Hiszek abban, hogy mindent visszakapunk, a jót is és a rosszat is” – Interjú Angyal Andrással

Tóth Erika interjúja

Fotók: Tóth Viktória

Angyal András

Versenytáncos, táncművész, tánctanár, számos hazai bajnokság előkelő helyezettje. 2006-ban országos ismertségre tett szert, amikor beválogatták a Magyarországon is hatalmas sikerrel futó Szombat Esti Lázba. 2014 óta a Mozgás Éjszakája zumbaprogram mozgatórugója. A Fever Dance Group tagja. Nincs semmilyen sztárallűrje, szívesen áll oda jó ügyek mellé, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy folyamatosan fejlődjön, ezért tanulni is hajlandó, szeret és tud is főzni, igyekszik környezettudatosan élni, fontos számára az utánpótlásnevelés. Angyal Andrással beszélgettünk a táncról és sok minden másról.

1994-ben kezdted a versenytáncot, felmerült benned valaha az, hogy más hivatást válassz, mit a táncművész, tánctanár? Volt B-terved?

Gyerekként persze, akkor még nem terveztem, hogy tánctanár leszek, aztán természetes volt, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskolára jelentkezzek, majd a Magyar Táncművészeti Egyetemen végezzem el a mesterképzést. Mostanában merült fel az, hogy mást is csináljak.

Lehet tudni, mi az a más?

Azt még nem tudom, azt még keresem. Keresem, de mostanában amibe belekóstoltam, és tetszett, hogy elkezdtem a beszédemmel, a hangommal foglalkozni, és talán valahogy ebbe az irányba mennék.

Hosszú évek óta versenytáncolsz, jelenleg Barkóczi Zsófia a partnered. Az utóbbi években a tanítás is egyre nagyobb helyet foglal el az életedben. Melyik korosztály jelenti számodra a legnagyobb kihívást, szerinted mindenkivel könnyen megtalálod a hangot?

Azt gondolom, hogy igen, a felnőttekkel és a gyerekekkel is. A gyerekeknél talán a kamasz, 14-16-18 éves korosztály az, akikkel kicsit nehezebb találom meg a hangot. Az egész picikkel és a felnőttekkel nagyon könnyen tudok kapcsolatot kialakítani.

Pro/am versenyeken is szoktál indulni, ahol a pár egyik tagja profi táncos, a másik amatőr. A Szombat Esti Láz hozadéka, hogy ezt a műfajt megkedvelted, vagy már előtte is foglalkoztál ezzel?

Előtte nem. Az első az a Szombat Esti Láz volt, akkor még nem foglalkoztam vele, bár korábban láttam már az interneten ilyen versenyeket. Igazából, amikor belevágtunk a Szombat Esti Lázba, még fogalmunk sem volt nekünk, táncosoknak, hogy mit is csinálunk. Itt egy műsor, belekerültünk, csináltuk, de nem tudtuk, hogy pontosan mit, és csak utána tudatosult bennünk, hogy mi ez, és hogy ezt is lehet csinálni. Aztán Magyarországon is indultak pro/am versenyek, és elkezdtünk ezzel komolyabban foglalkozni.

Könnyebb vagy nehezebb felkészülni egy amatőrrel egy versenyre?

Bizonyos szempontból könnyebb és bizonyos szempontból nehezebb. Abból a szempontból könnyebb, hogy nincs akkora követelmény, nem kell feltétlenül azt a szintet elérned, amit egy profi versenyen, viszont abból a szempontból nehezebb, hogy bár kitűztök egy célt, de még nincs akkora tapasztalat, vagy nincs annyi idő, vagy nem vagytok úgy összeszokva. Tehát azt mondanám, hogy is-is, valami könnyebb, valami nehezebb.

Magyarországon is nagy tért hódított a zumba, te is hivatalos oktató vagy, illetve évek óta a Mozgás Éjszakája rendezvény zumba programnak az irányítója, vezetője, összefogója. Mit ad neked a zumba, miért szereted?

Kezdem egy kicsit messzebbről. Régóta gondolkodtam azon, hogy kellene csinálni valami olyan órát, ami nem feltétlenül egymásra épül, és nem kell hozzá pár, mert szerintem mindenki, aki táncot tanít, egy kicsit ezzel küszködik, hogy az órák egymásra épülnek, sok esetben az emberek hiányoznak, beteg, elutazik, lemorzsolódik stb…

Több a lány.

