Himnusz, íróműhely, Ady – a magyar kultúra napja az Országos Széchényi Könyvtárban

A Himnusz eredeti kéziratával és a hozzá kapcsolódó Erkel-kottával, Ady kamarakiállítással, íróműhellyel és díszalbum bemutatóval is készül az Országos Széchényi Könyvtár a magyar kultúra napjára.

Ady kézirata

Követjük-e, követhető-e Ady, érthető-e a 20. század elejének költői megszólalásmódja? Klasszikus, modern és kortárs  poézis eleven párbeszédére és találkozására kerül sor január 22-én a nemzeti könyvtárban. A Molnár Krisztina Rita író, költő, tanár által vezetett íróműhelyen az is kiderül, Ady Endre költészete inspirálja-e a fiatalokat. Rockenbauer Zoltán művészettörténész Ady párizsi tartózkodásáról tart előadást, Fut velem egy rossz szekér…” – ADY100 címmel pedig kamarakiállítással emlékezünk a költőre. A tárlaton Ady- kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok és első megjelenések is előkerülnek.

Ady önéletrajza

A magyar kultúra napján mutatjuk be a „Valaki útravált…” ADY100 díszalbumot (OSZK–MMA), mellyel a kötet szerkesztői a 100 esztendeje elhunyt költőóriás előtt tisztelegnek. A kiadványhoz a nemzeti könyvtár mintegy 1200 tételt számláló Ady-hagyatékából válogattak, és egy eddig kevéssé vizsgált aspektusból – Ady valós, fizikai utazásai, úton levései, ugyanakkor belső kételyei, kiútkeresései kettőse felől – közelítettek az életműhöz. A kötet bemutatóját követően kerekasztal-beszélgetéssel várjuk a látogatókat.

Ady éves bérlete

A magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta csak különleges alkalmakkor, így a magyar kultúra napján, január 22-én, 9-16 óráig láthatók eredetiben ismét a nagyközönség számára az Országos Széchényi Könyvtárban. Ezen a napon a nemzeti könyvtár 50%-os beiratkozási akcióval is várja látogatóit.

Ady ismeretlen váradi képe

A magyar kultúra napja részletes programja:

10.3012.00 (Díszterem): Nényei Pál rendhagyó irodalomórája középiskolásoknak Adyról. Mi marad Adyból, ha egyedül maradunk a verseivel? Talán érdemes néha egyértelműnek tűnő kérdéseket is újragondolni.

13.00–14.30 (516-os terem)
„Kelj fel és légy szabad” – Íróműhely Molnár Krisztina Rita költő, író, tanár vezetésével Ady Endre költészetének inspirációja a mai fiatalok számára.
A program előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő e-mail címen lehet:  csoportvezetes@oszk.hu 

15.00 (Díszterem)
„Páris, Páris” Ady és a piktorok – Rockenbauer Zoltán művészettörténész előadása vetítéssel (Ady Endréhez, párizsi tartózkodásához kapcsolódó képzőművészek, festők és alkotásaik; művészi kapcsolati hálók a századelőn)

16.00 – „Fut velem egy rossz szekér…” – ADY100 kamarakiállítás megnyitója
Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Ady-gyűjteményének relikviáiból (kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok, első megjelenések – kurátorok: Boka László, Rózsafalvi Zsuzsanna)

Köszöntőt mond: Hammerstein Judit, az OSZK főigazgatója és Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára
Közreműködik: Jaskó Bálint színész

16.30 – „Valaki útravált…” díszalbum kötetbemutató (OSZK–MMA):
szakmai kerekasztal-beszélgetés (résztvevők: Falusi Márton költő, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, E. Csorba Csilla fotótörténész, Pécsi Györgyi irodalomtörténész, kiadóvezető, valamint Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna, a kötet szerkesztői)
A Fut velem egy rossz szekér…” – ADY100 kiállítás 2020. január 22-től március 20-ig látogatható.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület.

Ars Librorum (VI. szint)

Hymnus

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

,