesznai Anna mesevilága adta.

A különféle nemes anyagok, mint a selyem organza, selyem zsorzsett, a muszlin, a jaquard, vagy a kasmír moher, modern technológiákkal és kézműves hagyományokkal randevúznak – a divatházra jellemzően egyszerre mesélnek múltról és jövőről.

A kollekció felidézi a ház ikonikus mintáit is, köztük az Art déco rózsa-logót, amelynek különböző időszakokból származó, előkelő anyagértelmezései kerülnek elő a divatház értéktárából. A divatház jellegzetes állatmotívumai közül a párduc- és a szamárminta is visszaköszön – találkozunk saját, nyomott mintájú anyagokkal is, melyek mára egyszerivé és megismételhetetlenné váltak. Fontos szerepet kapnak az ikonikus geometrikus elemek is: egy ruhasorozaton belül is megmutatkozik grafikusból absztraktba forduló evolúciójuk, így jutunk el a hatalmas pötty formától a körön át, egészen az egyenes vonalakig.

© Bézsenyi Zsolt

Viszontláthatunk a Zsolnay-együttműködésből származó pompás ékszereket, valamint számtalan ruhaelem köszön vissza a múltból, eddig sosem látott kreatív összeállításban.

A hétköznapokra szóló, nagyvárosi kortárs öltözékektől a klasszikus eleganciájú estélyi ruháig minden formában megfogalmazódik a titok, az ellentétek harmóniája, az organikus és geometrikus motívumok egysége, a változatosság gyönyörűsége.

A kiállítás minden egyes darabjánál – rendhagyó módon – meg van jelölve, ki készítette, így ez az egyedülálló retrospektív összegzés nem csak 25 év személyes ruhatörténelmét, de egy olyan csapat történetét is meséli, amelynek tagjai szeretettel, szenvedéllyel és alázattal teli szimbiózisban alkotnak.

© Bézsenyi Zsolt

A márkára is jellemző sokarcúságnak köszönhetően a magával ragadó gyűjtemény képes bárkit megszólítani, kortól, kultúrától, hovatartozástól függetlenül. A Katti Zoób Divatház a kifinomult haute couture ismerőjeként, életben tartójaként, valamint a kortárs magyar divatművészet értékmentő műhelyeként Magyarországon ez idáig egyedülálló retrospektív kiállítást hozott létre, amelynek pompájában ismét megszólal múlt és jelen, a textil korszakokon átívelő, nemzetközi nyelve – az öltözködés költészete.

Kurátor: Kiss Szilárd

Helyszín: Vigadó, 1051 Budapest, Vigadó tér 2., VI. emelet

Időtartam: 2020. január 29 – február 24.

Forrás: KATTI ZOÓB – LanceCom Kommunikáció

,