Február 14-én ismét kapjon könyvet minden gyerek!

Február 14-én Magyarországon hatodik éve ünnepeljük meg a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját.

A kezdeményezés egy önkéntes felhívás mindenki számára. Célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz.

A Nemzetközi Könyvajándékozás Napján azt szeretnék elérni, hogy adjon minden felnőtt egy gyereknek egy könyvet ajándékba február 14-én.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet ezért arra kér mindenkit, hogy ezen a napon:

 – ajándékozzon könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek;

 – vagy hagyjon könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok stb.);

 – vagy ajándékozzon jó állapotú könyvet a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek.

Mindemellett mindenkit bátorítanak arra, hogy segítse egész évben azon nonprofit szervezetek munkáját, amelyek könyvekkel, gyermekirodalmi tanácsadással látják el a gyerekeket és a felnőtteket.

Mivel ez egy önkéntes szerveződésű ügy, ezért mindenki önkéntes segítségére számítanak a kezdeményezők, hogy minél több gyerek és felnőtt ünnepelhesse meg a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet kampányának plakátját idén a többszörösen díjazott illusztrátor, Kárpáti Tibor készítette. A mesebeli farkas látható rajta, amint épp egy könyvvel kedveskedik Piroskának az erdő mélyén. Gondoljunk bele, mennyire más vége lesz így ennek a mesének. Ez az apró gesztus bizony sorsfordító lehet!

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet továbbá a kezdeményezés népszerűsítése mellett pályázatot ír ki iskoláknak, könyvtáraknak, közintézményeknek, hogy arra buzdítsa őket: érdemes bekapcsolódni. Ennek részleteiről a www.gyermekirodalom.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Forrás: Magyar Gyermekirodalmi Intézet

,