Lúdas Matyi elszabadul a Nagyszínházban

Lúdas Matyi tanulságos történetét Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz címmel állítja színpadra a számos szakmai elismeréssel díjazott K2 Színház Szegeden. Fazekas Mihály klasszikusát a Benkó Bence-Fábián Péter író-rendező páros, valamint a Žagar együttesből ismert Zságer-Varga Ákos gondolta újra.

Fábián Péter, Benkó Bence, Szakács Ferenc

Mindenki ismeri a Döbrögit háromszor megbüntető Lúdas Matyi meséjét, igazi klasszikus. A K2 Színház két rendezője, Fábián Péter és Benkó Bence most megváltoztatják a hangsúlyokat a történetben. A nézők szeme elé tárják, hogyan lesz Döbrög a döbrögieké, hogyan jut el egy közösség oda, hogy saját sorsáról döntsön, Lúdas Matyi (Krupp Bence) karaktere is új köntöst kap. Ehhez mérten sajátos alcím dukál a darabhoz: Matyi elszabadul. A végkifejletet február 14-én láthatja a közönség a Nagyszínházban. 

„Tisztelettel adózunk a klasszikus mesének, de szeretnénk a mai közeg alapján leszűrt tapasztalatainkat is átadni. Újragondoltuk a verések jogosságát. Vajon mennyire lenne legitim ma, ha Matyi az egyszeri verés után háromszor büntetné meg az urat?” – tette fel a kérdést Fábián Péter író-rendező.  „A történet végére el szeretnénk juttatni Matyit arra a szintre, hogy ne erőszakkal reagáljon az erőszakra. A terveink szerint a harmadik büntetés elmarad, s helyette egy rögtönzött bírói tárgyalást iktat be a nép.”

A főhős többször is világgá megy a darab folyamán, de utazásai során új tudással gyarapodik, folyton fejlődik, jogi és orvosi ismeretekre is szert tesz. Mindig más korszakból tér vissza Döbrögre, ahol mintha megállt volna az idő; állandóan építik Döbrögi kastélyát, végetnemérő munkával szimbolizálva az uralkodást. Matyin kívül több karaktert is megismerhetünk természetesen: a lúdlányok (Borsos Beáta és Menczel Andrea) például az előadás narrátoraiként lépnek színpadra, szintén megelevenedik a furkósbot (Rétfalvi Tamás) a bosszúállást képviselve: folyton arra ösztönzi Matyit, hogy büntesse meg Döbrögit, továbbá a Kisbíró (Szívós László) karaktere kapcsán is fontos tanulságot vonhatnak le a fiatalok.

Krupp Bence (Matyi) és Rétfalvi Tamás (Furkó)

„Látni kell, hogy olykor a végrehajtó nem azért teszi a dolgát, mert vakon bízik a felette levőben, hanem mert megköveteli a kötelesség. Komolyan vesszük a gyerekdarabok rendezését, hiszen lehet valakinek ez a darab lesz az első színházi élménye. Ki kell aknázni a helyzetkomikumokat, de nem szabad megfeledkezni arról, mit is akarunk elmesélni.” – fogalmazott Fábián Péter.

Részletek: www.szinhaz.szeged.hu/bemutatok/ludas-matyi

,