A két Kékszakállú – Papageno-est a Várfok Galériában

Az idén 30 éves Várfok Galéria és a Papageno közös sorozatának első, január 23-i beszélgetésén a két Kékszakállút: Endre Rozsda főművét és Bartók operáját boncolgatja Fazekas Gergely zenetörténész, Kovács Krisztina a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész és Zsoldos Dávid zenetörténész.

A beszélgetés időtartama egy óra, melyet egy rövid tárlatvezetés követ a Rozsda kiállításon.

2020. január 23., csütörtök, 19 óra, Várfok Galéria

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely a galeria@varfok-galeria.hu email címen vagy a +36 1 213 5155, illetve a +36 30 161 7454-es telefonszámokon lehetséges.

A létszám korlátozott, maximum 50 fő.

Regisztrálok

Rozsda Endre (1913-1999) életét felforgatta Bartók Béla 1937-es koncertje a Zeneakadémián. A sikeres fiatal művész a zenét hallgatva és Bartók kezét látva döbbent rá arra, hogy nem kortársa saját magának. Ennek hatására mindent hátrahagyott és Párizsban az absztrakció útjára lépett.

A kékszakállú herceg vára már Rozsda érett, úgynevezett kaleidoszkópos korszakának egyik meghatározó alkotása, melyet 1965 és 1979 között, 14 évig festett és a három legnagyobb Rozsda kép egyike. A kép életműben betöltött szerepe, bonyolult tér- és formastruktúrája visszhangozza Bartók Béla operájának a szavakkal ki nem fejezhető érzelmi komplexitásra vonatkozó törekvését.

Ahogy a mű egyes részletei felcsendülnek a beszélgetés során, úgy nyílik ki a kép időszerkezete is és elevenedik meg előttünk Kékszakállú és Judit, a lélek archetípusait előhívó alakja.

A Várfok Galéria mint az egyik első hazai kortárs, máig folyamatosan működő, magánalapítású galéria idén ünnepli 30. születésnapját. A jubileumi évadban a Galéria kiállítási programjában kiemelt szerepet kap a különböző művészeti ágak, elsősorban a zene és a képzőművészet kapcsolatának bemutatása. A következő két rendezvény Szirtes János és Mulasics László kiállításaihoz kapcsolódik majd márciusban és májusban.

Az eredeti cikk a Papageno oldalán: 

Forrás: Várfok Galéria