Csinos és önállótlan teremtmények? Mary Wollstonecraft HOM AGE

Csinos és önállótlan teremtmények? Mary Wollstonecraft HOM AGE
Az ALMA’ZINE 2. számának bemutatása + kiállítás

2020. január 17-31.
Megnyitó: 2020. január 17. péntek 19 óra.
A kiállítást megnyitja
Eszteragnes Szabo képzőművész.
Az ALMA’ZINE 2., Mary Wollstonecraft HOM AGE című számát bemutatják a szerzők:
Ida Csapó CSI és Syporca Whandal

228 év: sok vagy kevés? Nos, menjünk vissza ennyit az időben. 1792-ben született egy írás, ami nagy visszhangot kiváltó úttörő mű volt. Kikarikírozta azt a felfogást, hogy a nők kizárólag csinos, ám önállótlan teremtések. Szerzője kifejtette, hogy megfelelő iskolázás mellett a nők öntudatra ébrednek és szellemi teljesítőképességüket így valóban ki tudják használni. Kifogásolta ugyanakkor azt is, hogy a nőket hozzájuk kötődő sztereotípiák alapján, úgymond nőként ítélik meg, nem egyenlő jogokkal rendelkező emberként. Mary Wollstonecraft neve és munkássága szinte ismeretlen. Ezen igyekszik változtatni ez a kiállítás és femi’zin bemutató.

Alma’zine egy femi’zine, amelynek második számát Mary Wollstonecraft emlékének szentelte CSI Csapó ida képzőművész és Syporca Whandal vizuális művész, performer. Az alkotó páros a kapcsolódó kiállításon az analóg és digitális kollázsokon kívül művészkönyvekkel, videó installációkkal, vegyes technikás alkotásokkal, objektekkel reflektál az életműre, illetve annak napjainkig ható vetületeire.
Kiadta: SkhyzoKhyno Stúdió 2019-ben, Mary Wollstonecraft 260. születési évfordulóján. Megtekinthető itt: https://issuu.com/syporcawhandal/docs/alamzone_2_

Mary Wollstonecraft 1759 április 27. és 1797 szeptember 10. között élt. Angol író, filozófus, aki elsők között foglalkozott a nők jogaival. „A nők jogainak követelése” 1792-ben nagy visszhangot kiváltó úttörő mű volt és a feminista és emberi jogi mozgalmak alapvető alkotásnak tartják ma is. Kikarikírozza azt a felfogást, hogy a nők kizárólag csinos, ám önállótlan teremtések. Wollstonecraft kifejti, hogy megfelelő iskolázással a nők öntudatra ébrednek és szellemi teljesítőképességüket ki tudják használni. Kifogásolta, hogy a nőket hozzájuk kötődő sztereotípiák alapján ítélik meg, nem egyenlő jogokkal rendelkező emberként. Ez sajnos még ma is érvényes az élet sok területén.
Ma már nem kérdés hazánkban, hogy a nők tanulhatnak, sőt: több a magasan képzett nő, mégis kevés a számuk a döntéshozó pozíciókban. A keresetek terén is előnytelen különbségek vannak, ami csak fokozódik a gyerekek születésével. Napi szinten tapasztalt paradoxon, miközben a nőktől elvárják, hogy gyerekeket szüljenek, a munka és család összeegyeztetésében nem kapnak elég támogatást, leterheltségük, anyagi függőségük nő.

További kapcsolódó események:

~ Ingyenes kollázs workshop 2020. január 25-én szombaton 14 és 18 óra között.

~ Finisszázs 2020. január 30-án, csütörtökön 18 órától.
Tárlatvezetés „százszorkimondott” szavak helyett „CSAK” fénnyel és hangokkal.
Hang spotok a kollázs töredékeken.
Objektekre feszített fénycsóvák,
a sötét világos,
csend és hang,
diskurzusa
harmóniáról, arányokról, diszharmóniáról.
Aki a fényt adja CSI Csapó Ida.
Aki a hangokat adja Zuriel Waise.

https://www.facebook.com/zurielwaise/
https://soundcloud.com/zuriel-waise

Helyszín: ISBN könyv+galéria, 1084 Budapest, Víg u. 2.
Nyitva tartás: K-P 12-19:00, Szo: 14-18:00

Fotók: a művész engedélyével