Egy évtized után újra együtt az improvizációs jazz legendás triója – Krantz, Carlock és Lefebvre Budapesten

A napokban indul a fúziós jazz/power trió, a KCL világ körüli turnéja, amelynek február 20-i állomás Budapest és a Müpa Fesztivál Színháza lesz. Wayne Krantz, Keith Carlock és Tim Lefebvre egy évtized után áll újra össze, hogy kielégítsék azok kíváncsiságát is, akik eddig csak lemezről vagy videóról csodálkozhattak rá erre a páratlan zenei együttrezgésre.

Wayne Krantz © Siiri Padar 2016

A trió története a kilencvenes évék végén kezdődött, a New Yorki-i Greenwich Village szívében található 55 Bar nevű jazzklubban, ahol csütörtök esténként Wayne Krantz, Keith Carlock és Tim Lefebvre jammeltek a picinyke színpadon. Jazzkörökben hamar híre ment a fúziós jazzt játszó power triónak, így nem kellett hozzá sok idő, hogy csütörtökönként hosszú sorok kígyózzanak a klub bejáratánál. Természetesen a szakma sem ment el a tehetségük mellett, így rövid időn belül mindhárman elit zenészek társaságában találták magukat. Krantz a Steely Dannelturnézott, a The Guardian kritikusa úgy fogalmazott, játéka valahol John Scofield és Bill Frisell között van. Carlock többek közt Sting mögött ütötte a dobokat a Sacred Love lemez turnéján, de játszott a Totóban, valamint John Mayerrel is, 2009-ben pedig a Modern Drummer olvasói a legjobb dobosnak szavazták meg. Lefebvre a jazz-zenészek mellett popzenekarokkal is fellépett (David Holmes, Empire Of The Sun), több magyar lemezen is szerepelt, Szakcsi Lakatos Bélát és Tony Lakatost is kísérte már, de az ő basszusa hallható az isteni David Bowieutolsó albumán, a Blackstaron is.

Keith Carlock

Ám amikor együtt vannak, az egy egészen más szintre emeli az improvizációs jazzt: ritka alkalom, amikor három zenész ennyire egymásra tud hangolódni. Zenéjük egyszerre feszes és erőteljes, műfajok határait átlépő fúziós párbeszéd, egy jó adag, az improvizációs jazzre jellemző kiszámíthatatlansággal megfűszerezve. Egyetlen stúdiólemezt adtak ki 2009-ben, amit a The Guardian és az All About Jazz kritikusa is négy csillaggal jutalmazott az elérhető ötből. Egy évtizeddel az album után pedig végre Magyarországra érkezik a trió, hogy egy olyan estét kanyarítson a Fesztivál Színházban, amit a jazzrajongók valószínűleg még nagyon sokáig emlegetni fognak.  

Tim Lefebvre

KCL (Krantz Carlock Lefebvre)

2020. február 20. csütörtök  20:00-22:00

Fesztivál Színház

Wayne Krantz  gitár

Keith Carlock  dob

Tim Lefebvre basszusgitár

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/kcl-krantz-carlock-lefebvre-2020-02-20_20-00-fesztivalszinhaz

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/458244491407561/

Hangolódjon a koncertre a Müpa tematikus Spotify listájával: https://open.spotify.com/playlist/2r7kzUe9hdUjXSEVlEUUgE?si=GtT96F9KSdOptEvzt51KZg

Forrás: Müpa