Igen, több a lány, és így nehéz egy órát felépíteni, fenntartani, hogy működjön egy csoport. Ezért gondoltam, hogy kéne valami ilyesmit csinálni és el is kezdtem rajta gondolkodni, és akkor valaki szólt, hogy ez már létezik évek óta, és ez a zumba. Akkor még nem akartam csinálni, aztán valahogy – azt már nem tudom, hogy hogy – eljutottam egy instruktori képzésre és láttam, hogy ez minden szempontból nagyon jól fel van építve, mind a marketing, a koreográfiák, a zenék, stb. tekintetében. Plusz maga az elv, ahogy ez az egész működik. Hamar megszerettem, viszonylag egyszerűen fel tudok rá készülni, hogy táncos vagyok, ismerem a zenéket, a ritmusokat, a lépéseket, és amellett, hogy mindezekkel az előnyökkel bír, amiket az előbb felsoroltam, hogy nem kell hozzá pár, nem épül egymásra, kardio-mozgás, bárki bármikor becsatlakozhat, én is elkezdtem élvezni és nekem is egy edzés.

A Mozgás Éjszakájával kapcsolatban 2014-ben jött egy felkérés, hogy lenne egy nagy sportrendezvény a Hősök terén, rengeteg sportág bemutatásával, az egyik a zumba lenne, és azzal nyitna az esemény. Gondoltam, hogyha a Hősök tere, akkor kellene még pár ember, így felkértem Farantai Bencét és Orosz Jocit, akik szintén versenytáncosok és zumbaoktatók. Emlékszem, hogy készülődtünk rá, összeraktuk a programot, állt a színpad. Az elején lézengett egy pár ember, de nem gondoltuk, hogy ennyien lesznek, pár száz résztvevőre számítottunk. Hátul még bemelegítettünk, és szóltak, na, most akkor mennünk kéne. Amikor felmentünk a színpadra, láttuk, hogy kb. 6-7 ezer ember áll ott. Felemeltük a kezünket és 7 ezer ember lengette velünk együtt a kezét. Nem mindig adatik meg az ember életében, hogy úgy érezheti magát, mint egy rocksztár. Ez egy óriási élmény volt, egy hatalmas pozitív visszacsatolás, hogy a zumba egy jó dolog, hiszen ennyi embert képes megmozgatni.

A Mozgás Éjszakája azóta is minden évben megrendezésre kerül.

Igen, és a létszám nem csökkent, sőt évről-évre egyre nagyobb a részvételi arány.

Öt éve a Szombat Esti Láz műsorában részvevő profi táncosok közül hatan (Angyal András, Cseh-Szakál Tibor, Czina Boglárka, Lehoczky György, Markovics Emese, Molnár Andrea – a szerk.) megalakítottátok a Fever Dance Group-ot. Ez idő alatt számtalan fellépésetek volt igen színvonalas eseményeken, helyszíneken. A profizmus adott, de azon kívül mi az összetartó erő nálatok?

Egyrészt szeretjük, amit csinálunk, talán ez a legnagyobb összetartó erő, az sem titok, hogy ez egy üzleti vállalkozás, tehát ez is egy összetartó erő. Elég sokat beleraktunk, és eltelt pár év, amikor már azt tudtuk mondani, hogy ebből keresünk is. Mi fektettünk bele a próbákba, a koreográfiákba, a zenékbe, a kosztümökbe, tehát elég sok munkával jár, és szerintem most az ötödik évre ért be úgy, hogy össze is csiszolódtunk. Hat különböző karakterű, személyiség csapattag. Voltak konfliktusok nálunk is, de mindig sikerült megoldani. Az is érdekes, hogy nincs vezető, ami jó is, mert mindenki egyenrangú, de probléma is, mert amikor valamit el kell dönteni, hat különböző vélemény van. Szerencsére viszont nem az történik, hogy belekezdünk egy ego-harcba, hanem mindenki átgondolja, hogy mi lenne a legjobb, egyeztetünk, és rámondjuk az igent.

2017-ben elindultál a Konyhafőnök VIP című műsorban is. Szeretsz és tudsz is főzni. Mint sportolónak és magánembernek mennyire fontos számodra, hogy egészségesen táplálkozz? És, ha már egészséges táplálkozás, mennyire élsz környezettudatosan?

Néhány éve felkerestem egy táplálkozási szakértőt, aki segített abban, hogy egészségesebben, kiegyensúlyozottabban táplálkozzak. Törekszem arra is, hogy környezettudatosan éljek, azt gondolom, ez egy hosszadalmas folyamat, amin folyamatosan kell az embernek dolgoznia.

Tudom rólad, hogy szoktál és szeretsz is karitatív, non-profit események mellé odaállni. Miért fontos ez neked?

