A csoda odalent – minden, amit a női nemi szervről tudni akarsz, és amit tudnod kell

Egy blogkönyvről van szó, ami egy különleges, új műfaj. Frissebb információkat várhatunk egy ilyen könyvtől, mint egy tankönyvként szerkesztett műtől.

Két fiatal  szülész-nőgyógyász szerzőnő 2015 elején indította el blogját. Nagyon hamar kiderült, hogy ki nem elégített szükséglettel állnak szemben. Sokáig azt hitték, hogy főleg a tizenéveseket szólítják majd meg, de kiderült, hogy a testi működések sokkal több embert érdekelnek. Könyv formájában gyűjtötték össze a leggyakoribb kérdésköröket, hogy minél több nőhöz eljuthassanak az információk.

A könyv első fejezetében megismerkedhetünk a nemi szervek felépítésével. Azt gondolnánk, hogy az internet, az iskolai biológia oktatás és felvilágosítás korában erre már nincs szükség. A szerzők az interneten kapott kérdések tükrében úgy látták, hogy nagy szükség van rá. Talán azért is van ez így, mert nem trendi, sőt „égő” megkérdezni a barátnőtől, hogy hol a csikló és mi is az a szüzesség, mivel esetleg majd kicsúfolják ostobasága miatt.

A második fejezet témája a menstruáció és a hüvelyi folyások. A normális és a kezelendő közti különbségről olvasni nagy megkönnyebbülés annak, akiben bármilyen kétség felmerül. Ide tartozik a rendszeresen bő vagy fájdalmas havi vérzés is.

A 3. fejezet ír az első szexuális együttlétről. A fiatalok egymástól szereznek róla információt és arról is, hogy hogyan kell „csinálni” az előjátékot. A másik információforrásuk sokszor a pornófilm, és az így szerzett téves információk alapján olyan elvárásokat erőltethetnek a partnerükre, ami nem válik a kapcsolatuk javára.  A szexuális funkció javításában nagyon korszerű lehetőségeket vonultatnak fel a szerzők.

A negyedik fejezet rámutat, hogy a fogamzásgátlás útvesztőiben nemcsak a fiatalok vesznek el, hanem az idősebb nők is. Vajon veszélyesek a hormonok? Vajon tényleg akkor járok legjobban, ha nem szedek hormont és a fiúm vigyáz? Melyik védekezés mennyire hatásos? Milyen mellékhatásokra számíthatok? A szerzők arra is kitérnek, hogy mi az eljárás, ha már megtörtént a baj: a nem kívánt terhesség.

Az ötödik fejezet leírja, hogy a nőgyógyászati megbetegedések közül a policisztás petefészek és az endometriózis egyre gyakoribb diagnózis. A megbetegedésről kevés a pontos információ. A könyv helyre teszi az információkat, ami azért is fontos, mert egyesek túlságosan szoronganak, mások pedig túlságosan figyelmen kívül hagyják a fertőződés lehetőségét és annak gyógyítható és gyógyíthatatlan szövődményeit. Különösen fontos a méhnyakrák elleni küzdelem tudatosítása a fiatal és az idősebb nőkkel.

A könyv a fiatalok nyelvén szól, ami könnyebb befogadást és elfogadást tesz lehetővé. Ennek ellenére tudományos igényesség jellemző rá. Mindenképpen hiánypótló mű, ami nagyban segíti a nők testi önismeretét, a felvilágosítással foglalkozó pedagógusok és védőnők, valamint a nőgyógyászok munkáját. Nem utolsó sorban pedig azon férfiak érdeklődésére is számot tarthat a könyv, akik felelősséget éreznek párjuk egészsége iránt. Dr. Gyovai Gabriella

Megrendelhető: https://cserkiado.hu/ismeretterjeszto/a-csoda-odalent-9789632785752-16178.html

A könyv ára: 3995,– Ft – 20% = 3196,– Ft