Hiszek abban, hogy mindent visszakapunk, a jót is és a rosszat is, és ha én tudok így adni, hogy valakinek pénzt gyűjtünk, vagy segítünk, vagy örömet szerzek azzal, amit én tudok, és azt odaadom, akkor azt mondom, hogy miért ne? Az olyan szomorú lenne, hogyha lehetőségem van rá, de mégis nemet mondanék az ilyen felkérésekre. Az is jó érzés számomra, ha felkérnek. Végül is jó dolog adni, valójában ennyi.

Ide kapcsolódik: tavaly októberben volt a Kósa Erika Akadémiának az EQ Szexy mozgalom második születésnapi rendezvénye és ennek az eseménynek az egyik előadója voltál. Sajnos még mindig kevesen tudják azt, hogy az IQ-val szemben az EQ nagyon jól fejleszthető. Mi motivál, hogy foglalkozz ezzel, fejleszted az EQ-dat? Miért meghatározó ez a számodra?

Még mielőtt találkoztam volna Erikával (Kósa Erika, a Kósa Erika Akadémia egyik alapítója – a szerk.), felismertem azt, hogy néhány rossz dolog ismétlődik az életemben, amiken nem tudok túllépni, és akkor elkezdtem terápiára járni. Ez nagyon sok mindent megoldott az életemben, rengeteg dolgot felismertem. Erikához úgy jutottam el, hogy az egyik barátnőmtől kaptam egy jegyet karácsonyra, amivel elmehettem az EQ Sexy mozgalom egyik előadására. Ez nagyon tetszett és már akkor gondoltam rá, hogy milyen jó lenne egyszer itt előadni. Elmentem még egy előadásukra, ahol szóba került, hogy Erika szeretne a tánccal is foglalkozni valamilyen formában, ezért meghívott az Akadémia junior programjába, ami arról szól, hogy időnként összegyűlünk, meghív egy érdekes személyiséget egy témakörben, és az előadás után megbeszéljük a hallottakat. Az egyik előadó Benkő Vilmos, a Speak Academy alapítója volt, és hozzájuk lehetett pályázni egy képzésre. Tíz embernek adatott meg a lehetőség – köztük nekem is -, hogy elvégezzen egy 3 hónapos kurzust és utána volt egy vizsgabeszéd, ami Erikának tetszett, így felkért, hogy ezt adjam elő a nagyrendezvényen is.

Akkor folyamatosan dolgozol ezen és foglalkozol ezzel a témával.

Valójában egy beszédem volt eddig, illetve kettő, a vizsgabeszéddel együtt, azt mondtam el egy kicsit felturbózva a nagyrendezvényen, és ezt követően már érkezett egy felkérés, hogy mondjam el majd egy másik rendezvényen is.

Nemrégiben csatlakoztál egy táncklubhoz is.

Igen, a Pro-Art Klubhoz, ahol Törökgyörgy Melinda, amatőr latin világbajnok és profi latin Európa-bajnok a vezető. Azért is döntöttem a Pro-Art mellett, mert magas színvonalú a szakmai vezetés és az oktatás, külön hangsúlyt fektetnek a versenyzők mentális felkészítésére is, Domanyek Zsófia kineziológus segítségével. Gyerekeknek is indítottunk versenytánc tanfolyamot, így az utánpótlás nevelésére is van lehetőségem. Ennek a csapatnak köszönhetem, hogy hosszú kihagyás után ismét versenyzek.

Azt látom a közösségi oldalaidon – és ez nekem nagyon szimpatikus -, hogy sűrűn osztasz meg családi eseményekről posztokat. Jól sejtem, hogy klasszikus értékeket hoztál magaddal otthonról, és fontos számodra a család?

Fontos, és egyre fontosabb, minél jobban felismerem az összefüggéseket az életemben.

Még egy kérdésem van a beszélgetés végén. Lesz-e mostanában Szombat Esti Láz?

Ezt sajnos nem tudom megmondani. Ezt mi is mindig csak a felkészülési folyamat előtt egy kicsivel tudtuk meg.

A szerkesztő megjegyzése: Mi bízunk benne, hogy még lesz, így ha már pro/am, nem hagyhattuk ki a lehetőséget és felkértük Angyal Andrást egy (két) táncra. 🙂

Angyal András hivatalos Facebook-oldala: https://www.facebook.com/AngyalAndrasHivatalosOldala/

A Fever Dance Group Facebook-oldala: https://www.facebook.com/feverdancegroup.hu/

Angyal András zumba óráiról a Sugár Fitnessben az alábbi linken tudsz tájékozódni: https://www.sugarfitness.hu/edzok/angyal-andris-e17.html